Τρίτη, 28η Μαίου 2024  5:59 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 17:45

Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης: Ένα μικρό ιστορικό μιας ανιδιοτελούς προσφοράς (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι γνωστές, μέσα από τα συχνά δελτία τύπου, οι προσπάθειες των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χριστόδουλος Παμπλέκης» στη Μπαμπίνη, να καταφέρουν καταρχήν να δημιουργήσουν εκ του μηδενός και κατόπιν να καταφέρουν να λειτουργήσουν, ένα Λαογραφικό Μουσείο, ώστε να μπορέσουν να διασώσουν για τις επόμενες γενιές τα πλούσια στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού του χωριού τους και του παραδοσιακού τρόπου ζωής της ελληνικής επαρχίας, όπως αυτός εξελίχθηκε στο διάβα του χρόνου έως πολύ πρόσφατα.

Η Μπαμπίνη είναι ένα χωριό της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, με πλούσια λαϊκή παράδοση και πολιτισμό που πηγάζει από τις ασχολίες των κατοίκων. Αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, αιγοπροβατοτροφία, μάζεμα βελανιδιού, αμπελουργία, αλώνισμα, καπνοκαλλιέργεια αλλά και παραδοσιακές τεχνικές όπως η υφαντική, η ραπτική, η κεντητική, η ξυλοτεχνία κ.ά.

Όσοι έχουν εντρυφήσει στην τοπική ιστορία των χωριών του Ξηρομέρου, σίγουρα γνωρίζουν ότι η Μπαμπίνη φημιζόταν ανέκαθεν για την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων της. Όλοι θα έχουν ακούσει για τους Μπαμπινιώτες τον χαρακτηρισμό «κεφαλάδες», που δεν έχει καμία σχέση με μορφολογικά χαρακτηριστικά του σώματος τους, αλλά αναφερόταν σε αυτό που προαναφέρθηκε, την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων της.

Το κτίριο που πρόκειται να στεγάσει το όραμα των ανθρώπων του Συλλόγου, είναι ένα παλιό κτίριο αποθήκης του 1963, που παραχωρήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μπαμπίνης το 2004-2005 έως το 2040, αποκλειστικά για χρήση ως Μουσείο.

Το κτίριο κουβαλούσε τις γνωστές αμαρτίες όπως και πολλά της εποχής. «Μισοπαράνομο», χωρίς τοπογραφικά, με ελλιπή οικοδομική άδεια, χωρίς ρεύμα κ.λπ

Από το 2006 έως σήμερα, ο Σύλλογος της Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης» και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν, με τα πενιχρά και λίγα μέσα που διαθέτουν, αλλά με πολλή όρεξη και μεράκι, έχουν ξεκινήσει μία κοπιώδη προσπάθεια να αποκαταστήσουν το κτήριο και να το φέρουν σε τέτοια κατάσταση, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του ως Λαογραφικό Μουσείο και ως τώρα έχουν καταφέρει πάρα πολλά, κάνοντας τις ενέργειες που απαιτούνται.

Μέσα από άοκνη και προσωπική εργασία, με αγάπη για το χωριό τους την Μπαμπίνη και με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, για να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς στον πολιτισμό και στην λαϊκή παράδοση στο χωριό από το οποίο έλκουν την καταγωγή και τις ρίζες τους.

Έτσι:

Το 2006-2007 μπήκαν καινούργια πορτοπαράθυρα με έξοδα του τέως Δήμου Αστακού.

Το 2013-2014 σύνδεσαν ηλεκτρικό ρεύμα στο κτίριο και ο Σύλλογος, αλλά και μεμονωμένα μέλη του Συλλόγου, δρομολογούσαν συνεχώς εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου.

Το 2019 το νεοκλεγμένο Δ.Σ. από το 2018, αποφάσισε να δημιουργήσει Επιτροπή Διαχείρισης του Μουσείου με Πρόεδρο τον Στρατηγό ε.α. κ. Πέτρο Χρυσικό.

Από το 2019 έως σήμερα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, νομιμοποιήθηκε το κτίριο σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Καθαρίστηκε και βάφτηκε, μπήκαν κουρτίνες, κάποια μεταλλικά έπιπλα και ξεκίνησε η συλλογή και η καταγραφή διαφόρων ειδών λαϊκής τέχνης και παράδοσης, που αποτυπώνουν τον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση του χωριού.

Η αξιέπαινη προσπάθεια των ανθρώπων του Συλλόγου «Χριστόδουλος Παμπλέκης» συνεχίζεται έως ότου λάβει σάρκα και οστά το όνειρο τους και πραγματικά θέλουμε να γενικεύσουμε και να εξάρουμε όλους τους Συλλόγους για το έργο που επιτελούν μέσα σε συνθήκες δύσκολες.

Ο ρόλος των Πολιτιστικών Συλλόγων είναι να αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας των μελών της τοπικής κοινωνίας μέσα στην οποία κάνουν τις δράσεις τους. Με ενωτική και ποτέ με διχαστική διάθεση, εθελοντικά προσφέρουν και δεν επιζητούν ποτέ κανένα αντάλλαγμα. Στόχος να δημιουργούν μία συνέχεια πολιτιστικής ιστορίας, να αφήνουν ένα ιστορικό αποτύπωμα ως παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: mytikaspress.blogspot.com

Διαβάστηκε 839 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία