Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:41 μμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 14:59

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Άνεμος Λευτεριάς» στη Γέφυρα Τατάρνας, αναδεικνύοντας τον ενιαίο ρόλο της Ρούμελης στην επανάσταση του 1821

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο σημείο που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συναντάει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα διοργανωθεί ένα επετειακό πολυθέαμα με στόχο την ανάδειξη του ενιαίου ρόλου της Ρούμελης στην Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για την εκδήλωση «Άνεμος Λευτεριάς», που φωτίζει εμβληματικές στιγμές του ’21 και θα πραγματοποιηθεί στη Γέφυρα Τατάρνας, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20:00. 

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση των δύο Περιφερειών και σε αυτή, μέσα από τα απομνημονεύματα των ίδιων των αρχηγών του Αγώνα, τα διηγήματα και τα ποιήματα λογοτεχνών, όπως ο Παλαμάς και ο Παπαδιαμάντης. Ρήγας Φεραίος, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Σολωμός, εξιστορείται η γενναία ιστορία ενός λαού που πάλεψε για την ελευθερία του.

Αγαπημένα δημοτικά τραγούδια για την κλέφτικη ζωή και τον αγώνα συνδυάζονται και εναλλάσσονται με συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης κ.ά.), με μοναδικές ερμηνείες από τους, Σπύρο Μαβίδη, Σοφία Παπάζογλου και Θάνο Ματζίλη.

Το πολυθέαμα πλαισιώνεται επί σκηνής από τους σολίστες της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας με την παράλληλη συμμετοχή της Χορωδίας Πάτρας Cantelena και το χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας. Επιπρόσθετα, σκηνογραφικά στοιχεία ειδικά σχεδιασμένων προβολών με πίνακες, πορτρέτα αγωνιστών, χειρόγραφα, χάρτες, θα μεταφέρουν τους θεατές στην εποχή του αγώνα.

Η σκηνοθεσία, η επιμέλεια κειμένων καθώς και η αφήγηση ανήκει στον φιλόλογο, Θωμά Κοροβίνη, ενώ την μουσική επιμέλεια και την διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο σολίστας, Ανδρέας Κατσίγιαννης.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Ανδρέας Κατσιγιάννης, (σαντούρι), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (τύμπανα), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Φίλιππος Ρέτσιος (κοντραμπάσο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι – λάφτα), Δημήτρης Νάσιος (κιθάρα), Νίκος Χιώτογλου (πιάνο).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε: « Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται  βασίστηκαν σε αρχές που σκόπευαν στη διάχυση των έργων κι ενεργειών σε όλη την επικράτεια της Π.Δ.Ε., και εκτός αυτής. Με αυτό ως σημείο αναφοράς και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποφασίσαμε την συνδιοργάνωση μιας εμβληματικής μουσικής παράστασης, ενός πολυθεάματος μουσικής και χορού που θα μας παρουσιάσει η καταξιωμένη ορχήστρα της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, πλαισιωμένη από μουσικοχορευτικά σύνολα των δύο Περιφερειών και υπόσχεται να θυμίσει, να συγκινήσει αλλά συνάμα να μας ξεσηκώσει πανηγυρικά. Σημείο πραγματοποίησης της εκδήλωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την μαγευτική λίμνη των κρεμαστών, το απόλυτο φυσικό σύνορο των συνδιοργανωτών».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που θα διατίθενται επί τόπου και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID 19.

Διαβάστηκε 624 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.