Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  2:36 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 19:41

The Joke: Δείτε τη νέα ταινία μικρού μήκους της Αγρινιώτισσας Δανάης Σεβαστοπούλου (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι καλλιτέχνες είναι κοινοί θνητοί. Δεν είναι ούτε εκκεντρικές ιδιοφυΐες, ούτε θεοί. Άρα και η τέχνη τους δεν βρίσκεται έξω από τα πράγματα, ως μιαν άπιαστη, υπερβατική “κουλτούρα”, αλλά πηγάζει από την ίδια την καθημερινότητα. Αυτό είναι ένα από τα πολλά μηνύματα που μπορούμε να κρατήσουμε από το “The Joke” (μτφ. “Το Αστείο”), τη νέα ταινία μικρού μήκους της Δανάης Σεβαστοπούλου, με πρωταγωνιστές το Θανάση Βαλαώρα και τη Γωγώ Τσιαμάκη.

Η δημιουργός της ταινίας σημείωσε τα ακόλουθα:

“H ιστορία έχει ως έμπνευση το διήγημα του Anton Chekhov, “The Death of a Government Clerk”, ή αλλιώς, «Ο θάνατος ενός κρατικού υπαλλήλου», και έχει δύο βασικά θέματα, ή δύο βασικές παραλλήλους.

Ως προς το ρεαλιστικό κομμάτι, ένα από τα θέματα που με εξιτάρουν και επιθυμώ να ασχοληθώ, είναι κατάδειξη των καλλιτεχνών ως απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ούτε σαν καλλιτεχνικές ιδιοφυίες, ούτε απλησίαστους θεούς που το αντικείμενο τους είναι κάτι τελείως έξω από τη σφαίρα της καθημερινότητάς μας (κοινώς, ως κουλτουριάρηδες), αλλά ούτε σαν κατακρημνισμένα είδωλα. Οι άνθρωποι με ευαισθησίες και ταλέντο, που είναι κατά τα άλλα «φυσιολογικοί», υπάρχουν και πρέπει να μάθουμε να τους εκτιμάμε.

Όσον αφορά το κομμάτι της δραματουργίας, στην ουσία το κόκκινο είναι αποτυχημένη προσπάθεια ενός ανθρώπου να ζήσει ήρεμα ή «φυσιολογικά», και αναφέρεται στην εξής απλή πραγματικότητα· η ζωή είναι απρόβλεπτη. Το κομμάτι της δημιουργίας ή/και της δουλειάς ενός ανθρώπου μπορεί να καταλήξει πρόβλημα, «βραχνάς» (τρομαχτικό κόκκινο) και το κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων μπορεί να βαλτώσει και γίνει επιθετικό (έντονο κόκκινο).

Όσο για το κομμάτι της ενασχόλησης/χόμπι, υπάρχει το ενδεχόμενο της αποτυχίας και του χαμένου χρόνου. Λίγο πριν την τελική ξεκούρασή του και την δυνατότητα να απολαύσει όλα τα προηγούμενα, ο πρωταγωνιστής μας επιλέγει τον θάνατο, γιατί φοβάται το απροσδόκητο, το πρόβλημα και την ένταση.

Από την άλλη, όταν επιτέλους έρχεται η ώρα να ξεκουραστεί, ο κόσμος του θυμίζει ότι το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθεια του για μια καλύτερη ζωή – μέσω της δημιουργίας και της φροντίδας – δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν και ενδέχεται να αποτύχει.

Με δυο λόγια, όλες οι προσπάθειες για την απόλυτη διατήρηση της ειρήνης, είναι καταδικασμένες στον θάνατο και την αποτυχία, και ο θάνατος του ήρωα μας έρχεται με την συνειδητοποίηση αυτού.”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ:

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1472 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.