Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:28 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 17:59

Είναι ώριμο το αίτημα για Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Το ζήτημα της αλλαγής των ορίων των μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας δεν έπαψε να απασχολεί. Πάγωσε βέβαια για ένα διάστημα, αλλά υπάρχουν οι συνθήκες για να επιστρέψει στο προσκήνιο και μάλιστα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου», αναφέρει στο agrinionews.gr εκκλησιαστική πηγή.

Το επόμενο διάστημα οι διεργασίες στο εκκλησιαστικό πεδίο εκ των πραγμάτων αναμένεται να είναι έντονες καθώς η Ιεραρχία θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Η εκλογή Μητροπολιτών λαμβάνει χώρα δυο φορές τον χρόνο, Φεβρουάριο ή Οκτώβριο. «Εν προκειμένω, για τη χηρεύουσα Μητρόπολη δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα γίνει η εκλογή, θα κριθεί εν πολλοίς και από την πορεία της πανδημίας», σημειώνει η εκκλησιαστική πηγή.

Το ζήτημα της αλλαγής των ορίων των δύο Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας (όπως και άλλων) είχε τεθεί με έμφαση επί εποχής μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου χωρίς ωστόσο να προκύψει διαφοροποίηση. Για τους γνωρίζοντες, το ζήτημα πρωτίστως της διεύρυνσης της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου είχε επανέρθει τα προηγούμενα χρόνια στις συζητήσεις.

Στη σημερινή χρονική συγκυρία ωστόσο στην εξίσωση μπαίνει ένας καινούργιος συντελεστής: Το αίτημα για ίδρυση νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο που εκφράζεται από πολλές πλευρές και το οποίο ενδεχομένως λάβει διαστάσεις. «Τα επιχειρήματα είναι πολλά και βάσιμα. Για παράδειγμα ένας Μητροπολίτης με έδρα στο Μεσολόγγι δεν είναι εύκολο να ποιμαίνει τις ενορίες στον Βάλτο», σημειώνει τοπικός παράγοντας που στέκεται στο μεγάλο εύρος της σημερινής μητρόπολης.

Όπως και να έχει το επόμενο διάστημα αναμένονται οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Το σίγουρο είναι πως οι πιστοί της περιοχής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναμένουν με αγωνία τη διαδοχή του μακαριστού Κοσμά ενώ ήδη διακινούνται τέσσερα ονόματα. Πρόκειται όμως για παραφιλολογία που πόρρω απέχει από τις επίσημες διαδικασίες της Εκκλησίας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 855 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.