Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:03 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 14:51

Νέες φυτεύσεις οπωρώνων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προετοιμασία φύτευσης νέου οπωρώνα - Φροντίδες Λίπανσης.

O ΣΠΕΛ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει για την ανάδειξη του ρόλου της θρέψης των καλλιεργειών στην αύξηση των αποδόσεων και της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, μαζί με την Τεχνική Ομάδα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, δημοσίευσε το «Ημερολόγιο Θρέψης Χειμώνας 2021», δίνοντας βασικές κατευθύνσεις για τις ανάγκες θρέψης.

  • Oμάδα Σύνταξης: Δρ. Γιαννακοπούλου Φ., Γκρίντζος Π., Δρόλιας Δ., Κατσουλιέρη Α., Λάσκος Β., Μυτιλέκας Ν., Παντελής Ι., Τσουκανάς Β.

Oι ανάγκες θρέψης της κάθε καλλιέργειας υπολογίζονται ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, την ποικιλία, το στάδιο ανάπτυξης, την ηλικία του φυτού, τις καλλιεργητικές τεχνικές και τις επιδιωκόμενες αποδόσεις. Η εδαφολογική ανάλυση και η φυλλοδιαγνωστική ανάλυση αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τον καθορισμό της ορθολογικής λίπανσης.

ΝΕΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΟΠΩΡΩΝΩΝ

Η φύτευση νέων οπωρώνων θα πρέπει ιδανικά να γίνεται σε εδάφη με καλά φυσικά, χημικά και βιολογικά συστατικά. Οι συνθήκες αυτές θα επιτρέψουν στις ρίζες των εγκατεστημένων δέντρων να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νερό, το οξυγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Είναι απαραίτητο πριν από τη φύτευση να γίνει μια εδαφολογική ανάλυση, που θα προσδιορίσει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του εδάφους που καθορίζουν τη γονιμότητα και παραγωγικότητά του.

Με βάση την εδαφολογική ανάλυση, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα επίπεδα της οργανικής ουσίας, του φωσφόρου και του καλίου και να παρέμβουμε όταν απαιτείται, προσαρμόζοντας τις τιμές τους. Όταν τα επίπεδα της οργανικής ουσίας είναι χαμηλά, συστείνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου με αρχές χειμώνα, η ενσωμάτωση με όργωμα 2-4 τόνων χωνεμένης κοπριάς που θα βελτιώσει τις χημικές του ιδιότητες του εδάφους.

Για τη βελτίωση των επιπέδων φωσφόρου στο έδαφος θα πρέπει να ενσωματωθούν 20-40 κιλά Ρ2O5/στρέμμα, κοντά στη γραμμή φύτευσης, για να μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από τις ρίζες στα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση που η προσθήκη φωσφόρου γίνει μέσα στο λάκκο φύτευσης, η ποσότητά του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200γρ. Ρ2O5/λάκκο και να τοποθετούνται σε βάθος χαμηλότερο από τη ρίζα, ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή. Για τη βελτίωση των επιπέδων καλίου στο έδαφος θα πρέπει να ενσωματωθούν 25-50 κιλα Κ2O/στρέμμα μαζί με τον φώσφορο.

Τόσο η κοπριά, όσο και τα λιπάσματα που περιέχουν φώσφορο και κάλιο δεν θα πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τις ρίζες των νεαρών δέντρων ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα τοξικότητας σε αυτές. Επιπλέον, καλό είναι να αναμιγνύονται με το έδαφος ώστε να μη σχηματίζουν θύλακες υψηλής συγκέντρωσης λιπάσματος.

Το άζωτο προστίθεται στα δέντρα μετά την επιτυχημένη εγκατάστασή τους. Σε νεαρά δέντρα ενός έτους ποσότητα μέχρι και 100 γρ σε 2-3 δόσεις, όλο το έτος, είναι αρκετά. Οι ποσότητες αζώτου αυξάνονται κατά 100 γρ/δέντρο για τα επόμενα έτη (200γρ. στα διετίας, 300γρ. σε τριετίας και 400γρ. σε τετραετίας).

Με την εδαφολογική ανάλυση προσδιορίζεται και η τιμή του εδαφικού pH που αποτελεί μέτρο της οξύτητας ή αλκαλικότητάς του και επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων στα φυτά.

Στόχος μας είναι να προσαρμόσουμε την τιμή του pH στα επίπεδα από 6-7 που είναι και η ιδανική για τις περισσότερες δεντροκομικές καλλιέργειες. Η προσθήκη ισχυρού οξέος στο έδαφος ή γύψου χαμηλώνει την τιμή του pH, ενώ η προσθήκη άσβεστου με τη μορφή ανθρακικού ασβεστίου ή οξειδίου του ασβεστίου ανεβάζει την τιμή του pH.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βασιλακάκης Μ.& Θεριός Ι., 2006. Μαθήματα ειδικής δεντροκομίας - Εσπεριδοειδή. Εκδόσεις Γαρταγάνη. Θεσσαλονίκη
Γενική διεύθυνση αγροτικής έρευνας, Ινστιτούτο γενετικής βελτίωσης & φυτογενετικών πόρων, τμήμα φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων Νάουσας, 2015, Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Στυλιανίδης Δ.Κ., Σιμώνης Α.Δ., Συργιαννίδης Γ.Δ., 2002. Θρέψη Λίπανση Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων, Τροφοπενίες Τοξικότητες Φυσιολογικές Ανωμαλίες Καρπών. Εκδόσεις Σταμούλη. Αθήνα

Διαβάστηκε 331 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα