Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:08 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 18:59

Eπενδύσεις 220 εκατ. από την Ένωση Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου τίθενται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της, Θωμάς Κουτσουπιάς.

Ταυτόχρονα η Ένωση επενδύει συνολικά κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ενισχύσεις μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και αναπτυξιακού νόμου που ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου. Η Ένωση στοχεύει να εκμεταλλευτεί και τις διατάξεις των μέτρων που αφορούν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία για τον τομέα της μεταποίησης.

Διατηρεί τέσσερα εργοστάσια και συγκεκριμένα αυτό της γαλακτοβιομηχανίας Αμφιγάλ, παραγωγική μονάδα μηδικής, ζωοτροφών και επεξεργασίας – τυποποίησης ελαιών. «Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στο εργοστάσιο ζωοτροφών που διαθέτουμε. Στον προγραμματισμό μας είναι και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου των ελαιών. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022 και θα ολοκληρωθούν σε διάστημα ενός έτους», εξηγεί ο κύριος Κουτσουπιάς. Επιδίωξη της Ένωσης Αγρινίου μέσα από αυτές τις επενδύσεις είναι να καταστήσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής περιβαλλοντικά ουδέτερες, εκμηδενίζοντας το αποτύπωμά τους.

Η εμπλοκή της με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Η Ένωση την ίδια στιγμή δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με τις ΑΠΕ, καθώς τις θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα», σημειώνει σχετικά ο επικεφαλής της συνεταιριστικής οργάνωσης. «Προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώθηκε μία επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ στον τομέα των ενεργειακών κοινοτήτων, την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Ένωση Αγρινίου με τη συμμετοχή 500 οικογενειών της περιοχής στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Συν τοις άλλοις η Ένωση ξεκινάει την κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος 168 ΜW και τα έργα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2022 με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ. Στην επένδυση αυτή συμμετέχουν κατά 20% ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 80% χρηματοδοτείται από τον τραπεζικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι ιδιώτες επενδυτές θα απολαμβάνουν ενός συμπληρωματικού εισοδήματος. Η Ένωση Αγρινίου αναλαμβάνει επί της ουσίας τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου για τα επόμενα 20 χρόνια, έχοντας την ευθύνη για όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης. Πρακτικά, σε ετήσια βάση θα διαχέονται στην τοπική κοινωνία 15 έως και 17 εκατ. ευρώ μέσα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Προτεραιότητα ως επενδυτές έχουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, ακολουθούν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια οι κάτοικοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας».

Στόχος η διαμόρφωση των τιμών με παρέμβαση της Ένωσης

Αναφορικά με τους τομείς δραστηριοποίησης σε ελιά, ζωοτροφές, δημητριακά, μηδική και γάλα ο κύριος Κουτσουπιάς αναφέρει ότι στόχος της Ένωσης είναι να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, διαμορφώνοντας τις τιμές με τη δική της παρέμβαση. «Επιδίωξή μας είναι εκτός από την εσωτερική αγορά να επεκταθούμε περισσότερο στο εξωτερικό με τα τυροκομικά προϊόντα και τις ελιές. Στόχος μας είναι η αναλογία πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 50-50», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Η ΕΑΣ Νεαπόλεως που εξάγει ό,τι παράγει

Στους κόλπους της ΕΑΣ εντάσσεται και ένας αμιγώς εξαγωγικός Συνεταιρισμός, αυτός της Νεαπόλεως, ο οποίος το 2020 κατέγραψε τζίρο 12,5 εκατ. ευρώ και παράγει σπαράγγια – λευκά, πράσινα και βιολογικά - και ακτινίδιο. «Σε ό,τι αφορά τα ακτινίδια διαθέτουμε εκτός από τα πράσινα και κίτρινα αλλά και κόκκινα, συμβατικής καθώς και βιολογικής καλλιέργειας».

Τυριά ωρίμανσης για την Αμφιγάλ

Στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων η Αμφιγάλ διαθέτει τα προϊόντα της με την ετικέτα «Αμφιλόχια Γη», ενώ διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Προσεχώς θα ξεκινήσει την παραγωγή και τυριών μακριάς ωρίμανσης.

Μπαίνει και στις ελιές Αμφίσσης μετά την απορρόφηση του τοπικού συνεταιρισμού

Στην ελιά επεξεργάζεται ελιές Καλαμών, ελιές πράσινες και μαύρες και κάποιες χρονιές επεξεργάζεται όλων των ειδών τις ελιές. «Η συγχώνευση με την ΕΑΣ Άμφισσας μας δίνει την δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε από τη νέα χρονιά και ελιές Αμφίσσης, ενώ θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τόσο τις υποδομές του τοπικού Συνεταιρισμού, ενώ οι παραγωγοί της θα έχουν τα ίδια οφέλη με τα μέλη του δικού μας Συνεταιρισμού. Να σημειωθεί ότι ένας από τους μεγάλους πελάτες της Ένωσης Αγρινίου είναι η Intercomm Foods, την οποία προμηθεύει με σημαντικές ποσότητες ελιάς σε ετήσια βάση.

Η Ένωση Αγρινίου σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2020: ~35 εκατ. ευρώ

2019: ~31 εκατ. ευρώ

Εξαγωγές: 20% του τζίρου

Γιώργος Λαμπίρης

agronews.gr

Διαβάστηκε 315 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία