Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:04 μμ
 
wm small
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 18:25

Μητσοτάκης για πυρόπληκτους – Αναστέλλονται ασφαλιστικές, φορολογικές, δανειακές υποχρεώσεις των πυρόπληκτων – Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ – Επιδότηση ενοικίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων εισηγείται αυτή την ώρα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:

«Επιτρέψτε μου να σταθώ σήμερα, σύντομα, στις κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας, οι οποίες θα παρακολουθούνται από το γραφείο μου και θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Αυτές, λοιπόν, είναι: στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεση, το τονίζω, άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία, το τονίζω, μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά ενοποιούμε πια τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα. Αρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση.

Οι επιχειρήσεις, τώρα, που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Ειδικά, το τονίζω, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους.

Θα υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών.

Αρχίζουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα από τις αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφουμε αύριο, υιοθετούνται σημαντικές καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να γίνεται γρήγορα η επιλογή των περιοχών, όπου απαιτείται απομάκρυνση κορμών και αντιπλημμυρικά έργα.

Οι δασικές υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ οι αποφάσεις σε εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες.

Παράλληλα, σκοπός μας είναι να κάνουμε την Κοινωνία των Πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, με τον θεσμό του αναδόχου.

Με αυτό τον τρόπο, ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις και σύλλογοι, με δικά τους έξοδα, θα αναλαμβάνουν έργα αποκατάστασης, υποβάλλοντας τη σχετική μελέτη, η οποία θα εγκρίνεται γρήγορα, προκειμένου να περνάμε γρήγορα στην υλοποίηση.

Το κράτος έχει δεσμεύσει 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, πριν από τις πυρκαγιές, είχαμε ήδη εγκρίνει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πολιτικής προστασίας, που περιλαμβάνει από την αγορά αεροσκαφών, οχημάτων και άλλων μέσων πυρόσβεσης έως και την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, καθώς και άλλες παρεμβάσεις πρόληψης για τα δάση μας».

Πηγή: in.gr
Διαβάστηκε 489 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/