Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:18 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 21:52

Γι’ αυτό το Πλατυγιάλι μπορεί να γίνει κέντρο για τα super yachts

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γι’ αυτό το Πλατυγιάλι μπορεί να γίνει κέντρο για τα super yachts

H πανδημία δηλώνει έντονα παρούσα και φέτος στον τουρισμό, μολαταύτα η Ελλάδα κατακτά μια διόλου ευκαταφρόνητη πρωτιά, αυτή στην παγκόσμια αγορά ναυλώσεων super yachts, μεγάλων δηλαδή θαλαμηγών, άνω των 24 μέτρων, ελληνικών ή ξένων που ενοικιάζονται για πλόες στα ελληνικά νερά.

Η πορεία της χώρας μας την τελευταία τριετία είναι σταθερά ανοδική καθώς από το 2019, ως ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός σε ναυλώσεις διεθνώς, κατέχοντας το 17% της παγκόσμιας αγοράς, μετά τη Νότια Γαλλία (20%) και την Ιταλία (19%), το 2020 ανέβηκε στη δεύτερη θέση (19%) και το 2021 είναι πλέον στην πρώτη με 23% μερίδιο αγοράς στις ναυλώσεις, αφήνοντας πίσω τις αγορές της Νότιας Γαλλίας (19%) και της Ιταλίας (17%).

Έρευνα του Bloomberg επιβεβαιώνει τη νέα αυτή εποχή του yachting επιπέδου στην Ελλάδα, βάση της οποίας η Ελλάδα αυτή την στιγμή αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για super yachts καθώς στις θάλασσες και τις ακτές της βρίσκονταν στα τέλη Ιουνίου τουλάχιστον 194 τέτοια πολυτελή σκάφη, αριθμός αυξημένος κατά 81 σε σχέση με τον Μάιο.

Συγκριτικά στην Ιταλία βρίσκονταν 171, στις ΗΠΑ 170, στην Γαλλία 151 και στην Ισπανία 124.

Τούτων δοθέντων καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως υπάρχει ένας θησαυρός που δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί όπως πρέπει.

Γιατί είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, με ισχυρό τουριστικό brand, με πανέμορφες θάλασσες, αλλά δεν έχουμε ακόμη των απαιτούμενο αριθμό μαρινών για την φιλοξενία ιδίως τέτοιων μεγάλων θαλαμηγών.

Να γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για να αξιοποιηθεί το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στο τομέα του mega – yachting. Και δεν χρειαζόμαστε μόνο μαρίνες για τα super-yachts. Μπορεί να κινηθεί γύρω από τις θαλαμηγούς ένας ολόκληρος κλάδος στην υποστήριξη αυτών των σκαφών και φυσικά ακόμη και στη μακροχρόνια συντήρησή τους.

Δυστυχώς όμως ακόμη και το θεσμικό πλαίσιο για μια εταιρεία ναυλώσεων  είναι σχεδόν ένα μεγάλο αντικίνητρο για την ανάπτυξη του τομέα στην Ελλάδα.

Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Με σοβαρότητα και σχέδιο πρέπει να αναπτύξουμε μαρίνες και όχι να «διώχνουμε» σκάφη στην Τουρκία, όπως επίσης πρέπει να αναπτύξουμε και τις ιχθυοκαλλιέργειες, όντως και πάλι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή μπορούμε αν θέλουμε να τα χωρέσουμε όλα. Και να μην δίνουμε το «πάτημα» στους ιδεοληπτικούς να λένε «όχι» σε κάθε είδους επένδυση.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 542 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.