Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:53 πμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 20:07

Λιβανός : Διάλογος με την Αυτοδιοίκηση πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών για κρίσιμα ζητήματα - Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε για τις αποζημιώσεις από τον παγετό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την εγκαθίδρυση ενός ανοικτού, ειλικρινούς, αμφίδρομου και ουσιαστικού διαύλου επικοινωνίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα θέματα που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη και άπτονται της εφαρμογής ευρωπαϊκών, ενωσιακών πολιτικών εγκαινίασε σήμερα  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με Περιφερειάρχες της χώρας, εν όψει της αναχώρησής του για το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που θα ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες.

«Προσβλέπω στην ουσιαστική συμβολή σας. Θεωρώ ότι αυτό που εγκαινιάζουμε φέρνει μια νέα κουλτούρα δημόσιας συνεννόησης και συνεργασίας, όπως παραδοσιακά κάνουν άλλα κράτη μέλη. Τις καλές πρακτικές, δεν έχω κανένα πρόβλημα να ομολογήσω ότι επιδιώκουμε να τις αντιγράφουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΥΠΑΑΤ. 

Όπως σημείωσε, το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία αφενός να εκσυγχρονίσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο της αγροτικής οικονομίας, ώστε να γίνει βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας αλλά και να ανταποκριθεί στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ακόμα ότι στους πεντέμισι μήνες από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου, από κοινού με τον υφυπουργό κ. Οικονόμου και τον Γ.Γ κ. Μπαγινέτα, παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του επονομαζόμενου τριλόγου μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Επιδιώκουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές και κυρίως οι αγρότες μας να γνωρίζουν και να προετοιμαστούν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός στους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις γεωργικές παραγωγές και θα έχουν σημαντικές συνέπειες στη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Όπως είπε,  οι διαδικασίες καταγραφής γίνονται ταχύτερα απ ό,τι στο παρελθόν και μέχρι τέλους του μήνα θα έχουμε το σύνολο των εκτιμήσεων. 

Ο ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με πολλούς ομολόγους του από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους ενημέρωσε για τις ζημιές και την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη σε αυτά τα πρωτόγνωρα συμβάντα.

«Με πρωτοβουλία μου στείλαμε επιστολή στην Ε.Ε που συνυπογράφουν ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός μου, και καταφέραμε ως ελληνική αντιπροσωπεία να βάλουμε το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών, αύριο. Ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 221 της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτα μέτρα υποστήριξης, όπως χρηματοδότηση, κρατικές ενισχύσεις και άλλα εργαλεία», πρόσθεσε. 

Σημείωσε, δε, ότι ακόμα κι αν οι συζητήσεις δεν ολοκληρωθούν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, το ΥΠΑΑΤ και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό. 

Τέλος, ο  κ. Λιβανός ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ να καθιερωθεί η επικοινωνία αυτή σε τακτική βάση, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα προς συζήτηση. 

Διαβάστηκε 354 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία