Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:39 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 13:46

De minimis 8,5 εκατ. για τους παραγωγούς ροδάκινων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενισχύσεις de minimis, ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ για τους παραγωγούς ροδάκινων ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, από τα Γιαννιτσά.

Ο ΥΠΑΑΤ, συνοδευόμενος από τον Γ. Γ. κ Γιώργο Στρατάκο και τον Υπηρεσιακό Γραμματέα  κ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη, ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας από το εργοστάσιο τυποποίησης Ροδιού  «ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», μία επιχείρηση της οποίας το 90% της παραγωγής εξάγεται σε 18 χώρες στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Λιβανός περιηγήθηκε στις  εγκαταστάσεις της επιχείρησης, και επισήμανε ότι αυτού του είδους οι  καθετοποιημένες μονάδες αποτελούν το μέλλον της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση καλλιεργεί 1000 στρέμματα με ροδιές και συνεργάζεται με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, καλλιεργούν 8000 στρέμματα με ροδιές.

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβανός επισκέφτηκε το Δημαρχείο των Γιαννιτσών, όπου ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στάμκος τον ενημέρωσε για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο  Δήμαρχος Γιαννιτσών, πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα, ώστε να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών.

Ακολούθως, ο κ. Λιβανός προήδρευσε σε διαδοχικές (λόγω των μέτρων για την πανδημία) συσκέψεις συνεταιριστικών οργανώσεων στο Δημαρχείο των Γιαννιτσών.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων του έθεσαν θέματα που έχουν σχέση με τα αρδευτικά έργα, τις ενισχύσεις λόγω Covid-19 και το πρόβλημα με τις τιμές στο βαμβάκι.

Αμέσως μετά, ο ΥΠΑΑΤ προήδρευσε συσκέψεως με εκπροσώπους  αγροτών που ασχολούνται με δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίοι του έθεσαν θέματα που αφορούν τους εργάτες γης, την ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων και  το ζήτημα των ελληνοποιήσεων.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε την ανάγκη ανασύστασης του συνεταιριστικού κινήματος. «Πρέπει να πείσετε ότι τα άσχημα του παρελθόντος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Θέλουμε να στηρίξουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό είναι το μοντέλο που προχωράει διεθνώς. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε», είπε ο ΥΠΑΑΤ στους συνεταιριστές. Τους θύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα για να ενισχύσει τους συνεταιρισμούς και τους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις για πρόσθετα μέτρα.

Σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ3 για την επίσκεψή του στην Πέλλα, ο κ. Λιβανός είπε τα εξής :

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι τους ιστορικούς τόπους, τους  ιστορικούς νομούς της Πέλλας και της Ημαθίας. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας, την περιοδεία μας  εδώ στην ιστορική Μακεδονία μας  από μία εξαιρετική ελληνική εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια θριαμβεύει από την «ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», μια κατά βάση εξαγωγική εταιρεία περίπου στο 90% της παραγωγής, μια εταιρεία που δίνει δουλειά σε συμπολίτες μας, που βασίζεται πάνω σε ένα ελληνικό θρεπτικό σούπερ προϊόν.

Mε την επίσκεψή μας αυτή θέλουμε να συμβολίσουμε πως με σωστή μελέτη, με σωστές προοπτικές μπορούμε να κάνουμε θαύματα στην ελληνική γεωργία και να προωθήσουμε την ελληνική διατροφή απ΄ άκρου εις άκρον σε όλη τη γη

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης,  την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων το πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούν πλέον να  έρθουν στη χώρα μας εργάτες από ξένες χώρες από τρίτες χώρες για να δουλέψουν, να βοηθήσουν στη συγκομιδή στις αγροτικές δουλειές.

Η σκέψη μας ξεκίνησε από τον Ιανουάριο Μετά από συστηματική συνεργασία  με τέσσερα ακόμα συναρμόδια υπουργεία για να καλύψουμε διάφορα ζητήματα που είχαν ανακύψει,  κυρίως λόγω του covid,  καταλήξαμε στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με όλα τα δεδομένα τόσο για τους εισαγόμενους εργάτες γης, όσο και για τους αγρότες οι οποίοι τους καλούν εδώ, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι πρωτεύουσας σημασίας για όλους μας.

Ειδικά για τα σπαράγγια που έχετε και εδώ στην περιοχή σας υπάρχουν ειδικές συνθήκες γιατί δεν έχουμε προλάβει να σηκώσουμε ακόμα την πλατφόρμα. Θα υπάρξει όμως  και για τους παραγωγούς σπαραγγιών, η ίδια δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν  εργατικά χέρια.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις,το υπουργείο και η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε όλους τους έλληνες παραγωγούς. Με τα περιορισμένα  συγκεκριμένα περιορισμένα δημοσιονομικά μας αποθέματα  -παρ΄ όλη την αξιόπιστη οικονομική  πολιτική που έχουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και  μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πολύ φθηνά- προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις που πλήττονται είτε από καταστροφές, είτε από τον covid.

Στην προκειμένη περίπτωση εδώ στην περιοχή σας είμαστε περήφανοι που έχουμε τις δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως τα ροδάκινα που είχαν πληγεί την προηγούμενη χρονιά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω και σε σας και στους συμπολίτες μας εδώ και στους παραγωγούς ότι υπογράψαμε μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη το πρόγραμμα de minimis, τη βοήθεια de minimis, στα 8,5 εκατομμύρια ανέρχεται η βοήθεια αυτή για τα ροδάκινα της περιοχής. Εκεί που μπορούμε στηρίζουμε. Δημιουργούμε τις συνθήκες, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να στηρίξουμε όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν είτε από φυσικές καταστροφές, είτε βεβαίως από τη λαίλαπα η οποία μαστίζει τον τόπο μας και τον κόσμο όλο».

Διαβάστηκε 293 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία