Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  4:26 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 00:21

Εμφύλιος: Αδημοσίευτες εικόνες από τη μάχη του Αγίου Βλασίου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 είχε ως θέρετρο μαχών και την περιοχή του Αγρινίου. Συγκεκριμένα στις 31-1-1948 ο Δημοκρατικός Στρατός συγκρούστηκε με τον Εθνικό Στρατό στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας. Η μάχη κράτησε δύο 24ωρα περίπου και έληξε με νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την   έκθεση επιχειρήσεων του στρατού ο ΔΣΕ συμμετείχε με 600 άνδρες και συγκεκριμένα το 1ον τάγμα Παπούα και το 3ον τάγμα Πυθαγόρα. Ο ΔΣΕ προωθήθηκε μέσω Καταβόθρας Ευρυτανίας σε θέσεις γύρω από τον Άγιο Βλάση.

Ο Εθνικός Στρατός αποτελούντα από δύο 2 λόχους του 9ου Τάγματος Εθνοφυλακής, συν 1 λόχο του 10ου Τάγματος Εθνοφυλακής, οι οποίοι ενισχύθηκαν από τρείς λόχους ΛΟΚ (έναν στην περιοχή Πεντακόρφου και δύο υπό τον Λογαχό Καίσαρ Σεεμαν, ο οποίος σκοτώθηκε ένα μιση περίπου χρόνο μετά στο Βίτσι.

Ο ΔΣΕ αν και κατάφερε την πρώτη μέρα της μάχης να κυκλώσει άνδρες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη θέση “Αη Γιάννης” στην είσοδο του χωριού δεν κατάφερε να επικρατήσει, διότι επενέβη η αεροπορία με 6 άεροπλανα spitfire και ένα harvard, η οποία βομβάρδισε τις θέσεις τους. Εν τέλει οι αντάρτες υποχώρησαν αφήνοντας 14 νεκρούς και πολλούς τραυματίες έναντι 3 του Εθνικού Στρατού.

Στις φωτό του άρθρου βλέπετε φωτογραφίες του 3ου και 4ου λόχου του 9ου Τάγματος Εθνοφυλακής  με επικεφαλή του Τάγματος τον  Αντισυταγματάρχη Καραφωτιά Αλέξανδρο. Προέρχονται  από  τον Αγρινιώτη φωτογράφο Ι. Κονιαβίτη  και δημοσιεύονται από  το  προσωπικό  αρχείο  του  γραφόντα. Μάλιστα εικονίζονται στην περιοχή του λόφου του Αη Γιάννη στην είσοδο του χωριού, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή ότι πρόκειται για τα συγκεκριμένα στρατιωτικά σώματα.

Η συγκεκριμένη μάχη εντάσσεται στην προσπάθεια του ΔΣΕ να καταλάβει κάποιο χωριό στην Ορεινή Τριχωνίδα. Είχε προηγηθεί έναν μήνα πριν η μάχη της Καλλιθέας Τριχωνίδας στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Εν τέλει οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν έστω και λίγο το γειτονικό χωριό Χούνη έναν χρόνο μετά χωρίς όμως να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση επιχειρήσεων για τη μάχη του Αγίου Βλασίου εδώ


agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1065 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.