Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:57 μμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 22:58

Σε «πορεία» ευρωπαϊκής πιστοποίησης τα αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί τις διαδικασίες πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων  της περιοχής
  • Ποιο είναι το πλάνο το οποίο «ξεδιπλώνει» ο βοηθός Περιφερειάρχη για αγροτικά ζητήματα Γιώργος Κοντογιάννης 

Την καταχώρηση αγροτικών προϊόντων από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών  Προέλευσης, Προστατευόμενων Γεωργικών Ενδείξεων και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων ορεινών περιοχών επιχειρεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!

Μέσα από την προσπάθεια αυτή, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια, 11 συνολικά προϊόντα που παράγονται στη γη της Δυτικής Ελλάδας θα λάβουν τη «βούλα» της Ε.Ε., με την οριστική δηλαδή πιστοποίησή τους, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την αγροτική ανάπτυξη και τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.

Τα προϊόντα της Αιτωλοακαρνανίας για τα οποία γίνεται η προσπάθεια αυτή είναι: ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, λίγδα Μεσολογγίου, γραβιέρα Αμφιλοχίας, μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας, αρνάκι Ξηρομέρου, τυρί – τσαλαφούτι Αιτωλοακαρνανίας, ελιά ποικιλίας Καλαμών ως Προστατευόμενη γεωργική ένδειξη, χονδροελιά Αγρινίου, ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας και μέλι ορεινών κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα για κάποια εξ’ αυτών κατά το παρελθόν έχουν υποβληθεί εκ νέου φάκελοι.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δύο φάσεις και κάθε φάση διαθέτει τα δικά της χρονοδιαγράμματα, τους δικούς της κανόνες και προϋπολογισμούς!

kontogiannis
Ο βοηθός Περιφερειάρχη για αγροτικά θέματα Γιώργος Κοντογιάννης

Ο βοηθός Περιφερειάρχη για αγροτικά θέματα Γιώργος Κοντογιάννης αναπτύσσοντας τα σκέλη της διαδικασίας και τα βήματα ένα προς ένα σημείωσε: «σαν Περιφέρεια υποβάλαμε πρόταση για την προένταξη νέου έργου με τίτλο: «Διαδικασίες καταχώρησης νέων αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  στα μητρώα προστατευόμενων προϊόντων προέλευσης, προστατευόμενων γεωργικών ενδείξεων και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων ορεινών περιοχών της Ε.Ε. προϋπολογισμού 158,722 ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2021».

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, η ένταξη θα εκτελεστεί μέσω των δύο παρακάτω υποέργων. Το πρώτο είναι η διερεύνηση των προϋποθέσεων λήψης σήματος για 10 αγροτικά προϊόντα προϋπολογισμού 22 περίπου χιλ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η διερεύνηση θα πραγματοποιηθεί για το αν τα παρακάτω προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν το σχετικό σήμα στις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών προέλευσης, προστατευόμενων γεωργικών ενδείξεων και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων ορεινών περιοχών.

Τα προϊόντα αυτά είναι ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, λίγδα Μεσολογγίου, γραβιέρα Αμφιλοχίας, μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας, κατσικάκι Ερυμάνθου, αρνάκι Ξηρομέρου, παστό χοιρινό Ηλείας, Καλυβιώτιικο κρεμμύδι Ηλείας, τυρί – τσαλαφούτι Αιτωλοακαρνανίας, ελιά ποικιλίας Καλαμών ως Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας προβλέπεται να συνταχθεί τεχνική έκθεση, στην οποία για κάθε προϊόν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στοιχεία, όπως τα προϊόντα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την σχετική πιστοποίηση, η οποία θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει την πλήρη ονομασία του προϊόντος, την κατηγορία την οποία προτείνεται για να πιστοποιηθεί, θέσεις και νομική βάση για να πιστοποιηθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία, δυνητικό φορέα, αιτούσα ομάδα υποβολής, δηλαδή την επίσημη ονομασία για την καταχώρησή της και η διαδικασία αυτή θα έχει διάρκεια πέντε μήνες.

Το δεύτερη υποέργο είναι η υλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης για αγροτικά προϊόντα, τα οποία είναι: πατάτα Αχαΐας και Ηλίας, φράουλα και καρπούζι Ηλείας, χονδροελιά Αγρινίου, ελαιόλαδο Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, μέλι ορεινών κοινοτήτων Αχαΐας, Ελαίας και Αιτωλοακαρνανίας. Ο προϋπολογισμός αυτής της διαδικασίας είναι περίπου 137 χιλ.ευρώ

Σε γενικότερο πλαίσιο προβλέπεται αρχικά να γίνει η σύνταξη της τεχνικής έκθεσης που θα υπάρχει η τεκμηριωμένη ανάλυση κάθε προϊόντος, έπειτα θα υποβληθεί ο φάκελος για κάθε ένα από τα 11 συνολικά προϊόντα που προαναφέραμε, και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Μετά θα ακολουθήσει η παροχή διευκρινήσεων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει του φακέλου που θα υποβληθεί και θα περιλαμβάνει ειδικές αναλύσεις και τις προδιαγραφές του εκάστοτε προϊόντος, θα διατεθεί επίσης χρόνος για πιθανές εντάσεις σε εθνικό επίπεδο και θα διαβιβαστεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τέταρτη φάση θα εξελιχθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διευκρινήσεις, δημοσιεύσεις προδιαγραφών, απόδοση ειδικής πιστοποίησης και αν δεν υπάρξουν εντάσεις στην όλη διαδικασία ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης είναι οι 12 μήνες.

Συνολικά ο εκτιμώμενος χρόνος πλήρους ολοκλήρωσης των διαδικασιών πιστοποίησης των εν λόγω προϊόντων είναι περίπου στα 2 χρόνια, τότε δηλαδή θα υπάρξει η οριστική πιστοποίηση. Στην παρούσα φάση αναμένεται η διακήρυξη,  να γίνει η διαδικασία δημοπράτησης και να κηρυχτεί ανάδοχος του έργου για να μπορέσουν να «τρέξουν» όλες οι διαδικασίες

Τα προϊόντα που επιχειρούμε να εντάξουμε κατά 90% τουλάχιστον πληρούν τις προϋποθέσεις. Θα πρέπει να βρεθεί και ο δυνητικός φορές, η αιτούσα ομάδα υποβολής δηλαδή που μπορεί να είναι είτε ομάδα παραγωγών, ασχέτως νομικής μορφής ή ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα για τους παραγωγούς το όφελος θα είναι η προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων, που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά λόγω του φυσικού περιβάλλοντος και του τρόπου παραγωγής, θα αυξηθεί επίσης η προστιθέμενη αξίας λόγω της μεγαλύτερης αναγνωσιμότητας, που θα αποκτήσουν από την υψηλή ποιότητά, που θα διαθέτουν τα εν λόγω προϊόντα, θα αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από άλλα προϊόντα, που προωθούνται ως γνήσια και θα βελτιωθεί το εισόδημα του παραγωγού.

Το όφελος της αγροτικής ανάπτυξης είναι ότι θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και η πολιτιστική δραστηριότητα, κυρίως σε μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στην διεθνή και εγχώρια αγορά, θα επιτευχθεί η προστασία του περιβάλλοντος και θα διατηρηθούν οι τοπικές ποικιλίες, όπως επίσης θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Τέλος το όφελος των καταναλωτών θα είναι η ύπαρξη εγγυημένων προϊόντων ως προς την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους, θα υπάρξει η δυνατότητα επιλογής από μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη και θα παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες στους καταναλωτές για την παραγωγή των προϊόντων, τα χαρακτηριστικά τους κλπ».

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 344 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία