Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:10 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 09:53

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Επίσημο αίτημα για το Μουσείο Καπνού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο ο Δήμος Αγρινίου υποβάλλει και επίσημα το αίτημα για παραχώρηση του χώρου, προκειμένου ο Δήμος να προετοιμάσει το φάκελο του έργου Επίσημο αίτημα απευθύνει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμος Αγρινίου για την παραχώρηση χώρου στις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου με σκοπό να δημιουργηθεί το Μουσείο Καπνού.

Ήδη, όπως ειπώθηκε από την πλευρά του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχει συνεννόηση για το θέμα με το Υπουργείο για το θέμα αυτό και ζητήθηκε από το Υπουργείο να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου για το αίτημα αυτό. Με την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο Αγρινίου ο σκοπός είναι ο Δήμος Αγρινίου να κάνει την προετοιμασία του έργου σε επίπεδο μελετών και σύνταξης του φακέλου. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί βέβαια το αν το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –εξετάζεται ακόμη και αυτό- ή αν θα επιχειρήσει ο Δήμος Αγρινίου να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όταν υπάρχει η μελετητική ωριμότητα. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο, όπως επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Σπήλιου Λιβανού στις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού Έρευνας, είναι σύμφωνο στην παραχώρηση του χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι  πρόκειται για έκταση συνολικής επιφάνειας 6.960 μ2 εντός της οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου. Οι εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού είναι σήμερα ανενεργές καιμη συντηρούμενες.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ90/Δ/28-2-2020) το συγκρότημα του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου χαρακτηρίστηκε ως μνημείο.

Όραμα του Δήμου Αγρινίου είναι η δημιουργία στο χώρο αυτό ενός Μουσείου Καπνού , ενός στεγασμένου πολυχώρου εκπαίδευσης και σεμιναρίων και ενός ανοικτού στεγασμένου χώρου εκθέσεων. Η αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου είναι σημαντική από ιστορική, περιβαλλοντική,οικονομική και πολιτισμική άποψη για την πόλη του Αγρινίου.

• Το Μουσείο καπνού θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της καλλιέργειας και επεξεργασίας τουκαπνού, ενός προϊόντος που συνέβαλλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της πόλης του Αγρινίου.

• Ο στεγασμένος πολυχώρος εκπαίδευσης θα συμβάλλει στην εκπαίδευση των αγροτών καιγενικά όσων ασχολούνται με καλλιέργειες, αλλά θα είναι και ένας χώρος στον οποίο θα μπορούν λάβουν χώρα διάφορα σεμινάρια.

• Ο ανοικτός στεγασμένος χώρος με προτεινόμενη χρήση φιλοξενία γεωργικών εκθέσεων καιαγορά βιολογικών τοπικών προϊόντων θα συμβάλλει στην προβολή και προώθηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής.

• Τέλος η ανάπλαση του υπαιθρίου χώρου του ακινήτου με την δημιουργία χώρου πρασίνου θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.

Με το αίτημα παραχώρησης χρήσης για το ακίνητο των εγκαταστάσεων του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Δήμος Αγρινίου σκοπεύει να βάλει τέλος στην πολυετή εγκατάλειψη  των εγκαταστάσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αποδοθεί στους δημότες του Αγρινίου ένα σύγχρονος χώρος που θα τους θυμίζει την ιστορία της πόλης και ταυτόχρονα θα τους προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 628 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.