Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:45 πμ
 
wm small
Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 16:54

Οι δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας όπως τις φωτογράφισε αστροναύτης της NASA

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έλαβε αυτή τη φωτογραφία των Ακαρνανικών Ορέων και των γειτονικών μικρών Ιονίων Νήσων της Ελλάδας, στις 6/12/2020.

Αυτή η λήψη υπό γωνία, αναδεικνύει την τραχιά τοπογραφία των παράκτιων περιοχών κατά μήκος των δυτικών ακτών της χώρας. (Ο βορράς βρίσκεται στα αριστερά.)

Σε υψόμετρο σχεδόν 1.160 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Ψηλή Κορυφή είναι η μεγαλύτερη βουνοκορφή της οροσειράς των Ακαρνανικών Ορέων. Τα χαμηλά σύννεφα κρύβουν την κορυφή σε αυτήν την εικόνα. Τα Ακαρνανικά Όρη είναι μια σχετικά μικρή σειρά από ασβεστολιθικούς ορεινούς όγκους στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα, βρίσκεται η λίμνη Βουλκαριά, η οποία αποτελεί προστατευόμενο υγρότοπο και καταφύγιο για πολλά απειλούμενα αποδημητικά πτηνά. Η ρηχή λίμνη δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό τεκτονικής δραστηριότητας και καθίζησης. Όπως η λίμνη Βουλκαριά, τα Ιόνια νησιά και οι γύρω θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνουν επίσης προστατευόμενες περιοχές για απειλούμενα πτηνά και άγρια θαλάσσια ζωή όπως η μεσογειακή φώκια.

Τα νησιά Καστός, Κάλαμος, Μεγανήσι, Άτοκος και Λευκάδα, τα οποία φαίνονται στη φωτογραφία, είναι μερικά από τα πολλά νησιά του Ιονίου Πελάγους. Αυτή η περιοχή είναι η πιο ενεργή σεισμικά περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο και οι κοντινές ακτές έχουν βιώσει πολλαπλά τσουνάμι τα τελευταία χιλιάδες χρόνια.

Αν και τα περισσότερα από τα νησιά σχηματίστηκαν λόγω φυσικών διεργασιών, η Λευκάδα ήταν αρχικά μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όταν η Διώρυγα της Λευκάδας κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια, διαχωρίστηκε η Λευκάδα από την Ελλάδα.

Πηγή: NASA Earth Observatory – δείτε τη φωτογραφία ΕΔΩ

ΜΕΤΕΟ

Διαβάστηκε 1575 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία