Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:37 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 21:07

Λιβανός: Η κυβέρνηση στηρίζει τους ελαιοπαραγωγούς και με πράξεις δείχνει την κοινωνική της ευαισθησία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με  126.919.277 ευρώ έχει ενισχύσει η κυβέρνηση τους κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Σημείωσε,  δε,  ότι το ΥΠΑΑΤ αναζητεί τρόπους για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να στηρίξει και ομάδες παραγωγών άλλων προϊόντων.

Τα κύρια σημεία της απάντησης του κ. Λιβανού είναι τα  εξής:

- Η κυβέρνηση, πιστή στο πρόταγμα της να ενισχύσει όλους τους παραγωγούς που πλήττονται από την πανδημία, προχώρησε, για πρώτη φορά στην ιστορία, στην ενίσχυση του κλάδου του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 21 με προϋπολογισμό €126 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του ελαιολάδου.Το μέτρο αυτό εξάντλησε πλήρως τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, όντας το μέγιστο που μπορούσε να δοθεί βάσει του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, που ορίζει ότι το ανώτατο όριο χρηματοδότησης είναι το 2% των πόρων της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΠΑΑ καθέ κράτους-μέλους.

- Το μέτρο αποφασίστηκε να αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων έως και τη λήξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2020.

- Ρωτάτε το γιατί επιλέγησαν μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και δεν εντάχθηκαν οι 

ετεροεπαγγελματίες και οι μικροί παραγωγοί.

Σας απαντώ ότι η απόφαση ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών ήταν στοχευμένη στον επαγγελματία αγρότη, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή, που αποτελεί την μεγαλύτερη καλλιέργεια στη χώρα μας.

- Η ενίσχυση δόθηκε διότι επλήγη το εισόδημα τους από την πανδημία, επλήγη δηλαδή η δραστηριότητα τους από την οποία διασφαλίζουν τα προς το ζην.

- Οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν και από αλλού εισοδήματα. Προσοχή δεν λέω ότι δεν επλήγησαν από την πανδημία. Είχαν λαμβάνειν, όμως και από άλλες πηγές. Ο κατ’ επάγγελμα αγρότης, όμως, δεν είχε να λάβει από αλλού.

- Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να ενισχυθεί με το μέτρο αυτό. Ένα μέτρο που έτυχε τεράστιας αποδοχής στην κοινωνία, αφού υποβλήθηκαν 144.354 αιτήσεις, με συνολικό ποσό αιτούμενης ενίσχυσης €126.919.277.

- Στην Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς επιλέξιμοι κρίθηκαν 29.251 δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης €30,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2ο μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε πανελλαδικά.

- Σημειώνω ότι η Κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο εξέτασης όλων των αιτημάτων ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες, την ενίσχυση όσων δεν έχουν λάβει έως σήμερα καμία ενίσχυση.

- Δεν μπορώ να σας πω, αυτή τη στιγμή, κάτι περισσότερο. Διεκδικούμε και αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε τους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία. Είναι ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησής μας να βρει τρόπους για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας και σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν- όχι μόνο στην ελαιοποιήσιμη ελιά, που ενδιαφέρει και σας κι εμένα, λόγω καταγωγής –το οποίο θα μπορούσαμε να ενισχύουμε τους Έλληνες παραγωγούς. Κι αυτό γιατί η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει και ουσιαστικά και πολιτικά την κοινωνικής της ευαισθησία.

Διαβάστηκε 389 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία