Τετάρτη, 28η Σεπτεμβρίου 2022  7:20 μμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 00:04

Factfulness (2η έκδοση)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Hans Rosling

σε συνεργασία με τους Ola Rosling και Anna Rosling Rönnlund

Factfulness (2η έκδοση)

Δέκα λόγοι που κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας —και γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι νομίζετε

Μετάφραση – Επιμέλεια:
Κ. Σίμος, Αλ. Μάμαλης και Αζ. Καραμανλίδης

ISBN: 978-618-5493-04-2

Πανόδετο, τετράχρωμο, 390 σελ., 14 × 21 εκ., 29,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Η 2η έκδοση περιλαμβάνει τις συμπληρώσεις και αλλαγές που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ιδρύματος Gapminder (www.gapminder.org) για την περίοδο από την πρώτη έκδοση του βιβλίου (Απρίλιος 2018) έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Δυο λόγια για το βιβλίο

Είναι δυνατόν ένας χιμπαντζής που επιλέγει τυχαία απαντήσεις σε ερωτήματα πολλαπλών επιλογών να νικά με συνέπεια καθηγητές, δημοσιογράφους, νομπελίστες και τραπεζίτες; Και όμως, φαίνεται πως όταν μας ζητείται να απαντήσουμε σε απλά ερωτήματα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις ―τι ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια, γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης, πόσα κορίτσια στον κόσμο ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κ.λπ.―, δίνουμε όλοι συστηματικά λανθασμένες απαντήσεις.

Το Factfulness προσφέρει μια ριζικά καινούργια εξήγηση για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, φέρνοντας στο φως τα δέκα ένστικτα που στρεβλώνουν την οπτική μας ―από την τάση μας να διαιρούμε τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα (βασιζόμενοι συνήθως σε κάποια εκδοχή του σχήματος εμείς και αυτοί) μέχρι τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε το ειδησεογραφικό υλικό που μας προσφέρουν τα ΜΜΕ (όπου βασιλεύει το αίσθημα του φόβου και της απόγνωσης), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο (θεωρώντας ότι ο κόσμος οδεύει προς τη λανθασμένη κατεύθυνση). Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι δεν γνωρίζουμε, ενώ ακόμη και οι εικασίες μας διαμορφώνονται βάσει ασυνείδητων όσο και προβλέψιμων μεροληψιών.

Συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό, γεμάτο ζωηρές αφηγήσεις και συγκινητικές ιστορίες, το Factfulness φιλοδοξεί να σας διδάξει έναν τρόπο σκέψης που θα αλλάξει την κοσμοεικόνα σας και θα σας δώσει τη δύναμη να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Είπαν για το βιβλίο

«...Ένα απίστευτο ανάγνωσμα, περιεκτικό και αναζωογονητικό [...], ένα αντίδοτο στην αρνητικότητα και στην απόγνωση. [...] Τρία λεπτά συντροφιά με τον Rosling αρκούν για να αλλάξετε άποψη για τον κόσμο μας».

Nature

«Τα ευπώλητα βιβλία της στατιστικής είναι τόσο σπάνια όσο οι μονόκεροι. Το να βρίσκεται ένα τέτοιο βιβλίο πρώτο στους σχετικούς καταλόγους είναι τόσο σπάνιο όσο ένας μονόκερος στη Σελήνη. Το Factfulness είναι ένα τέτοιο σεληνιακό πλάσμα. [...] Καθηλωτικό ανάγνωσμα».

The Times

«...Αυτό είναι η «εγκυρογνωμοσύνη»: η κατανόηση ως πηγή ψυχικής ειρήνης. Όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής όλων μας. Αρχίστε να την εφαρμόζετε, και θα παίρνετε καλύτερες αποφάσεις, θα παραμένετε σε εγρήγορση έναντι των πραγματικών κινδύνων και δυνατοτήτων και θα πάψετε να είστε συνεχώς αγχωμένοι με τα λάθος πράγματα».

The Guardian

«Ένα θαυμάσιο βιβλίο. [...] Ένα παθιασμένο, βαθύ και συγκινητικό κείμενο που φθάνει σε εμάς μετά θάνατον. [...] Η ικανότητά του συγγραφέα να διδάσκει και να τέρπει με ζητήματα στατιστικής φαίνεται σε κάθε σελίδα του. Ποιος άλλος θα επέλεγε ένα γράφημα “κατά κεφαλήν κιθάρων” ως γνήσια έκφραση της ανθρώπινης προόδου;».

The Financial Times

 «Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία που διάβασα ποτέ, ένας οδηγός σωστής και καθαρής σκέψης για τον σύγχρονο κόσμo. [...] Ελπίζω να το διαβάσετε όλοι σας. [...].

Bill Gates, στο www.gatesnotes.com

«...Ελπίζω ότι εκατομμύρια αναγνώστες στον πλανήτη θα διαβάσουν το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσουν τους ξεπερασμένους τρόπους θέασης του κόσμου μας και θα εκτιμήσουν το όνειρο ολόκληρης ζωής του συγγραφέα. Όταν διαβάσετε το Factfulness, μοιραστείτε το με άλλους. [...]».

Madhukar Pai, καθηγητής επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο McGill

Ένα εντυπωσιακό γεγονός

Στις αρχές Ιουνίου 2018, ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, παρουσίασε και πρότεινε μέσω του προσωπικού σάιτ του πέντε βιβλία που διάβασε και τα βρήκε εξαιρετικά. Ένα από αυτά, το Factfulness, το εκτίμησε τόσο, ώστε έκανε την παρακάτω προσφορά στους συμπατριώτες του. Με τα δικά του λόγια:

«Αν αποκτήσατε πτυχίο από το κάποιο αμερικανικό κολλέγιο ή πανεπιστήμιο αυτή την άνοιξη, έχω ένα δώρο για εσάς. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Φέρει τον τίτλο Factfulness, το έχει γράψει ο Hans Rosling, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, και είναι γεμάτο με συμβουλές για το πώς να βλέπει κανείς τον κόσμο με καθαρό μάτι. Αν και νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να το διαβάσει, έχει ιδιαίτερα χρήσιμες γνώσεις για όσους κάνουν το άλμα από το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο στο επόμενο στάδιο της ζωής τους.

»Προσφέρω δωρεάν, λοιπόν, το Factfulness σε όλους όσοι αποκτούν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο μιας πανεπιστημιακής σχολής· κατεβάστε ένα δωρεάν αντίγραφο του βιβλίου από τη διεύθυνση που ακολουθεί. (Δυστυχώς, λόγω των δικαιωμάτων έκδοσης του βιβλίου στις άλλες χώρες, μπορώ να προσφέρω το βιβλίο μόνο σε πτυχιούχους αμερικανικών ιδρυμάτων.)

»Ελπίζω να απολαύσετε το Factfulness όσο και εγώ. Και ελπίζω να πάρετε στα σοβαρά τις συμβουλές του Hans. “Όταν η οπτική μας βασίζεται σε στοιχεία”, γράφει, “μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο κακός όσο φαίνεται· και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για να συνεχίσουμε να τον βελτιώνουμε”. Συμφωνώ μαζί του. Η επιθυμία μου για εσάς σε αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς είναι να μάθετε να σκέφτεστε και να ενεργείτε με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

Συγχαρητήρια και καλή τύχη!»

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 42 συνολικά χώρες και χαρακτηρίζεται ως «παγκόσμιο μπεστ-σέλερ του 21ου αιώνα».

O συγγραφέας και οι συνεργάτες του

Rosling
 
Διαβάστηκε 396 φορές

foxbet any article

Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News