Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:47 μμ
 
wm small
Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 22:13

Μεσολόγγι: Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, απόψε Σάββατο του Λαζάρου (16.04.22), τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο δρώμενο για την αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.

Στις 8 Απριλίου 1826, όταν αποφασίστηκε η Έξοδος, ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης δήλωσε ότι δε μπορούσε λόγω ηλικίας να συμμετέχει και πως προτιμούσε να πεθάνει στα ερείπια του τόπου του.

Την παραμονή της Εξόδου, συγκέντρωσε γυναίκες, παιδιά, ασθενείς, εξαντλημένους από την πείνα και τις αρρώστιες, και όσους ανάπηρους δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στην Έξοδο, σύνολο 400 άτομα. Τους συγκέντρωσε όλους σε μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη κάτω από τον προμαχώνα του Νότη Μπότσαρη, η οποία ήταν γεμάτη πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες.

Μεσολόγγι αναπαράσταση ανατίναξη Καψάλης

Τη νύχτα της Εξόδου έψελναν νεκρώσιμες ακολουθίες. Ο Καψάλης κρατούσε συνεχώς ένα αναμμένο δαυλί στο χέρι του. Το πρωί, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο Καψάλης ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο και μεγάλο πλήθος εχθρών. «…Το Μεσολόγγι, σκέλεθρο, γυμνό, ξεσαρκωμένο, δεν παραδίδει τ’ άρματα, δεν γέρνει το κεφάλι… Κρατεί για νεκροθάφτη του το Χρήστο τον Καψάλη…».

Δείτε το δρώμενο με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι αποψινές εκδηλώσεις τιμής, όπως μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό Ιonian:

Εικόνα: Το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη “Η ανατίναξη του Χρήστου Καψάλη”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 703 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.