Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  4:42 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 20:48

200 χρόνια από το 1821: «Κληρικοί και λαϊκοί: μεγάλοι διδάσκαλοι του γένους» – έκθεση του Κωνσταντίνου Νάκου στο Δημαρχείο Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο  επιβλητικό Δημαρχιακό  Μέγαρο Θέρμου, εγκαινιάστηκε  στις 17 Αυγούστου 2021 και λειτούργησε  μέχρι 25.08.21  η επίκαιρη έκθεση του Αγρινιώτη σχολικού συμβούλου και συγγραφέα Κων/νου Νάκου με θέμα «Διδάσκαλοι του Γένους: Λαϊκοί και Κληρικοί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας».

Του Παναγιώτη Δρέλλια*

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των Ετήσιων Γιορτών Μνήμης Κοσμά του Αιτωλού. Μίλησαν ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο ίδιος ο επιμελητής της έκθεσης Κων. Νάκος, τον οποίο προλόγισε ο Διευθυντής Λυκείου Θέρμου Κων. Μαραγιάννης, με την παρουσία αρκετού κόσμου, κυρίως από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο εκθετήριο περιλαμβάνονται φωτογραφικό υλικό, εργογραφία, βιογραφία και χάρτες(18ος–19ος αιώνας), τα οποία εστιάζουν σε πρόσωπα του κλήρου και του λαού που έπαιξαν καίριο ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής παιδείας. Σκοπός: να αναδειχθεί ο ρόλος των Γραμμάτων στην πνευματική και  πολιτική ωρίμανση του ελληνικού λαού, που αναμφίβολα υπήρξε ο αποφασιστικός μοχλός  για την αποτίναξη της πολύχρονης οθωμανικής σκλαβιάς.

Ο Κων/νος Νάκος, στέλεχος της Δημόσιας Εκπαίδευσης με θητεία σε όλες τις βαθμίδες της (καθηγητής στο Λύκειο, Διευθυντής σχολικής μονάδας, Σχολικός Σύμβουλος  Μαθηματικών, Συντονιστής σήμερα Περιφερειακής Διεύθυνσης στην Πάτρα), έδωσε έμφαση στο κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αλλά και στα πολλά σχολεία που ιδρύθηκαν στην προεπαναστατική εποχή, τονίζοντας τη συμβολή σπουδαίων δασκάλων στην εισαγωγή των νεωτερικών ιδεών και στην Ελλάδα, κυρίως στον χώρο των Θετικών Επιστημών και της Φιλοσοφίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης γνώρισαν πορτρέτα και σύντομα σημειώματα για το έργο των σημαντικών ανδρών: Ευγένιου Βούλγαρη, Ευγένιου Γιαννούλη, Χρύσανθου Αιτωλού, Κοσμά Μπαλάνου ,Νικηφόρου Θεοτόκη, Γεώργιου Λασσάνη ,Μεθόδιου Ανθρακίτη, Νικόλαου Μαυρομάτη, Παναγιώτη Παλαμά, των μεγάλων χορηγών εκδόσεων βιβλίων Ζωσιμάδων(Αναστάσιος, Νικόλαος, Θεοδόσιος, Ζώης) και οπωσδήποτε του τιμώμενου ισαποστόλου και Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας Κοσμά του Αιτωλού(1714–1779), εκείνης της εθνεγερτικής φυσιογνωμίας του Νεοελληνικού Μαρτυρολογίου.

 *Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Μαθηματικός- πτυχ. ΦΠΨ- MSc Φιλοσοφίας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 554 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα