Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:22 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 18:40

Το όνειρο του Τσίμπολα (vid)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο 26χρονος μέσος που θα συνεχίσει στον Παναιτωλικό γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία από τις πιο κακόφημες γειτονιές του Λονδίνου. Η γνωριμία του με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και η «Ιθάκη» του που λέγεται Κιλμάρνοκ

Γεννημένος στο Μπέκτον του Ανατολικού Λονδίνου, ο Ααρον Τσίμπολα μπήκε στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα καθώς την επόμενη σεζόν θα φορά τη φανέλα του Παναιτωλικού και αναζητώντας στοιχεία για εκείνον καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο 26χρονος έχει μάθει από μικρός στα… δύσκολα. Όχι τόσο σε ότι αφορά το αθλητικό κομμάτι αλλά εκείνο της διαβίωσης/επιβίωσης, αφού η γειτονιά του είναι από τις πλέον κακόφημες της αγγλικής πρωτεύουσας ωστόσο εκείνος κατάφερε να σταθεί στα πόδια του.

Το πώς δεν το κρατάει κρυφό. «Το ποδόσφαιρο είναι εκείνο που με έσωσε» αναφέρει κατά καιρούς, όταν και περιγράφει την εφηβεία του. Η οποία και συνοδεύτηκε από βιώματα που για τους περισσότερους φαντάζουν σενάριο ταινίας.

Ανθρώπους που καίγονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους, παιδιά που έβγαζαν όπλα, μαχαίρια ή κατσαβίδια, αλλά το πιο σοκαριστικό ήταν η δολοφονία μικρών αγοριών από συνομήλικούς τους ηλικίας ακόμη και 15 ετών. Αυτά ήταν τα ερεθίσματά του…

«Τα παιδιά φοβούνται να περπατούν στη γειτονιά. Αυτό πρέπει να αλλάξει», λέει χαρακτηριστικά, θέλοντας να στείλει παντού το μήνυμα της ειρήνης. «Θέλω να βοηθήσω ώστε οι νεαροί ποδοσφαιριστές να μην πηγαίνουν στις προπονήσεις κουβαλώντας όπλα επειδή φοβούνται», σχολίασε επίσης σε ανύποπτη στιγμή, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί.

Αν και οπαδός της Αρσεναλ ξεκίνησε από τη Μίλγουολ και μετά βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της Ρέντινγκ. Ξεχώρισε και δέχθηκε πρόσκληση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δοκιμαστεί. Ναι μεν δεν στέριωσε στο Ολντ Τράφορντ αλλάτο λέει με καμάρι πως συνάντησε τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, τους Ρίο Φέρντινταντ και Γουέιν Ρούνεϊ, αλλά και τον Πολ Πογκμπά στο γυμναστήριο.

Ετσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι του ποδοσφαιρικού του «παραμυθιού». Πάντα «6άρι» θαυμάζει μεν τον Κριστιάνο Ρονάλνο, αλλά είχε ως όνειρο ζωής να «μοιραστεί» τον άξονα με έναν εκ των Τσάβι ή Ινίεστα.

....

Τελικά ο μικρός Τσίμπολα τα κατάφερε. Απέφυγε τις κακοτοπιές και την ένταξή του σε κάποια συμμορία και με «όχημα» το ποδόσφαιρο κέρδισε μία καλύτερη ζωή. Κάτι ανάλογο «πάλεψε» και πέτυχε και για τον μικρό του αδερφό. Θυμάται χαρακτηριστικά πως κάποτε δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα του ο οποίος του περιέγραψε πως ο μικρός της οικογένειας τρόμαξε επειδή μπροστά στα μάτια του ξετυλίχθηκαν συμπλοκές νεαρών και δεν ήθελε να βγει από το αμάξι!

Ο ήρωας της ιστορίας μας έγινε επαγγελματίας στη Ρέντινγκ και έφυγε από το Ματζέσκι το καλοκαίρι του 2016, καθώς τον απόκτησε η Αστον Βίλα με μεταγραφή. Οι «χωριάτες» επένδυσαν στον 21χρονο τότε Τσίμπολα, όμως στο Βίλα Πάρκ δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί. Εχει να λέει πως δεν τον βοήθησαν, ακολούθησαν ορισμένοι δανεισμοί (π.χ. στη Νότιγχαμ Φόρεστ) και το 2017 βρήκε στην Κιλμάρνοκ την «Ιθάκη» του. Σε αυτό βοήθησε η παρουσία του Στιβ Κλαρκ στον πάγκο της, καθώς ήταν εκείνος που τον καθιέρωσε στη Ρέντνινγκ.

Στην Premier Σκωτίας έκανε 2 πολύ καλές σεζόν, πάντα on loan, και το 2019 η Βίλα αποδέχθηκε την πρόταση της Μπέβερεν και τον παραχώρησε στο σύλλογο του Βελγίου.

Η καρδιά του όμως «ανήκε» στο Ράγκμπι Παρκ, όπου επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι (ύστερα από μερικούς μήνες στην Πορτογαλία και την Αβες) και έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με 30 ματς και 3 γκολ. Ομως η ομάδα του δεν απέφυγε τον υποβιβασμό στα μπαράζ από την Νταντί και έτσι έμεινε ελεύθερος, κάτι που άνοιξε το δρόμο για την μετακίνησή του στο Αγρίνιο.


.....

Στην Ελλάδα είναι βέβαιο πως θα λατρέψει τα μέρη της, αφού του αρέσει η ιστορία και να μαθαίνει κουλτούρες και νέους τρόπους ζωής.

Είναι ένας «νικητής» όπως και ο Ζερμέν Ντεφόε, ο παλαίμαχος Αγγλος διεθνής που επίσης γεννήθηκε στο Μπέκτον και έδειξε σε πολλά παιδιά το δρόμο, μεταξύ άλλων και τον Τσίμπολα, ώστε το ποδόσφαιρο να τους βοηθήσει να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάτι ανάλογο θα πράξει και με τον γιο του.

Με έντονη κοινωνική και αντιρατσιστική δράση και βαθιά θρησκευόμενος, πολλές φορές συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ώστε να τα αποστείλει στην Αφρική, αφού δεν ξεχνά τις ρίζες του που είναι από το Κονγκό. Αλλωστε έχει χριστεί και διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας και ο στόχος του μοιάζει ξεκάθαρος, να επιστρέψει σε αυτό.

Τύπος που «δένεται» με τον κόσμο, δεν είναι τυχαίο πως οι φίλοι της Χάρτλεπουλ όπου και έπαιζε τη σεζόν 2014/15 έφτιαξαν ένα ξεχωριστό σύνθημα για εκείνον που κατέληγε με τη φράση «Πάντα πιστεύαμε στον Τσίμπολα».

Ααρον, είσαι ένας από εμάς.

Photo Credits: Οfficial Facebook Page του Aaron Tshibola

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστηκε 389 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 18:58
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.