Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:03 μμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 17:55

Αγρίνιο: Πρώτη συνάντηση για το «Φροντιστήριο Ψαλτικής Τέχνης»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Οι φθορές και η χρήση τους στη νέα μέθοδο γραφής»

Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Ι.Ν Αγίας Τριάδος Αγρινίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατά σειρά συνάντηση του “Φροντιστηρίου Ψαλτικής Τέχνης” για τη σεζόν 2021- 2022 που έχει καθιερώσει ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας “Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος” με έδρα την πόλη του Αγρινίου με στόχο την κατάρτιση όσων υπηρετούν την Πατρώα Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική.

Ομιλητής ήταν ο λίαν αξιόλογος Μουσικοδιδάσκαλος και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Καμαρούλας Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Λανάρας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: Οι φθορές και η χρήση τους στη νέα μέθοδο γραφής. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, ιεροψάλτη Αγ. Γεωργίου Ματαράγκας:

Στο πρώτο μέρος μας επισήμανε κατά πόσο ευαγγελιζόμαστε ότι διαβάζουμε τις φθορές, πόσο τις αγνοούμε, πόσο τελικά τις παίρνουμε υπόψιν μας. Ιδιαίτερα τόνισε την αξία της προφορικής παράδοσης που μάς οδηγεί στη σωστή ερμηνεία του μέλους, άρα και των φθορών. Επίσης αναφέρθηκε στο τι είναι φθορές, ποιες οι ενέργειες τους, τι δηλώνουν, αντλώντας στοιχεία από διάφορα παλαιά θεωρητικά συγγράμματα όπως ενδεικτικά του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, Χρυσάνθου Επισκόπου Μαδύτων, Μανουήλ Χρυσάφη και άλλων.

Ενδεικτικά απ’ την Εισαγωγή του Χρυσάνθου αναφέρθηκε ότι η φθορά αναδεικνύει την κλίμακα του γένους ή του συστήματος. Πολλές φορές η φθορά θέλει δέση, ενεργεί δηλαδή πριν το σημείο όπου τίθεται ή μετά το σημείο ή και στο σημείο αυτό. Όταν το σημείο της φθοράς τεθεί όχι στο φυσικό του τόπο αλλά σε άλλον τόνο τότε τα φυσικά διαστήματα μπορούν να μεταβληθούν και να αλλοιώσουν τον ήχο.

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας μάς παρουσίασε μουσικά μέλη με παραδείγματα που εντοπίσαμε τα παρακάτω φαινόμενα: απουσία φθορών από το μουσικό κείμενο αλλά στην πράξη αλλάζαμε το μέλος, φθορές που δήλωναν μόνο πορεία ήχου και όχι αλλαγή ήχου αλλά και διαφορετική σήμανση σε μουσικά μέλη διαφορετικών εξηγητών.
Κλείνοντας την ομιλία του, μάς προέτρεψε να διευρύνουμε την μουσική μας αντίληψη και να αποφύγουμε τις εκδοχές του απόλυτου.
Τον ευχαριστούμε θερμά για όσα μάς πρόσφερε.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 351 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα