Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:05 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 14:34

ΣΥΡΙΖΑ: «ο δήμαρχος ευθύνεται για τη μη κατασκευή σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Αγρίνιο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Αυτός και μόνο αυτός ευθύνεται για τη μη κατασκευή σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Αγρίνιο», αναφέρει για τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας. Η ανακοίνωση:

Πράγματι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το 2016 το σχεδιασμό δημιουργίας «Υποδομών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» και αυτό είναι το μοναδικό σημείο που ο κ. Παπαναστασίου δηλώνει μερικώς την αλήθεια. Όντως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν νομοθετήσει οι υποδομές αυτές (ΧΥΤΥ, Μονάδες Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων, Μονάδες ανάκτησης υπολειπόμενων συμμείκτων και ΧΥΤΥ, Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης), να κατασκευάζονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και την άμεση ανάμιξη μεγάλων εργολαβικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.Πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Αγρινίου αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων επιχείρησε μία μικρή «ιστορική αναδρομή» και εκτίμησε πως «το Αγρίνιο σήμερα δεν έχει εργοστάσιο απορριμμάτων, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το σχεδιασμό για τα εργοστάσια με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει εξυπηρετήσεις σε φίλους του δημάρχους και έτσι άλλαξε ο σχεδιασμός στην Αιτωλοακαρνανία και προβλέφθηκε δεύτερο εργοστάσιο στη Ναύπακτο».

Δεν το έκανε «για να κάνει εξυπηρετήσεις σε φίλους του δημάρχους», όπως εκτιμά ο δήμαρχος Αγρινίου, αλλά γιατί η διεθνής εμπειρία έχει περίτρανα αποδείξει πως με τη μέθοδο ΣΔΙΤ αυξάνεται κατά πολύ το κόστος κατασκευής αυτών των μονάδων και αυτό με τη σειρά του μετακυλίεται στις τσέπες των κατοίκων μέσω των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.

Ορθά λοιπόν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αυτό το σχεδιασμό και για την Αιτωλοακαρνανία, σκεπτόμενη το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των δημοτών, οι οποίοι θα καλούνταν εν μέσω μνημονίων να σηκώσουν το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος αυτής της επιλογής.

Αν ο δήμαρχος Αγρινίου αμφισβητεί τον ισχυρισμό μας, τότε είμαστε στη διάθεση του ώστε να του προσκομίσουμε κατάλογο έργων διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάστηκαν με ΣΔΙΤ και την αντίστοιχη αύξηση του κόστους κατασκευής τους ανά περίπτωση. 

Με τι αντικατέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ;

Μήπως με πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ κρατικού χρήματος, οι οποίοι παρέχονταν μέσω πελατειακών πολιτικών σχέσεων στους τότε φίλα προσκείμενους δημάρχους, όπως υπαινίσσεται ο κ. Παπαναστασίου;

Όχι βέβαια. Δεν ακολούθησε και σε αυτόν τον τομέα, την πεπατημένη της «εποποιίας της σακούλας της Ηλείας» των κυβερνήσεων της Δεξιάς, που κ. Παπαναστασίου διαχρονικά στηρίζει.

Επέλεξε τους πόρους των δημοσίων προσκλήσεων του ΕΣΠΑ.

Στις 10/5/2016 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Ταμείου Συνοχής με τίτλο «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων», προϋπολογισμού 273.062.075. Καλέστηκαν οι δήμοι και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να καταθέσουν προτάσεις ένταξης έργων σε αυτή. Εντάχθηκαν το 2018 αρκετοί εξ αυτών, ανάμεσα τους στη Δυτική Ελλάδα οι δήμοι Πύργου και Ναυπακτίας. Στο δήμο Ναυπακτίας εντάχθηκε το έργο «Μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 16.852tn/year, περιλαμβανομένης διακριτής μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών 6.245tn/year – 3ο κύτταρο ΧΥΤΥ Βλαχομάνδρας», δαπάνης 15.154.406,76.

κ. Παπαναστασίου σας προκαλούμε να απαντήσετε δημόσια:

Καταθέσατε πρόταση στην πρόσκληση αυτή;

Αν ναι, ενημερώστε τους πολίτες για τους λόγους της απόρριψης της;

Αν όχι, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί;

Γνωρίζουμε τι συνέβη, όπως γνωρίζει καλά και ο δήμαρχος Αγρινίου, ο οποίος αποποιείται τις ευθύνες της δικής του ανικανότητας εκστομίζοντας ανερυθρίαστα ψέματα.

Αυτός και μόνο αυτός ευθύνεται για τη μη κατασκευή σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Αγρίνιο. 

Τομέας Αυτοδιοίκησης

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 320 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 14:38
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/