Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:37 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 18:06

Το εικονοστάσι του Αγίου Νικολάου στα Ακαρνανικά Όρη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος

Στην κορυφή Περγαντί των Ακαρνανικών Όρεων, υψόμετρο 1450 μέτρων, υπάρχει ο σταθμός του ΟΤΕ Α/Τ Ακαρνανικών.

Μερικά χρόνια πριν φύγουμε σε σύνταξη, στις αρχές του 2000, ο συνάδελφος Περικλής Χαντζής που συμβαίνει να είναι και ταλαντούχος “μάστορας” κατασκεύασε και έστησε ένα εικονοστάσι στην είσοδο του σταθμού προς τιμή του Αγίου Νικολάου που θεωρείται ο προστάτης από τους ανέμους και τις θύελλες.

Οι αλλαγές των βαρδιών ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες ήταν περιπετειώδεις και δύσκολες μέσα σε χιονοθύελλες, κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους. Επομένως το εικονοστάσι προς τιμή του Αγίου Νικολάου ήταν η ενδεδειγμένη.

Συνταξιούχοι πλέον δεν ξεχνάμε την πολύχρονη υπηρεσία μας στο σταθμό ούτε τις περιπέτειες που περάσαμε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτσι χθες μία μικρή παρέα συναδέλφων, με επικεφαλής τον κατασκευαστή του εικονοστασίου, ανεβήκαμε στο σταθμό για την συντήρησή του. Με την ευκαιρία περάσαμε και το μεταβυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Ρόμβης.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο σταθμός Α/Τ Ακαρνανικών λειτούργησε με 24ωρη επάνδρωση από το 1966 εως το 2013. Σε αυτόν υπηρέτησαν 60 ραδιοηλεκτρολόγοι συνάδελφοι και τρεις φύλακες. Βέβαια περιοδικά ανέβαιναν στο σταθμό και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων (Η/Μ, κεραιών κλπ) για συντήρηση.

Να σημειώσω άλλη μία φορά ότι ο σταθμός Α/Τ Ακαρνανικών υπήρξε για μισό αιώνα περίπου η σημαντικότερη τηλεπικοινωνιακή Ρ/Η μονάδα της χώρας.

Δείτε το βίντεο

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 1447 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.