Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:20 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 18:40

Σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό: Στασιμότητα ενώ άλλα έργα προχωρούν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τέλη του 2021 και μια σειρά από νέους διαγωνισμούς για μεγάλα οδικά έργα ετοιμάζεται να “τρέξει” το Υπουργείο Υποδομών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα όμως για την προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη αναφορικά με τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό υπάρχει μια στασιμότητα που βγάζει μάτι….

Πέρα από μια απόφαση τον περασμένου Μαρτίου, με την οποία το έργο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Υποδομών ως έργο εθνικού επιπέδου δεν υπάρχει απολύτως καμία εξέλιξη. Αυτή είναι η μόνη (ανέξοδη) εξέλιξη την τελευταία διετία, αφού ούτε ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς Υπουργείου για την ωρίμανση του έργου.

Όμως σε άλλα σημεία της χώρας τα οδικά έργα δρομολογούνται και βαδίζουν προς την υλοποίηση. Για παράδειγμα η Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ, βαίνει σύντομα προς δημοπράτηση και θα χρηματοδοτηθεί από το τομεακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του Υπ. Υποδομών.

Για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα(προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ) δημοσιεύτηκε ήδη η προκήρυξη για τον τεχνικό σύμβουλο που θα συντάξει το φάκελο για την ένταξη του έργου, που θα υλοποιηθεί ως έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο, αν και ΣΔΙΤ, δεν θα έχει διόδια, αφού ανάδοχος θα πληρώνεται από το Κράτος με μηνιαίες πληρωμές διαθεσιμότητας, οι οποίες συνυπολογίζουν το κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας για 27 χρόνια.

Αντίστοιχα, αναμένεται ως το τέλος του έτους η δημοπράτηση και του έργου «Μπράλος – Άμφισσα» του διαγώνιου άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 256 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το νέο ΕΣΠΑ. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης εδώ όμως είναι ότι το «Μπράλος – Άμφισσα» χαρακτηρίστηκε ως έργο εθνικού επιπέδου μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό όμως αν και νωρίτερα χαρακτηρισμένη ως έργο εθνικού επιπέδου και αρκετά φθηνότερη σε κόστος (περί τα 100 εκατ. ευρώ) παραμένει σε λιμνάζοντα ύδατα…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 765 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.