Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:26 πμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 22:34

Green aGREENio: “Βοηθήστε μας κάνουμε πιο όμορφη, πιο καθαρή, πιο…πράσινη την περιοχή” (vid)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια πρωτοβουλία τριών εθελοντών έχει τη δυναμική να μετεξελιχθεί σε κάτι  ακόμα πιο συλλογικό όπως φαίνεται από τις πρώτες προσπάθειες τους να προστατέψουν και να αναδείξουν το φυσικό πλούτο περιοχών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

Σε κείμενο που δημοσιοποίησαν εξηγούν τους λόγους που τους ώθησαν να αναλάβουν πρωτοβουλία, στις πρώτες τους δράσεις  και στην υποστήριξη που είχαν και τονίζουν την ανάγκη να αγκαλιάσουν περισσότεροι εθελοντές τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Άλλωστε, όπως τονίζουν και οι ίδιοι δεν θα χρειαστούμε τίποτα περισσότερο από ένα ζευγάρι γάντια, πλατύ χαμόγελο και καλή διάθεση!

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο των εθελοντών:

“Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, γεμάτο με περιοχές ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους. Λίμνες, ποτάμια, βουνά, καθώς και σημεία με ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον βρίσκονται σε αφθονία. Δυστυχώς, όμως, όχι μόνο δεν αξιοποιούμε/αναδεικνύουμε τις περιοχές αυτές, αλλά τις υποτιμούμε και τις μολύνουμε επανειλημμένα με σκουπίδια και μπάζα. Αυτό βέβαια δεν έχει επίπτωση μόνο στην αισθητική του χώρου. Πλήττονται και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και η υγεία μας. Μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά που πετάμε καταλήγουν σε βάθος χρόνου στον οργανισμό μας με την μορφή μικροπλαστικών!

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση! Ξεκινήσαμε, λοιπόν, στις 7 Μαρτίου – 3 φίλοι – καθαρίζοντας τον προαύλιο χώρο της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, συγκεντρώνοντας πάνω από 400 λίτρα σκουπιδιών, τα οποία, ύστερα από συνεννόηση, παρέλαβαν οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου. Έπειτα, συνεχίσαμε την προσπάθειά μας, στις 28 Μαρτίου, καθαρίζοντας ένα τμήμα του ποταμού Ερμίτσα, που περνά κοντά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ριγανά. Παράλληλα, με την βοήθεια που λάβαμε από τους διαχειριστές της σελίδας “SaveYourHood” (στο Facebook) καταφέραμε να μεγαλώσουμε την ομάδα μας συγκεντρώνοντας τελικά 29 εθελοντές (μεταξύ των οποίων οι 5 είναι παιδάκια). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθούμε καλύτερα και ύστερα από 3 συνολικά δράσεις στην Ερμίτσα συλλέξαμε περίπου 5.500 λίτρα σκουπιδιών! Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίσουμε στρώματα, καναπέδες, λάστιχα, καρέκλες, που ήταν πεταμένα στις όχθες…

Γνωρίζουμε πως αυτοί οι αριθμοί, αν και μεγάλοι, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τοιουτοτρόπως, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και σε συνεργασία με τον Δήμο – τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την έως τώρα βοήθειά του και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας – να κάνουμε την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου πιο όμορφη, πιο καθαρή, πιο … πράσινη.

Και για να το πετύχουμε αυτό δεν φτάνει μόνο να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων σε κάθε γωνιά. Δεν αρκούν πινακίδες που θα αναγράφουν «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΡΙΨΗ ΜΠΑΖΩΝ» ή «ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ». Χρειάζεται πολλή δουλειά, συλλογική προσπάθεια και πάνω απ’ όλα αλλαγή της νοοτροπίας άρδην!

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, όμως το σίγουρο είναι πως οι κόποι μας θα ανταμειφθούν. Άλλωστε απόρροια του εθελοντισμού και των δράσεων που φιλοξενεί είναι πρώτα πρώτα η πίστη στον άνθρωπο και τον πολιτισμό, γιατί «η ψυχή του πολιτισμού, είναι ο πολιτισμός της ψυχής». Δημιουργείται η ελπίδα, εμπλουτίζονται οι γνώσεις και οι εμπειρίες κάθε ανθρώπου και αποκτά νόημα ο ελεύθερος χρόνος του! Κλείνω, έτσι, με μια παραλλαγή της γνωστής φράσης του Αμερικανού ακτιβιστή EldridgeCleaver: «Αν δεν είσαι μέρος της λύσης, τότε (τουλάχιστον μην) είσαι μέρος του προβλήματος».

Βοηθήστε μας να γίνουμε ακόμη περισσότεροι και να συμβάλλουμε στην διατήρηση και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της πόλης μας, ενισχύοντας με την εθελοντική δράση μας το έργο του Δήμου. Δε χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από ένα ζευγάρι γάντια, πλατύ χαμόγελο και καλή διάθεση!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή και να ακολουθήσετε τη σελίδα του “SaveYourHood” σε Instagram (@saveyourhood) και Facebook (SaveYourHood)”.

Η εθελοντική ομάδα ετοίμασε ακόμα ένα κατατοπιστικό video για τους σκοπούς και τη δράση της:

Πηγή φωτογραφίας: Facebook “SaveYourHood”

Πηγή video: “Green aGREENio”

Διαβάστηκε 951 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.