Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:26 πμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 17:46

1950-1970: Οι πρώτοι σύλλογοι από Αγρίνιο και Τριχωνίδα στην Αθήνα και τα χαρακτηριστικά τους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η εσωτερική μετανάστευση από την Αιτωλοακαρνανία στην Αθήνα αποτυπώνεται  τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και με τη δημιουργία συλλόγων. Ήδη από τη δεκαετία του 1950 στην Αθήνα δημιουργούνται οι πρώτοι σύλλογοι από ετεροδημότες που κατάγονται από Αγρίνιο και Τριχωνίδα.

Οι σύλλογοι στην Αθήνα ιδρύθηκαν σε τρείς φάσεις. Η πρώτη ήταν πριν τη δικτατορία. Ο πρώτος σύλλογος που ιδρύθηκε ήταν των Καινουργιωτών το 1956 και των Αγρινιωτών το 1958. Στη φάση αυτή οι σύλλογοι διευκολύνουν τις εντάξεις, κάνουν χρήση των παραδοσιακών σχημάτων ζωής και αναπαράγουν τον αγροτικό κόσμο μέσω εκδηλώσεων. Αντίθετα μετά τη δικτατορία οι σύλλογοι ιδρύονται μαζικά, δεν δίνουν έμφαση στην παραδοσιακή κοινωνικότητα αλλά επενδύουν περισσότερο σε εκδηλώσεις με φολκλορικό χαρακτήρα ορισμένες φορές. Εστιάζουν περισσότερο στη διάσωση της παράδοσης και αποκτούν διαμεσολαβητικό ρόλο με τον τόπο καταγωγής.

Εξαίρεση σε όλη αυτή την τακτική ως προς το παραδοσιακό χαρακτήρα αποτελεί ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Αγρινιωτών, ο οποίος επεδίωκε πάντα να υιοθετήσει αστικά χαρακτηριστικά.

Οι συνηθισμένες επωνυμίες των συλλόγων ήταν “Σύλλογος”. Εξωραϊστικός,” “Πολιτιστικός”, “εκπαιδευτικός,” “Απανταχού” κ.α. Οι πιο ενεργοί ήταν οι σύλλογοι από χωριά και κωμοπόλεις που προέρχονταν από ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Ενδεικτικές χρονολογίες ίδρυσης συλλόγων.

Ενδεικτικά κάποιες χρονολογίες ίδρυσης συλλόγων από την περιοχή της Τριχωνίδας ήταν οι εξής: Αναληψιωτών (1964),  Παραβολιωτών, Αργυροπηγαδιτών (1972) Αμβρακιωτών, Κοσκίνιων (1973), Παναιτωλιωτών (1975),  Αγιοβλασιτών ( 1978), Θερμίων (1982) κ.α. Έντονη δραστηριότητα υπήρχε και από συλλόγους στην Αθήνα που προέρχονταν από Μακρυνεία, Ξηρόμερο, Βάλτο, Μεσολόγγι και Ναυπακτία. Η δράση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας ( ΠΑΝ.ΣΥ.) το 1989.

Σε αυτούς αναφέρουμε και νεότερες προσπάθειες όπως εκείνη των Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου (2003). Δυναμική παρουσία είχε ο Σύλλογος Αγρινιωτών Φοιτητών και Νέων ( ανεπίσημα το 1989 και επίσημα το 2005) ενώ ανάλογη δράση καταγράφει και ο Αιτωλοακαρνάνων ( 1976 έτος πρώτης ίδρυσης, επανεργοποίηση το 2006).

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία των συλλόγων περνάει ύφεση τη δεκαετία του 2020. Η πανδημία, η ανακατανομή των κοινωνικών σχέσεων λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο σύγχρονος τρόπος ζωής επανακαθορίζει το ρόλο και τη σημασία τους.

Με πληροφορίες από:

Σωτήρης Δημητρίου, “Ανάμεσα στο κέντρο και την Περιφέρει: Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της επαρχίας Τριχωνίδας στην Αθήνα”, Πρακτικά του’Α Διεθνούς Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίδας και Ναυπακτίας. Αρχαιολογική-Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων,  Τόμος ΙΙ,  2015.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 641 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.