Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:23 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 17:03

Συνέδριο: «H συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσας στη διαμόρφωση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους» (Παρ 20 - Σαβ 21/8/2021)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«H συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσας στη διαμόρφωση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους», είναι το θέμα επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας στις 20 και 21 Αυγούστου του 2021,  με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου διαπρεπείς επιστήμονες θα προσπαθήσουν να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και να συμβάλουν σε έναν αναστοχασμό των γεγονότων, χωρίς αγιοποιήσεις και δαιμονοποιήσεις.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κρίνονται, με βάση τις συνθήκες της εποχής και όχι του σήμερα, καθώς δεν υπήρχε κράτος, αλλά έθνος υπόδουλο στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα μετέχουν:

Ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ θα παρουσιάσει άγνωστα στοιχεία για τον Ακαρνάνα διαφωτιστή Χρήστο Δαβλέκη

Ο κ. Θανάσης Βερέμης καθηγητής του ΕΚΠΑ θα μιλήσει με θέμα «Η αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από την επανάσταση μέχρι την έλευση του Καποδίστρια»

Ο κ. Δημήτριος Μαλέσης ,διδάκτωρ Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Θέμα εισήγησης: « Το ζήτημα της χάραξης των συνόρων του Νεοελληνικού κράτους: Διπλωματικές και Στρατιωτικές όψεις (1828-1832)».

Ο κ. Θανάσης Χρήστου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα μιλήσει για τα περίφημα «καπάκια» δηλαδή τις συμφωνίες που έκαναν πολλοί Έλληνες αρματολοί της περιοχής με του Τούρκους, γεγονός που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Ο κ. Ανδρέας Καστάνης, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων θα μιλήσει για το πώς πολεμούσαν οι Έλληνες, «η τακτική των ατάκτων»,
δεδομένου ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε οργανωμένος στρατός.

Ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας , με διδακτικό τομέα την Ανθρώπινη Οικολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Θέμα εισήγησης: «Bόνιτσα η πόλη των Συνόρων»

Ο κ. Ηλίας Σκουλίδης καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων θα μιλήσει με θέμα «Με το βλέμμα στραμμένο στον Αμβρακικό κόλπο» και όσα διαδραματίστηκαν πέριξ αυτού

Ο κ. Φώτης Μάρης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κομοτινής, θα μιλήσει για τον ρόλο των αρματολών στην επανάσταση του 1821

Ο κ .Δημήτριος Τσιάμαλος διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου-Φιλόλογος

Θέμα εισήγησης: «Το αρματολίκι των Αγράφων και η διαμάχη Γιαννάκη Ράγκου – Γεωργίου Καραϊσκάκη».

Ο κ. Ιωάννης Nεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θέμα εισήγησης: «Αρχειακή έρευνα – Αρχείο Αλή πασά : Αρματολίκια Βόνιτσας και Ξηρομέρου (1788-1821): κοινωνία και οικονομία».

Ο κ .Γεώργιος Δ. Δέλλας , Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Θέμα εισήγησης: « Συμβολή του Ελληνικού κλήρου της Δυτικής Ελλάδος εν τω αγώνι του 1821».

Ο κ. Νικόλαος Μήτσης λαογράφος θα μιλήσει με θέμα «ο ρόλος των τοπικών παραγόντων στην απελευθέρωση της περιοχής»

Η κ. Σπυριδούλα Ζερβούλη εικαστικός θα παρουσιάσει τις σημαίες της επανάστασης και την προέλευση των πορτραίτων των αγωνιστών του 1821.

Η κ. Σταματίνα Καραούλη θα παρουσιάσει στο συνέδριο ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 μεταξύ των οικογενειών Βαρνακιώτη και Μαυρομμάτη.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν επίσης απόγονοι ισχυρών αρματολών της περιοχής όπως των Γ. Βαρνακιώτη, Θ. Γρίβα και Γ. Ράγκου

Επιπροσθέτως , θα κρατηθούν πρακτικά που θα δημοσιευτούν, ενώ χορηγός επικοινωνίας θα είναι ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

Γενική συντονίστρια των εκδηλώσεων για το 1821 είναι η δημοσιογράφος κ. Κική Παππά. Το συνέδριο θα παρουσιάσει την πρώτη  ημέρα ο Βονιτσιάνος δημοσιογράφος κ. Αντώνης Αλαφογιώργος και τη δεύτερη  η δημοσιογράφος κ. Κική Παππά.

Τον ρόλο της εκκλησία και των μοναστηριών στην επανάσταση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Πάνος Σόμπολος.

Οι καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν  δύο ιστορικά σπίτια οπλαρχηγών-αρματολών: Θεοδωράκη Γρίβα και Γιαννάκη Ράγκου.

Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Γιαννακόπουλος

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 449 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 17:12
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.