Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:19 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 19:34

Θέλουν την εκτροπή του Αχελώου, θέλουν και τα φράγματα…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ούτε ένα, ούτε δύο. Πέντε φράγματα ζητά από το Υπουργείο Υποδομών ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ζητά τον χαρακτηρισμό τους ως έργων Εθνικού Επιπέδου, Ειδικών και Σημαντικών και την ένταξή τους στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόκειται για τα φράγματα: Μουζακίου, Τιτάνου στον ποταμό Πηνειό, Πύλης και συνοδών έργων, Νεοχωρίτη Τρικάλων και Ενιπέα Φαρσάλων μαζί με τα δίκτυα διανομής νερού και τα λοιπά συνοδά έργα. Ως φαίνεται κάποια από τα φράγματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα αρδευτικών έργων και φραγμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η σκοπιμότητα των φραγμάτων αυτών είναι κυρίως αρδευτική, αντιπλημμυρική και φυσικά στην σκοπιμότητα των φραγμάτων περιλαμβάνεται και η προστασία της στάθμης του υπογείου υδροφορέα της Θεσσαλίας, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετική ταπείνωση ευρισκόμενος σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης.

Δευτερευόντως στα ορισμένα από τα φράγμα αυτά προβλέπεται και η υδροηλεκτρική αξιοποίησή τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα φράγματα αυτά πρόκειται να συγκρατήσουν τα νερά που υπάρχουν στη Θεσσαλία και όχι αυτά που ζητούν οι Θεσσαλοί να έρθουν από την εκτροπή του Αχελώου. Είναι και τα φράγματα αυτά, αλλά και άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στα Σχέδια Διαχείρισης των υδάτων, αλλά δυστυχώς ούτε οι κυβερνήσεις τα προχώρησαν, ούτε η Περιφέρεια, ούτε άλλοι φορείς της Θεσσαλίας έβαλαν τα έργα αυτά ψηλά στην ατζέντα τους. Προτιμούν δυστυχώς στην κυβέρνηση να συζητούν για την εκτροπή του Αχελώου και της… λογικής, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Όσο για τους Θεσσαλούς μάλλον θέλουν πρώτα την εκτροπή του Αχελώου και μετά και τα φράγματα. Τα θέλουν όλα δηλαδή…

Οι Αιτωλοακαρνάνες από την άλλη κάποια στιγμή θα πρέπει να προτάξουμε αυτές τις δράσεις ως λύση για τα προβλήματα του θεσσαλικού κάμπου και όχι να περιοριζόμαστε σε σχόλια για τα φαραωνικά έργα της εκτροπής του Αχελώου.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 483 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 19:39
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.