Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:04 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 19:59

Μύθος τα περί βακτηριακού έλκους ακτινιδιάς στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση απ’ την ΔΑΟΚ και κατόπιν των εργαστηριακών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βακτήριο της ακτινιδιάς, …απλώς δεν υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία.

Σημειώνουμε ότι το θέμα έλαβε μεγάλη έκταση ύστερα από «ύποπτο κρούσμα» που είχε εντοπιστεί όχι σε κάποια εκμετάλλευση παραγωγού, αλλά σε φυτό που ιδιώτης για ατομική/οικογενειακή χρήση είχε σε γλάστρα στον κήπο του σπιτιού του!

Συγκεκριμένα, 4 φυτά σε ισάριθμες γλάστρες. Αυτό, όμως, ήταν αρκετό για να πυροδοτηθεί μια απίστευτη παραφιλολογία, με παραμέτρους που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της εύλογης ανησυχίας, καθώς πράγματι πιθανή εμφάνιση και εξάπλωση του βακτηρίου δύναται να προκαλέσει μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο, πολύ σωστά, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και δεν περιορίστηκε στο να στείλει για ανάλυση δείγματα απ’ τα ύποπτα φυτά, αλλά πραγματοποίησε πολλαπλούς ελέγχους σε όλες τις ποικιλίες και σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούνται ακτινίδια στην Αιτ/νια. Ήρθε σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς, έδωσε τι κατευθύνσεις που έπρεπε και εξακολουθεί να έχει το σύνολο των καλλιεργειών σε καθεστώς αυξημένης φυτοϋγειονομικής επιτήρησης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις.

  • Επισημαίνουμε πως η τουλάχιστον επιπόλαιη επικοινωνιακή διαχείριση από φορείς και ανθρώπους που στη λογική, προφανώς, του κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού, έκριναν ότι η πιθανή εμφάνιση του βακτηρίου συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπονομεύσουν την σε διαρκή άνοδο, ποιοτικά και ποσοτικά, παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας, πέφτει στο κενό και ελπίζουμε ο γδούπος απ’ αυτή την πτώση να τους αφυπνίσει, αφού η ζημιά θα ήταν συνολική για τη χώρα και για το προϊόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του σχετικού εγγράφου της ΔΑΟΚ Αιτ/νιας, που ξεκάθαρα τονίζει ότι πουθενά δεν έχει εντοπιστεί το βακτήριο:

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση της ΔΑΟΚ Π.Ε Αιτωλ/νίας σχετικά με το φυτοπαθογόνο βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa) στην περιοχή μας.

Σε συνέχεια της εμφάνισης του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς, σε δείγμα που απέστειλε ιδιώτης (από 4 φυτά σε πλ. γλάστρες που διατηρούσε στον ακάλυπτο χώρο της οικίας του) στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ προέβη στις εξής ενέργειες:

  • Διερεύνησε την πιθανή προέλευση των συγκεκριμένων φυτών.
  • Πραγματοποίησε επιπλέον δειγματοληψίες σε οπωρώνες ακτινιδίου της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητάς μας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Pseudomonas syringae actinidiae (Psa).
  • Από τις δειγματοληψίες που έγιναν και εστάλησαν στο ΜΦΙ για εργαστηριακή εξέταση

ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Ωστόσο η υπηρεσία μας έχει θέσει την καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην περιοχή μας σε καθεστώς αυξημένης φυτουγειονομικής επιτήρησης.

Οι Φυτουγειονομικοί Ελεγκτές της υπηρεσίας μας συνεχίζουν τους ελέγχους και βρίσκoνται στη διάθεση των παραγωγών για περαιτέρω υποδείξεις και οδηγίες. Επίσης καλούμε τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητάς μας, σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού- Φυτουγειονομικού Ελέγχου & Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας, στα τηλ.:26313 61157/61679/61680.

Επιπλέον υπενθυμίζουμε τόσο στους παραγωγούς , όσο και στους διακινητές ακτινιδίου της περιοχής μας, να εφαρμόζουν:

Α) τις οδηγίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής για το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς και

Β) τις ορθές πρακτικές χρήσης των μέσων συσκευασίας που σχετίζονται με τη μεταφορά των νωπών καρπών ακτινιδίου προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του βακτηρίου, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΜΦΙ και συνημμένα παραθέτονται.

Δείτε το έγγραφο και σε μορφή pdf ΕΔΩ.

Διαβάστηκε 347 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία