Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:57 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 18:18

Προγραμματισμός Αποζημιώσεων «Παγετός Ιανουαρίου 2022»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ διαβεβαιώνει τους παραγωγούς μας ότι θα λάβουν μέχρι τελευταίο ευρώ την αποζημίωση την οποία δικαιούνται χωρίς εξαιρέσεις αλλά με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος σε χθεσινή τους συνεργασία, με θέμα την καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν, στην φυτική παραγωγή από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ και στην οποία συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των αγροτών της Π.Ε Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και κορυφαίοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες του ΕΛΓΑ, σε συνέχεια των συζητήσεων με παραγωγούς οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τόσο στην Λακωνία όσο και στη Αργολίδα, κατέληξαν στις ακόλουθες αποφάσεις:

  • Δύναται να καταβληθεί προκαταβολή στους ασφαλισμένους παραγωγούς με καλλιέργειες εσπεριδοειδών οι οποίες επλήγησαν από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ αναλόγως με την έκταση και το ποσοστό της ζημίας κάθε περιοχής, κατόπιν εισηγήσεως των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Ειδικότερα για τους παραγωγούς της Π.Ε. Αργόλιδας οι οποίοι υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα στις καλλιέργειες τους κατόπιν της νομικής εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, θα χορηγηθεί προκαταβολή έναντι των οφειλόμενων αποζημιώσεων,υπό την προϋπόθεση ότι τα συνεργεία των γεωτεχνικών του Οργανισμού, θα εξακολουθήσουν το εκτιμητικό έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με στοιχεία τα οποία θα καταθέσουν οι Συνεταιρισμοί στους οποίους ανήκουν οι παραγωγοί ούτως ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια η αποζημίωση για κάθε παραγωγό.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ.

  • Η απόφαση αυτή έχει καθολικό χαρακτήρα και ισχύ σε κάθε περιοχή της οποίας οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ και κατόπιν εισηγήσεως των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, θα υπολογισθεί ανάλογως η προκαταβολή και θα ισχύσουν ακριβώς οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της εκκαθάρισης στην οποία θα συνυπολογισθεί η χορήγηση προκαταβολής.

Ουδείς παραγωγός θα αδικηθεί αλλά και σε ουδένα παραγωγό θα καταβληθούν χρήματα τα οποία δεν δικαιούται ως αποζημίωση για τις πληγείσες καλλιέργειες του.

Διαβάστηκε 439 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία