Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:30 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 21:28

«Μύθος οι ελλείψεις» – Τι λέει για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου ο νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ Φ. Λεπίδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Τι λέει για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου ο νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ Φ. Λεπίδας
  • «Η ΜΕΘ Αγρινίου έχει καλύτερη αναλογία γιατρών και νοσηλευτών ανά κλίνη σε σχέση με τη ΜΕΘ του Ρίου»
  • «Κανένα εξιτήριο επί πέντε μήνες»  στην προ covid εποχή δείχνουν τα στοιχεία της 6ηΥΠΕ
  • Αιτιολογείται η θνητότητα της ΜΕΘ από τις ελλείψεις σε προσωπικό;

Νέα τροπή δίνουν στην υπόθεση της θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, τα στοιχεία της 6ης ΥΠΕ, που επικαλέστηκε ο νομικός σύμβουλός της, Φώτης Λεπίδας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Δυτικά Fm 92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη.

Πολλοί, από υγειονομικούς φορείς μέχρι κόμματα, κάνουν την εκτίμηση ότι η αιτία για το 100% της θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Αγρινίου, είναι η ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα στοιχεία ωστόσο της 6ης ΥΠΕ, που επικαλέστηκε ο Φώτης Λεπίδας, καταρρίπτουν αυτό το μύθο.

«Η ΜΕΘ Αγρινίου έχει καλύτερη αναλογία γιατρών και νοσηλευτών ανά κλίνη σε σχέση με τη ΜΕΘ του Ρίου»

Ο νομικός σύμβουλος της 6ηΥΠΕ υπογράμμισε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα πρέπει να μιλάμε πάντα για τις κλίνες που έχουν ενεργοποιηθεί, οι οποίες είναι πέντε και όχι για τις 11 κλίνες που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και οι έξι από αυτές δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα λοιπόν με το Φ. Λεπίδα για τις πέντε ενεργές κλίνες της ΜΕΘ Αγρινίου υπάρχουν 5 γιατροί και 20 νοσηλευτές (εκ των οποίων τρεις ειδικευμένοι για τη ΜΕΘ –κατηγορίας Τ.Ε.- που προσελήφθησαν το Σεπτέμβριου του 2020).

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχει χειρότερη αναλογία γιατρών και νοσηλευτών ανά κλίνη σε σχέση με τη ΜΕΘ του Αγρινίου, καθώς διαθέτει για παράδειγμα μόλις 10 γιατρούς για 45 κλίνες. Δηλαδή για εννέα φορές περισσότερες κλίνες από αυτές του Αγρινίου, μόλις το διπλάσιο των γιατρών του Αγρινίου.

Σύμφωνα με το Φ. Λεπίδα στο Ρίο η αναλογία σε νοσηλευτές είναι 20 για οκτώ κλίνες και στο Αγρίνιο 23 για πέντε κλίνες. «Που υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη ΜΕΘ Αγρινίου; Ποιος μπορεί επιστήμονας ή διοικητικός παράγοντας του συστήματος Υγείας να ισχυρίζεται τόσο «ανάλαφρα»
-για να μη πω κάτι χειρότερο- την έλλειψη προσωπικού;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Φ. Λεπίδας.

Θνητότητα προ covid : «Κανένα εξιτήριο επί πέντε μήνες»

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με το Φ. Λεπίδα, τα στοιχεία της 6ης ΥΠΕ δείχνουν πως και πριν την μετατροπή της ΜΕΘ Αγρινίου σε ΜΕΘ covid πάλι υπήρχε μηδενικός αριθμός ασθενών που να θεραπεύτηκαν και να πήραν εξιτήριο! Όπως ανέφερε ο νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ σε ένα διάστημα περίπου πέντε μηνών πριν τις 27/11/2020  (οπότε η ΜΕΘ έγινε αποκλειστικά ΜΕΘ covid) από τις 15 εισαγωγές ασθενών οι 11 κατέληξαν και οι τέσσερις διακομίστηκαν σε άλλες ΜΕΘ.

«Δεν μπορεί να παραπονιέται γιατρός “γιατί μου φέρνετε βαριά άρρωστο στη ΜΕΘ”…»

Ο νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ σχολίασε την επιστολή του Διευθυντή της ΜΕΘ Αγρινίου, που είδε το φως της δημοσιότητας, στην οποία «διαμαρτύρονταν γιατί στη ΜΕΘ πάνε ασθενείς τελικού σταδίου». «Στη ΜΕΘ ποιοι πάνε; Προφανώς πάνε άνθρωποι που πρέπει να γαντζωθούν  στη ζωή και να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν στη ζωή, χρησιμοποιώντας τα ύστατα όπλα της Ιατρικής. Ε, δεν μπορεί να παραπονιέται γιατρός “γιατί μου φέρνετε βαριά άρρωστο στη ΜΕΘ”…»

Ποιος έχει την ευθύνη;

«Αυτοτελείς δομές τα νοσοκομεία, εποπτεύει κατασταλτικά η ΥΠΕ»

lepidas nomikos simvoulos 6ype
Ο νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ Φ. Λεπίδας

Ακόμη ο Φ. Λεπίδας διευκρίνισε το γεγονός ότι βάσει του θεσμικού πλαισίου τα νοσοκομεία της χώρας, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έχουν αυτοτέλεια και ανεξαρτησία και σε ζητήματα π.χ διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, η 6ηΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να παρέμβουν προληπτικά. Τέτοια θέματα, όπως ανέφερε, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Διοίκησης ενός νοσοκομείου και των εσωτερικών του οργάνων, ενώ η ΥΠΕ έχει ρόλο εποπτείας των νοσοκομείων από τη στιγμή όμως που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.  Επίσης σύμφωνα με το Φ. Λεπίδα η ΥΠΕ ασκεί έλεγχο νομιμότητας και πειθαρχικό έλεγχο, που είναι κατασταλτικοί έλεγχοι και όχι προληπτικοί.

«Είναι όταν κάτι δεν πάει καλά και το παίρνει είδηση ή ενημερώνεται έγκαιρα, να παρεμβαίνει τότε να δίνει οδηγίες και να ζητά ευθύνες διοικητικές. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι γνωρίζει το ανώτερο όργανο από το κατώτερο τι συμβαίνει. Όταν δηλαδή έχει ροή πληροφόρησης. Όταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν πληροφορεί την ΥΠΕ και το Υπουργείο για το τι συμβαίνει, το μόνο που θα συμβεί είναι όταν αποκαλυφθεί το πρόβλημα, τελικά να ζητήσουν τις ευθύνες του.

Πράγμα που τελικά συνέβη. Τι θα μπορούσε να κάνει; Να τον παίρνει τηλέφωνο και να τον παρακάλα «πες μας τις προβλήματα έχεις;» είπε ο Φ. Λεπίδας. Μάλιστα ο νομικός σύμβουλος της 6ης ΥΠΕ σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Αγρινίου «υπήρχε μια αντιπαλότητα απίστευτη διοικητή με γιατρούς». «Γιατί, αυτή η αντιπαλότητα; Γιατί δεν μας άρεσαν οι απόψεις του οι πολιτικές, οι κομματικές ή  οι ιατρικές εκτιμήσεις του. Απίστευτα πράγματα…» είπε χαρακτηριστικά ο Φ. Λεπίδας.

Γνώριζαν ή όχι;

Ένα από τα ερωτήματα που βασανίζουν την κοινή γνώμη, επειδή το ποσοστό θνητότητας στη MEΘ covid του Αγρινίου και οι 40 νεκροί στις 40 εισαγωγές, δεν διαμορφώθηκε από την μια μέρα στην άλλη, αλλά προϊόντος του χρόνου, είναι αν οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι στη Υγεία γνώριζαν ότι εδώ και μερικούς μήνες η ΜΕΘ covid κινούνταν συνεχώς σε αυτό το μακάβριο ποσοστό. «Ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου λέει πως όταν πέθαινε κάποιος στη ΜΕΘ έστελνε ένα e-mail που έλεγε ότι “πέθανε ο τάδε ασθενής”.

