Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:37 μμ
 
wm small
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 22:49

Από το Αγρίνιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Ο Μανώλης Πετράκης από το Αγρίνιο αναδείχθηκε τρίτος μεταξύ των έξι ελλήνων που θα συμμετέχουν στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα!
  • Τι λέει στη “Σ” ο 16χρονος μαθητής του 2ου ΓΕΛ Αγρινίου

Ο 16χρονος Μανώλης Πετράκης, μαθητής της Α τάξης του 2ου ΓΕΛ Αγρινίου, κατετάγη τρίτος πανελλαδικά στο διαγωνισμό «Αρχιμήδης» και θα αποτελέσει μέλος της ελληνικής ομάδας που θα λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά από 14 μέχρι και τις 24 Ιουλίου με έδρα την Αγία Πετρούπολη!

Στο Αγρίνιο αντίστοιχη διάκριση δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην προσπάθειά του, η οποία απέδωσε σε τέτοιο βαθμό που τον οδήγησε στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, στην οποία για να φτάσεις εξετάζεσαι σε διαγωνισμούς στους οποίους λαμβάνουν μέρος χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας!

«Τα μαθηματικά μου άρεσαν πάρα πολύ από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Διαπίστωσα μέσα από την συμμετοχή μου σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας πως έχω έφεση και ασχολήθηκα πιο σοβαρά, ξεκινώντας την εντατική προετοιμασία μου από την αρχή της Γ Γυμνασίου. Πέρσι κατάφερα να πάω στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο και τώρα ήρθε η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα κερδίζοντας την τρίτη πανελλαδικά θέση από τις έξι.

Θα συμμετέχω επί της ουσίας σε ένα διαγωνισμό στον οποία θα κληθώ να επιλύσω ασκήσεις, προβλήματα, στην ανώτερη κλίμακα των μαθηματικών, στο ανώτερο επίπεδο δυσκολίας των μαθηματικών. Εκεί θα συμμετάσχουν έξι μαθητές από κάθε χώρα, ενώ συνολικά συμμετέχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα περισσότερες από 100 χώρες, συνεπώς, μιλάμε για τουλάχιστον 600 μαθητές, από τους οποίους οι 50 θα πάρουν χρυσό μετάλλιο, οι 100 αργυρό και οι 150 χάλκινο. Στόχος μου είναι να φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορώ.

Στη Δευτέρα Γυμνασίου συνειδητοποίησα πως πρέπει να κάνω ένα βήμα παραπάνω και άρχισα να συμμετάσχω στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας που έχουν διαφορετικές ασκήσεις από αυτές της σχολικής ύλης. Στον πρώτο διαγωνισμό του συμμετείχα γνώριζα τη σωστή λύση, αλλά δεν ήξερα τον τρόπο, ώστε να την αποδείξω σύντομα, άρα το έκανα με τον δικό μου τρόπο. Αντί να παρουσιάσω την λύση σε μισή σελίδα την παρουσίασα σε 6 σελίδες. Αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθώ πιο εντατικά και αυτό με βοήθησε πολύ να φτάνω κάθε φορά στο στόχο μου όλο και πιο σύντομα, παρουσιάζοντας την λύση με τον τρόπο που έπρεπε» τόνισε ο Μανώλης Πετράκης μιλώντας στη “Σ’.

Στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα οι συμμετέχοντες μαθητές από 100 τουλάχιστον χώρες θα κληθούν να επιλύσουν 6 προβλήματα μέσα σε 4,5 ώρες, κάτι που θα γίνει για δύο ημέρες! Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού, οι έξι έλληνες που συμμετέχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα θα μεταβούν στην Αθήνα, στα γραφεία της Μαθηματικής Εταιρείας και θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα μέσω διαδικτύου, όπου κάθε κίνησή τους θα καταγράφεται από κάμερες ώστε να διασφαλιστεί και το αδιάβλητο της διαδικασίας!

petrakis manolis
Ο Μανώλης Πετράκης

Ο Μανώλης Πετράκης στοχεύει να εισαχθεί στο Πολυτεχνείο, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του εξωτερικού!

