Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:00 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 18:16

Τα 13 μέτρα του Υφυπουργείου για βία και κακοποίηση: Κέντρο Υποστήριξης του Αθλητισμού και υποχρεωτικός ψυχολόγος στις Ομοσπονδίες!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ένα πλέγμα 13 πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο άμεσης αντιμετώπισης κάθε μορφής βίας, αλλά και κατάχρησης εξουσίας, στον αθλητισμό μας. Οι υποχρεωτικοί ψυχολόγοι στις Ομοσπονδίες και τα άλλα μέτρα!

Οι δράσεις που ανακοινώθηκαν προέκυψαν μέσα και από τον εκτενέστατο διάλογο -«Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση»- των τελευταίων εβδομάδων με το σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και φορείς της αθλητικής οικογένειας. Ειδικότερα οι 13 δράσεις, όπως έγιναν γνωστές από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

Οι δράσεις που ανακοινώθηκαν προέκυψαν μέσα και από τον εκτενέστατο διάλογο -«Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση»- των τελευταίων εβδομάδων με το σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και φορείς της αθλητικής οικογένειας. Ειδικότερα οι 13 δράσεις, όπως έγιναν γνωστές από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

1ον Ίδρυση του Κέντρο Υποστήριξης του Αθλητισμού στη ΓΓΑ. Θα αφορά αιτήματα αθλητών, φορέων και κοινού αλλά και επίλυση των προβλημάτων τους.

2ον Αθλητικός Συνήγορος. Ένας θεσμός διαμεσολάβησης μεταξύ των ανθρώπων του αθλητισμού, γονιών και παιδιών αλλά και της ΓΓΑ για τις καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά και κακοδιαχείριση.

3ον Συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης. Για την υποστήριξη των αθλητών που έχουν υποστεί κακοποίηση. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η γραμμή 15900 SOS είναι όλο το 24ωρο ενεργή.

4ον Κώδικες ακεραιότητας και κώδικας δεοντολογίας που να εφαρμόζονται αυστηρά. Επίσης να υπάρξει επικαιροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και τήρησή του. Έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στους αθλητικούς φορείς και να υπάρχουν και μηχανισμοί ελέγχου.

5ον Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών. Το πλάνο είναι να προκύψουν νέοι χώροι στο ΟΑΚΑ με καινοτόμα ιατρικά μηχανήματα. Και εκεί εκτός από την προώθηση των ερευνών να προκύπτουν και όλα τα σημαντικά ευρήματα για τον αθλητισμό.

6ον Αθλητική ψυχολογία. Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου για όλες τις Ομοσπονδίες.

7ον Ίδρυση Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών. Με σεμινάρια επιμόρφωσης και ότι άλλο απαιτείται.

8ον Μητρώο αθλητικών σωματείων. Συνεχής επικαιροποίηση των στοιχείων και όλα να βγαίνουν στο φως με πλήρη διαφάνεια.

9ον Μητρώο προπονητών. Ήδη έχει θεσπιστεί στον Νόμο.

10ο Κλιμάκιο ελέγχου αθλητικών φορέων. Σύσταση μηχανισμού για την ορθότητα των στοιχείων των σωματείων.

11ο Χείλων. Σύστημα αξιολόγησης για θέματα καλής διακυβέρνησης και διαφάνεια για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών και όχι μόνο.

12ον Ψηφιακή Βίβλος. Θα είναι για το διάστημα 2020-2025 και θα έχει μητρώο φορέων, διακριθέντων αθλητών και υποδομών αλλά και άλλα στοιχεία.

13ον Σποτάκια και βιντεομηνύματα. Καμπάνια για την πρόληψη βίας και διαφθοράς. Βγαίνει στον αέρα με σειρά από μηνύματα από αθλητές.

Όλα θα εφαρμοστούν φέτος πλην της Ψηφιακής Βίβλου που θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ξεκίνησε την ομιλία του με μνεία στην υπόθεση της Μπεκατώρου αλλά και τις καταγγελίες του Κακλαμανάκη. Τόνισε κλείνοντας πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Για όλους ισχύει το σπάσε τη σιωπή σου. Να φοβάται ο θύτης και όχι το θύμα».

Αυγενάκης: «Από τις καταγγελίες των Μπεκατώρου και Κακλαμανάκη έγινε η αρχή για σπουδαίες αλλαγές»

Στο ξεκίνημα των τοποθετήσεών του ο Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε μεταξύ άλλων: «Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου και οι καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη είδαμε δεκάδες αναρτήσεις στήριξής τους. Είδαμε όμως και κάθε άνθρωπο που έχει υποστεί κάθε βία, λεκτική, σωματική και σεξουαλική να είναι έτοιμος να σπάσει τη σιωπή του.

Η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Αυτό είναι η αρχή. Η αρχή για σπουδαίες αλλαγές. Δυστυχώς πολλές φορές τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι θύματα κακοποίησης ή το αντιλαμβάνονται χρόνια μετά και για αυτό είναι σημαντικό το θέμα της ενημέρωσης. Απαιτείται προγραμματισμός, συμμετοχή της κοινωνίας, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον».

Ορισμένα από τα θέματα που έθιξε στη συνέχεια:

Το πρόγραμμα του Start to talk, δηλαδή Ξεκίνα να Μιλάς, από όπου η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε την ιστορία της και τις φοβερές δυσκολίες της: Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό.
Θέσπιση ορίων στις διοικήσεις των μελών.
Θεσμική κατοχύρωση σωματείων και αθλητών
Εκπροσώπηση των αθλητών στα Δ.Σ..

Δημιουργία μητρώου σωματείων.

Μέσω του νέου Αθλητισμού Νομοσχέδιου τις ρυθμίσεις για την ΕΕΑ και άλλες διατάξεις που αφορούν εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων και τόσα άλλα και για την αναδιάρθρωση.
Το επόμενο νέο Νομοσχέδιο με εθελοντισμό, e-sports και ρομποτική.
Το Χαμόγελο του παιδιού με το οποίο υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας για θέμα κακοποίησης παιδιών και όχι μόνο.
Το μνημόνιο με το Κέντρο Οικογένειας και Μέριμνας Παιδιού με το moto Ζήσε χωρίς εκφοβισμό.
Το μνημόνιο με τον Ερυθρό Σταυρό.

Τον διάλογο με τους αθλητές και τα ερασιτεχνικά σωματεία. Του μετέφεραν ότι πρώτη φορά γίνεται τέτοιος διάλογος.
Το γεγονός ότι η τωρινή αθλητική ηγεσία μιλάει με το σύνολο της αθλητικής οικογένειας και όχι με ισόβιους παράγοντες, όπως οι προηγούμενες.

gazzetta.gr

 
 

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 240 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.