Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:52 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 19:59

Φαρμάκης για Μεσοχώρα-εκτροπή: το δίκαιο και η νομιμότητα αποτελούν τις κόκκινες γραμμές μας (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με βασικό θέμα τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων» που εκτιμάται πως ανοίγει κερκόπορτα για την εκτροπή του Αχελώου συνεδριάζει στο Αγρίνιο το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

«Συζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για την ΜΠΕ του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας και εξηγήσαμε ότι το δίκαιο και η νομιμότητα, πρέπει να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές μας απέναντι σε κάθε δράση και έργο που αφορά τη Δυτική Ελλάδα και τους πολίτες της», αναφέρει σε ανάρτηση του ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης που σημειώνει και τα ακόλουθα:

«Η ΜΠΕ του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας, που έρχεται ως τροποποιημένη μετά την απορριπτική απόφαση 2230/2020 του ΣτΕ, εξακολουθεί να στηρίζεται σε παλιά στοιχεία, να έχει σημαντικές ελλείψεις (δεν έχουν συνταχθεί ούτε καν τα απαραίτητα σχέδια εκτάκτου ανάγκης, για την περίπτωση διαφόρων βαθμών αστοχίας του φράγματος), αλλά και να συνδέει το συγκεκριμένο έργο με τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Επιπλέον, κάνει κριτική στις αποφάσεις του ΣτΕ, εκφέροντας υπέρ του δέοντος πολιτικές και νομικές απόψεις, κάτι που δε συνάδει με μια ορθή περιβαλλοντική μελέτη που περιέχει μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία.

Η αρνητική μας γνωμοδότηση λοιπόν, δεν προέρχεται από οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αντίληψη των φυσικών πόρων ή από κάποιο τοπικισμό “παλαιάς κοπής”. Αντίθετα, πάντοτε επιζητούμε τη συνεργασία και ξέρουμε πως η συνεργασία μας με τις άλλες ελληνικές περιφέρειες, και ειδικά τις όμορες, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αλλά γνωρίζουμε ότι η ζημιά στην τοπική και κατ’ επέκταση εθνική οικονομία και στο περιβάλλον, θα είναι μεγαλύτερη από το όποιο πρόσκαιρο όφελος, λόγω και των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι κάθε τι που συμβαίνει και αφορά στο μέλλον των συμπολιτών μας θα υπακούει σε δύο κατ’ ελάχιστον κανόνες: Το δίκαιο και την νομιμότητα!»

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 445 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.