Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  9:20 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 00:24

Αγρινίο-5ο ΓΕΛ: σπουδαία εκδήλωση που ευαισθητοποίησε για την έμφυλη βία και τα δικαιώματα των γυναικών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Από τον φόβο…στη δράση»

Μια αξιοσημείωτη εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία και τα δικαιώματα των γυναικών οργάνωσε το 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα χθες,  Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή γυναίκων που είχαν ενδιαφέροντα  πράγματα να πουν για αυτό το φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας αλλά και τον πατέρα της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση συμμετείχε διαδικτυακά η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, η οποία ενημέρωσε για το έργο που επιτελείται σε θεσμικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα για την υπερψήφιση των θέσεών της ως εισηγήτριας στη νομοθετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Διαδικτυακά πήρε μέρος  και η  Μαρία Γκασούκα , ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, που τεκμηρίωσε επιστημονικά και μέσα από έναν χειμαρρώδη και αφοπλιστικό λόγο, τα ζητήματα που αφορούν τη βία κατά των γυναικών.

Σημαντική εξάλλου ήταν η παρουσία των σπουδαίων ηθοποιών Μπέτυς Λιβανού και Λουκίας Πιστιόλα που συμμετείχαν  ενεργά, ακουμπώντας με την ευαισθησία, τη σεμνότητα και το ψυχικό τους σθένος ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένες παρουσίες, στην από κοινού απαγγελία μονολόγων με μαθήτριες του σχολείου  , βασισμένων στη ζωή Ευρωπαίων οραματιστριών, της Μελίνας Μερκούρη και της Νίλντε Γιότι.

Συμμετείχε εξάλλου και η  Karime Ganji, Aφγανή υπήκοος και πολιτιστική διαμεσολαβήτρια και διερμηνέας στην Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα (Melissa Network of Migrant Women in Greece) η οποία μοιράστηκε με το κοινό τις εμπειρίες της για τη θέση της γυναίκας στη χώρα της, την σχεδόν πλήρη απουσία δικαιωμάτων και τους λόγους που την ανάγκασαν να πάρει τον περιπετειώδη δρόμο της προσφυγιάς.

Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η κατάθεση ψυχής το Γιάννη Τοπαλούδη, πατέρα της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη η οποία δολοφονήθηκε άγρια, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο.

Ξεχωριστή  ήταν και η παρέμβαση της Μαριαλένας Λιόκαυτου , παιδοψυχολόγου- εκπροσώπου του «Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών και παιδιών» του Δήμου Αγρινίου, ενώ παρούσες ήταν και οι «Παρούσες», της ομάδας που δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στην πόλη του Αγρινίου ενάντια στις γυναικοκτονίες.

Ως εκπρόσωποί τους οι  Καρακώστα Πασιούλα και Κιτσάκη Κατερίνα ενημέρωσαν για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τις δράσεις της ομάδας τους.

Στο χώρο εκτέθηκαν έργα κακοποιημένων γυναικών από τη δημιουργό τους,  Έλλη Χριστοδούλου , που με παρέμβασή της στην εκδήλωση εξέθεσε τα κίνητρά της στη δημιουργία αυτών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Αγρινίου Χρήστος Ζαρκαβέλης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου  Χριστίνα Σταρακά , ο Αντιδήμαρχος για θέματα Δια βίου μάθησης Γεώργιος Καραμητσόπουλος, ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου  Απόστολος Βετσόπουλος, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί τους οποίους το 5ο ΓΕΛ ευχαριστεί θερμα.

Το Λύκειο και ο διευθυντής του Δρ.Φώτης Λαζαρίνης απευθύνουν « σε όλες και όλους που παραβρέθηκαν ένα μεγάλο ευχαριστώ και να μοιραστούμε μαζί τους την ευχή να μην ξαναϋπάρξει γυναίκα δολοφονημένη από τα χέρια του συντρόφου της, να μην ξαναϋπάρξουν θύματα της έμφυλης βίας».

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 659 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.