Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:50 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 00:37

Πανεπιστήμιο: Στο ναδίρ οι θέσεις εισακτέων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο ναδίρ οι θέσεις εισακτέων στο Πανεπιστήμιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως μόλις 430 από 1.094 οι θέσεις στα τέσσερα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Το Υπουργείο Παιδείας «εναρμονίζει» τις θέσεις των εισακτέων με τις πάμπολλες κενές θέσεις που άφησε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το Υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων προαναγγέλλει τις αλλαγές στο «χάρτη» του Πανεπιστημίου Πατρών, που -τυπικά τουλάχιστον- ακόμη δεν έχουν θεσμοθετηθεί.

Φέτος λοιπόν από τα Τμήματα του Αγρινίου, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος δεν θα έχει εισακτέους, καθώς επίκειται το 2023-24 να συγχωνευθεί με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που το Πανεπιστήμιο Πατρών προτείνει να ιδρυθεί ως το δεύτερο Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο.

Αυτό ακριβώς είχε συμβεί και πέρυσι με το τμήμα ΔΕΑΠΤ το οποίο πρόκειται και τυπικά, όταν θεσμοθετηθούν οι αλλαγές, να συγχωνευτεί με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Συνολικά οι θέσεις των εισακτέων την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι 430, εκ των οποίων 240 στο Αγρίνιο και 190 στα Τμήματα του Μεσολογγίου.

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων είναι προφανέστατη τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο επειδή τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τη χρονιά 2020-2021 στα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας είχαν κατανεμηθεί συνολικά 1.341 θέσεις εισακτέων και πέρυσι 1.094. Πλέον μιλάμε για λιγότερες από 500 θέσεις, δηλαδή για μείωση των εισακτέων άνω του 50%.

Ούτως ή άλλως βέβαια και οι θέσεις που δίνονταν για διάφορους λόγους δεν καλύπτονταν, ιδίως πέρυσι λόγω της καθιέρωσης την Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ακριβώς λόγω της ΕΒΕ οι κενές θέσεις στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας υπολογίζονται σε 70% περίπου.

Επομένως, φέτος με την περαιτέρω μείωση των θέσεων των εισακτέων από την πλευρά του Υπουργείου, από τη στιγμή που η ΕΒΕ διατηρείται, θα μπορούσε να πει κανείς ότι “εναρμονίζονται” οι θέσεις των εισακτέων με την πραγματικότητα.

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι για παράδειγμα πέρυσι στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο είχαν δοθεί 200 θέσεις και φέτος 120…

Παρόμοια είναι η και μείωση των εισακτέων στα Τμήματα του Μεσολογγίου, π.χ. το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής από 190 εισακτέους έπεσε στους 90.

Σε κάθε περίπτωση το ποσοτικό μέγεθος των εισακτέων είναι πολύ σχετικό και αυτό γιατί, ως συνήθως ο αριθμός των εισακτέων που δίνει το Υπουργείο είναι μεγαλύτερος από το αριθμό που προτείνουν τα Τμήματα και τα Πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα, πέρυσι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων είχε ζητήσει 90 εισακτέους και το… “γαλαντόμο” Υπουργείο έδωσε 280 εισακτέους σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν στην τοπική κοινωνία οι εντυπώσεις, που δημιούργησε η κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και φυσικά γνωρίζοντας ότι δεν θα καλυφθούν λόγω της ΕΒΕ.

«Οιωνός»  για τις μεταφορές Τμημάτων;

Εν αναμονή για το Προεδρικό Διάταγμα και το χρόνο των μεταφορών Τμημάτων

Πάντως μέχρι να λάβει ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα της θεσμοθέτησης του νέου “χάρτη” του Πανεπιστημίου Πατρών, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο στο φετινό μηχανογραφικό σε σχέση με τα Τμήματα που προτείνονται να “μετακομίσουν” στην Πάτρα.

Τόσο το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο, όσο και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο με τα έως τώρα δεδομένα διατηρούν τις έδρες τους στις πόλεις που σήμερα βρίσκονται.

Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται κάποια αλλαγή πλεύσης στο όλο ζήτημα, αφού οι προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν γίνει δεκτές στο σύνολό τους.

Αντιθέτως το πιθανότερο είναι αυτές οι “μετακομίσεις” να λάβουν χώρα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2023-24) καθώς μεσολαβεί η… προεκλογική περίοδος το αργότερο την άνοιξη του 2023, ενώ θα συμπέσουν με την ίδρυση του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, πράγμα που θα μπορούσε να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις…

Αναλυτικά οι θέσεις των εισακτέων στα περιφερειακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών:

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΑΜΑΛΙΑΔΑ) –
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) –
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) –
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 120
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 90
ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 100
ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 120
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) –
ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΥΡΓΟΣ) –
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΑΙΓΙΟ) 170

Τα κριτήρια της κατανομής των εισακτέων σύμφωνα με το Υπουργείο

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

·         Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

·         Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

·         Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

·         Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.»

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 544 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.