Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  10:06 μμ
 
wm small
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 19:08

19 Απριλίου 1924: Η εκατονταετηρίδα του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα.

Με αφορμή την ημέρα της επετείου του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, η οποία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης με Προεδρικό διάταγμα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τέσσερις φωτογραφίες από τη Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη, με στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμή του στο Μεσολόγγι κατά τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του.

Σε αυτά βλέπουμε πλήθος κόσμου να έχει κατακλύσει το χώρο μπροστά από τον ανδριάντα του στον Κήπο των Ηρώων προκειμένου να παραστεί στην τελετή μνήμης του Άγγλου φιλέλληνα και τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου να εκφωνεί λόγο.

Λόγο εκφωνεί, επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Παπούλιας, κατά τα αποκαλυπτήρια στήλης, έργο του Αντωνίου Σώχου, στο μέρος όπου το 1824 βρισκόταν η οικία του Χρήστου Καψάλη στην οποία είχε φιλοξενηθεί ο Βύρωνας κατά τη διαμονή του στο Μεσολόγγι.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αθήνα στις 16 Απριλίου και κορυφώθηκαν τρεις μέρες μετά, στις 19 του μήνα, στην πόλη που έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο ρομαντικός ποιητής.

Δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό στο https://archive.ert.gr/

Η ανάρτηση στην ομάδα Facebook Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus από τον Αλέξιο Κατεφίδη.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 728 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.