«Η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά μπορούν να βοηθήσουν κάθε μαθητή να πετύχει στο στόχο του. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια σε καμία περίπτωση. Εγώ με τη σειρά μου ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη τον καθηγητή μου Γιώργο Τσαπακίδη, τους καθηγητές μου στο 2 ΓΕΛ Αγρινίου, που όλοι με στήριξαν και με στηρίζουν συνεχώς, όπως επίσης ευχαριστώ και το παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας που με βοήθησε και συνεχίζει να με βοηθά συνεχώς και μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου» συμπλήρωσε ο Μανώλης Πετράκης.

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Μαθηματικής Εταιρείας Μάκης Καλαμπαλίκης ανέφερε: «πρέπει να συγχαρούμε τον Μανώλη για την μεγάλη αυτή προσπάθεια και του ευχόμαστε σαν Μαθηματική Εταιρεία και εγώ ως Πρόεδρος να συνεχίσει τις διακρίσεις του. Πράττουμε ως παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας τα μέγιστα για να είμαστε δίπλα σε κάθε μαθητή, που συμμετέχει στους διαγωνισμούς μας, ώστε να προωθηθεί και να μπορέσει να αναδείξει τις ικανότητές του, όπως ακριβώς έκανε και ο Μανώλης, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος χαρακτήρας. Είμαστε επίσης κοντά και στους γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν επιλέξει την πορεία των μαθηματικών, διότι με την αγαστή συνεργασία επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Η διάκριση του Μανόλη είναι για το παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας, το Αγρίνιο και όλη την περιοχή μεγάλη τιμή. Μας ενδιαφέρει να προωθηθεί η σκέψη και η ικανότητα των νέων ανθρώπων για να αναπτυχθεί ο τόπος μας και η χώρα μας και το παράδειγμα του Μανώλη Πετράκη είναι το καλύτερο. Επίσης, πρέπει να έχουμε αρωγούς και τους τοπικούς φορείς στην προσπάθεια ανάδειξης των αξιόλογων μυαλών μας. Συγκεκριμένα έχουμε κάνει πρόταση στον δήμαρχο Αγρινίου τον Γιώργο Παπαναστασίου να μας διαθέσει ένα χώρο ώστε να αποκτήσουμε στέγη, έδρα και να υποδεχόμαστε εκεί τους μαθητές που έχουν κλήση στα μαθηματικά και να έχουμε την δυνατότητα να τους στηρίξουμε καλύτερα στην προσπάθειά τους. Χρειαζόμαστε ένα χώρο για να ασκούνται τα παιδιά στην πνευματική τους ικανότητα, να μπορούν να μας βρίσκουν, να μπορούμε να βοηθάμε τους μαθητές που το επιθυμούν, να τους μαθαίνουμε την μαθηματική σκέψη καλύτερα. Δεν γίνεται να έχουμε διακρίσεις, αλά να μην έχουμε ένα χώρο».

Ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αγρινίου στο οποίο φοιτά ο Μανώλης Πετράκης Γιώργος Τσιπάς τόνισε: «νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση ως σύλλογος διδασκόντων, αλλά και εγώ ως διευθυντής του σχολείου του Μανώλη, γιατί βλέπουμε οι κόποι του μαθητή μας, αλλά και των εκπαιδευτικών να πιάνουν τόπο. Είναι ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε να ξεχωρίζει σε διεθνές επίπεδο ο Μανώλης μας, ο οποίος είναι εξαίρετος χαρακτήρας. Θεωρούμε πως το μέλλον του θα είναι λαμπρό και εμείς θα είμαστε δίπλα του στην προσπάθειά του για να τον βοηθήσουμε σε ότι χρειάζεται και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, γιατί είναι πολύ ικανός και πρέπει να φτάσει ψηλά. Η προσπάθειά του έχει μεγάλη αξία και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να αναδείξει η περιοχή και η Αιτωλοακαρνανία γενικότερα. Τέτοιες επιτυχίες πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για όλους του μαθητές και τις μαθήτριές μας, αλλά και για τον κάθε άνθρωπο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1316 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.