Είναι αυτό πληροφόρηση για τη θνητότητα στη ΜΕΘ;» αναρωτήθηκε ο Φ. Λεπίδας και πρόσθεσε «ο θάνατος στη ΜΕΘ είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ΜΕΘ. Πότε χτυπάει όμως «καμπανάκι» για το σύστημα; Όταν υπερβαίνουμε τα διεθνή και εγχώρια ιατρικά standards, όταν υπερβαίνουμε το όριο. Θέλετε το 50%; Το 60%; Θέλετε αυτό που η διεθνής ιατρική βιβλιογραφία θεωρεί το ανώτατο όριο κόκκινου συναγερμού, το 75%;»

Δεν ετέθη αυτό το στοιχείο υπ’όψιν στις ανώτερες αρχές από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της 6ηΥΠΕ. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς στατιστικολόγος, τρία μεγέθη χρειαζόντουσαν: οι εισαγωγές, τα εξιτήρια και οι θάνατοι. Τι εικόνα δίνει το γεγονός ότι κάποια μέρα συνέβη ένας θάνατος στη ΜΕΘ, γεγονός που είναι αναμενόμενο…;  Αναμενόμενο δεν είναι, όταν αυτό είναι καθημερινό γεγονός και μάλιστα γεγονός που ποσοστιαία είναι ανεπίτρεπτο»  είπε εμφατικά ο Φ. Λεπίδας.

Κατέθεσε ήδη ο Γ. Καρβέλης

Ο κ. Λεπίδας εκτίμησε ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε από την κεραυνική, όπως την χαρακτήρισε, αντίδραση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου και τα αντανακλαστικά του Εισαγγελέα που διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Λεπίδας ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ στο πλαίσιο αυτής της εισαγγελικής έρευνας κατέθεσε χθες για την υπόθεση αυτή ενώπιον πταισματοδίκη.

Η δικαστική διερεύνηση πάντως θα συνεχιστεί προφανώς και άλλες καταθέσεις αρμοδίων του χώρου της Υγείας.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Να δώσουν στη δημοσιότητα τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων της χώρας καλούν κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Αφορμή βεβαίως για την ερώτηση η περίπτωση της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

“Πρόσφατα ζητήθηκε επί πίνακι η κεφαλή του Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου γιατί αποκαλύφθηκε ότι η θνητότητα των ασθενών στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου πλησίασε το 100%. Φαίνεται όμως ότι και σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Κέρκυρας, του Πύργου κλπ, η θνητότητα πλησιάζει το 100% προφανώς για τους λόγους που προαναφέρονται” αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφεται και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία.

Επισημαίνουν ότι οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με Πρόεδρο την κ. Κοτανίδου δεν έγινε ποτέ γνωστές και προσθέτουν : “Αντί των απαιτούμενων η κυβέρνηση του «επιτελικού» κράτους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Δηλαδή με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμβαλωματικές, δήθεν, λύσεις.

Έτσι, εκτός από κάποιες λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν με χορηγίες, βάφτισε κλίνες ΜΕΘ τις κοινές κλίνες που δεν ανταποκρίνονται κατ` ελάχιστο στην αποστολή τους και επέβαλε 10κάδες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα που, το χειρότερο, δεν είχαν καμιά στοιχειώδη εμπειρία και γνώση των αυξημένων απαιτήσεων που χρειάζονται για αυτό το ρόλο. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός μεν να νοσηλεύονται την περίοδο των πολλών κρουσμάτων 10κάδες ασθενείς στους διαδρόμους διασωληνωμένοι, αφετέρου δε να έχουν υγειονομική υποστήριξη από προσωπικό που δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία (εντός ΜΕΘ και εντός δήθεν ΜΕΘ) και τελικά πολλοί από αυτούς δυστυχώς να καταλήγουν”.

Τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ :

1) Ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας σε κάθε ΜΕΘ-COVID της χώρας
2) Γιατί ενώ τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας ήταν έγκαιρα γνωστά στους αρμοδίους (Υπουργείο, ΥΠΕ, Επιτροπή Κοτανίδου) δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος
3) Ήταν σε γνώση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τα δεδομένα αυτά όταν δήλωνε στις 24/11/20 ότι «..αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών..» και τέλος
4) Αγνοούσε η κυρία Κοτανίδου, σε αντίθεση με τον Κ. Γεραπετρίτη, τη μακάβρια στατιστική όταν ανακοίνωνε επισήμως στις 10/11/20 «πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας στις ελληνικές ΜΕΘ, καλύτερο και από αυτά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.»;
5) Υπάρχουν πρακτικά και προτάσεις της Επιτροπής Κοτανίδου και ποια είναι αυτά.»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 388 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.