Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:13 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 20:28

Αμφιλοχία: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου εντός του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αμφιλοχίας.

Την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου εντός του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αμφιλοχίας υπέγραψε ο Γενικός Δ/ντης Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής & Αγροτικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου.

Το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας σύμφωνα με πληροφορίες του e-maistros.gr περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και του πτητικού έργου, πλωτές εγκαταστάσεις (προβλήτες) για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων, καθώς και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσθαλάσσωση, αποθαλάσσωση και υδατοδρόμηση των αεροσκαφών (υδροπλάνων).

Οι χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου χωροθετούνται εντός του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αμφιλοχίας, του σημείου με α/α (52) του προοιμίου της παρούσας.

Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Αμφιλοχίας εμπίπτει εντός των ορίων της ζώνης λιμένα Αμφιλοχίας, του σημείου με α/α (53) του προοιμίου της παρούσας.

Ο φορέας κατασκευής – λειτουργίας του υδατοδρομίου είναι η εταιρεία “Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας Ι.Κ.Ε.” (θυγατρική της ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. – HELLENIC SEAPLANES S.A.), στην οποία έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Αμφιλοχίας εκτάσεις εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αμφιλοχίας, για την ανάπτυξη της χερσαίας και της πλωτής υποδομής του υδατοδρομίου, σημείο με α/α (60) του προοιμίου της παρούσας.

Το πτητικό έργο αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, από έως δύο ζεύγη πτήσεων ημερησίως (άφιξη
– αναχώρηση) στην έναρξη, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας το μέγιστο, έως δέκα ζεύγη πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) ημερησίως.

Τα υδροπλάνα που θα αναλάβουν το πτητικό έργο μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες και αναπτύσσουν ταχύτητα από 80 έως 160 κόμβους (250 χιλιόμετρα) την ώρα.

Εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου:

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις χωροθετούνται σε παραχωρηθείσα έκταση 150,0 τ.μ. και ειδικότερα σε:

– 50,0 τ.μ. στη θέση του Κτιρίου 1.
– 100,0 τ.μ. (τμήμα 40,0 Χ 2,5 μ.) στην σταθερή προβλήτα του τουριστικού καταφυγίου.

Μέχρι την κατασκευή του Κτιρίου 1, η εξυπηρέτηση των επίγειων εργασιών του υδατοδρομίου να γίνεται σε προκατασκευασμένο, μετακινούμενο οικίσκο, επιφάνειας 50,0 τ.μ., που θα τοποθετηθεί στην παραχωρηθείσα έκταση, στη θέση του προς ανέγερση Κτιρίου 1, με χώρους για την έκδοση- έλεγχο εισιτηρίων, την αναμονή επιβατών και την φύλαξη αποσκευών, καθώς και χώρους υγιεινής.

Οι πλωτές εγκαταστάσεις χωροθετούνται σε παραχωρηθείσα θαλάσσια έκταση 2.400 τ.μ. και αποτελούνται από δύο (2) πλωτές προβλήτες, διαστάσεων 2,5 Χ 40 μ. έκαστη, στις οποίες μπορούν να ελλιμενίζονται ταυτόχρονα τέσσερα υδροπλάνα.

Η κάθε προβλήτα αποτελείται από: μεταλλικό πλαίσιο, σύστημα άνωσης (πλωτήρες), σύστημα αγκύρωσης, κατάστρωμα και εξοπλισμό.

Οι προβλήτες αγκυρώνονται στον πυθμένα της θάλασσας (σε βάθος 3μ.) με αλυσίδες και άγκυρες βαρύτητας, αποτελούμενες από τεχνητούς ογκολίθους σκυροδέματος, που ποντίζονται σε κατάλληλα σημεία του πυθμένα προκειμένου να διατηρούνται σταθερές σε περίπτωση ανέμου, κυματισμού κλπ.

Οι προβλήτες συνδυάζονται με γέφυρα (ράμπα), για την γεφύρωση της υψομετρικής διαφοράς με την σταθερή προβλήτα.

Η γέφυρα πρόσβασης αποτελείται από: μεταλλικό σκελετό, κατάστρωμα, προστατευτικό κιγκλίδωμα και το σύστημα έδρασης στο κρηπίδωμα.

Στην υδάτινη επιφάνεια του όρμου Αμφιλοχίας, έχουν καθορισθεί/οριοθετηθεί οι εξής περιοχές:

-Περιοχή ελιγμών υδατοδρομίου (τμήμα θαλάσσιας ζώνης που προσθαλασσώνεται και αποθαλασσώνεται το υδροπλάνο).

Σημειώνεται ότι έχει καθορισθεί μόνο ένας διάδρομος προσ- αποθαλάσσωσης υδροπλάνων για το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας.

-Περιοχή κίνησης υδατοδρομίου (ο διάδρομος μεταξύ της περιοχής ελιγμών και της περιοχής ελλιμενισμού).

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 379 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.