Σάββατο, 27η Νοεμβρίου 2021  5:03 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 19:27

Ανάπλαση μέσω ΕΣΠΑ ζητά ο Συλλόγος Κατοίκων Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Συλλόγος Κατοίκων Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά με επιστολή του ζητά από τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συνεργαστούν και να προχωρήσουν σε τεχνική αιτιολογική έκθεση που θα δικαιολογεί εκπόνηση μελέτης, προκειμένου να γίνει η ολική αστική ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής.

Αναλυτικά :
Ο σύλλογός μας για άλλη μια φορά θα διεκδικήσει τα αυτονόητα που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, εκθέτοντας δημόσια τα χρονίζοντα προβλήματα και προτείνοντας τη βέλτιστη λύση.
Η κατάσταση που έχει περιέλθει η περιοχή δε γίνεται να βελτιωθεί με μικροπαρεμβάσεις και ημίμετρα, γι’ αυτό το λόγο καλούμε τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συνεργαστούν και να προχωρήσουν σε τεχνική αιτιολογική έκθεση που θα δικαιολογεί εκπόνηση μελέτης, προκειμένου να γίνει η ολική αστική ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής, με ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα ΖΗΤΟΥΜΕ:

Αποκατάσταση οδικού δικτύου και πεζοδρομίων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τόσο στους περιμετρικούς-κεντρικούς δρόμους του οικισμού, όσο και στις κάθετες οδούς. Στο σημείο πίσω από το 23ο Νηπιαγωγείο η πρόσβαση στις οικίες γίνεται από χωματόδρομο και δυσκολεύει πολύ όταν βρέχει…

Αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο τον οικισμό με χρήση λαμπτήρων τύπου led, για επαρκή φωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πλατείας του Δήμου Αγρινίου, με βιοκλιματική προσέγγιση και προοπτικές για τη διοργάνωση κοινωνικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και εκθέσεων. Επίσης πρέπει να συντηρηθεί-ανακαινιστεί το κτιριακό συγκρότημα που υπάρχει στην πλατεία, προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά επιχειρήσεις στην περιοχή προς τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Προσθήκη αποχετευτικού συστήματος ομβρίων σε όλη την περιοχή του οικισμού, που δε διαθέτει καθόλου φρεάτια και πλημμυρίζει με ελάχιστη βροχή. Επίσης εξυγίανση του δικτύου ύδρευσης που παρουσιάζει πολλές ζημιές τους χειμερινούς μήνες και έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δημιουργία νέων και αποκατάσταση των παλαιών παιδικών χαρών, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία που υπολειτουργεί.
Αυτοψία και επίβλεψη από κλιμάκιο του Δήμου Αγρινίου στις εργασίες που έχουν ξεκινήσει για την ανάπλαση του ποδοσφαιρικού γηπέδου της περιοχής. Ήδη από την αρχή των εργασιών παρατηρούνται αστοχίες, οι οποίες είναι ορατές «διά γυμνού οφθαλμού». Για παράδειγμα, περιμετρικά του γηπέδου δεν έγινε εξυγίανση του εδάφους, με αποτέλεσμα οι μισοί ιστοί φωτισμού να τοποθετηθούν σε ανώμαλο έδαφος και λοφίσκους.

Ο καλύτερος οδηγός δράσης είναι οι πράξεις αρκετών Δημοτικών Αρχών της χώρας που εκπονούν μελέτες και εντάσσουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ τις αναπλάσεις οικισμών εργατικών κατοικιών, με πρόσφατο παράδειγμα τη μελέτη του Δήμου Ρεθύμνου (συνημμένα αρχεία) που αφορά στην ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών στην περιοχή Σαρακήνα Ρεθύμνου.
Η συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην αναγέννηση οικονομικά ευάλωτων και υποβαθμισμένων περιοχών, όπως η δική μας, θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα προστασίας και ενδιαφέροντος προς τους δημότες. Η ουσιώδης ενίσχυση περιοχών που πλήττονται από υποβάθμιση και περιθωριοποιημένες αντιλήψεις, μπορεί να εξελιχθεί σε βέλτιστο οδηγό δράσης, πλούσιο σε ενσυναίσθηση και πολιτισμό εκ μέρους των αρμοδίων, ώστε να καταστούν πρότυπα αξιόλογων πολιτικών ενεργειών.

Ο σύλλογός μας, έχοντας τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής Ρηγανά, αναδεικνύει για πολλοστή φορά τα χρονίζοντα προβλήματα και καταδεικνύει τον τρόπο επίλυσής τους. Δεν έχουμε καμία διάθεση να μπούμε σε διαδικασίες νομοθετικών διύλισεων και αντιπαράθεσης με κανέναν αρμόδιο. Η κείμενη νομοθεσία είναι σαφέστατη στην κατανομή αρμοδιοτήτων και ας γίνει το πρώτο βήμα αποκατάστασης της αστικής δυστοπίας που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των εργατικών κατοικιών και της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 138 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα