Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:57 πμ
 
wm small
Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 12:57

Η παλιά αποθήκη εμπορευμάτων του σιδηροδρόμου, στην Σταμνά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η αποθήκη του σταθμού εμπορευμάτων, στον σιδηροδρομικό Σταθμό Σταμνάς Μεσολογγίου (πρώην Σ.ΒΔ.Ε/Σ.Π.Α.Π.) ήταν μοναδικό κομψοτέχνημα ιδιαίτερης κατασκευής πανελλαδικά, το οποίο θύμιζε Ελβετικές κατοικίες υπαίθρου, άνευ λόγου γκρεμίστηκε στα πλαίσια αναβάθμισης του δικτύου το 2003.

Το άλλο κτίριο του σταθμού επιβατών, ευτυχώς υπάρχει ακόμη, αλλά εγκαταλελειμμένο…

Οι σιδηρόδρομοι της Βορειοδυτικής  Ελλάδος (ΣΒΔΕ) πήραν το όνομα αυτό γιατί μέχρι την εποχή της ιδρύσεως τους (1890-91) τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έφταναν μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και κάλυπταν την τότε βορειοδυτική περιοχή της Ελλάδος.

Στις 24 Οκτωβρίου 1887 υπογράφτηκε η σύμβαση «Περί κατασκευής και χρήσεως σιδηροδρόμου πλάτους ενός μέτρου από Μεσολογγίου εις Αγρίνιον» μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Κ. Λομβέρδου  και του Βέλγου Προξένου I.Rossels ο οποίος ήταν εκπρόσωπος των Βέλγων εργοληπτών V. Mabille  και I. Guinotte.Η σύμβαση κυρώθηκε  στις 14/12/1887 με τον νόμο ΑΦΠΖ΄

Η ημερομηνία φωτογράφισης των κτιρίων είναι στις 12/10/1997 και είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Βασίλη Χωριάτη.

Αναδημοσίευση από το F/B της σελίδας της ομάδας: «Άμεση έναρξη λειτουργίας του προαστιακού Αιτωλοακαρνανίας»

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 888 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.