Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  9:26 μμ
 
wm small
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 20:48

Αγρίνιο: Έρχονται φανάρια στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μακρή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετρητές κίνησης οχημάτων στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μακρή. Μέχρι την Άνοιξη η τοποθέτηση των φαναριών.

Τι αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος  

Στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των οδηγών του Αγρινίου, ο δήμος αιτήθηκε την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μακρή, εκεί που υπήρχαν και πριν δεκαετίες.

Στο σημείο εδώ και μέρες έχουν τοποθετηθεί μετρητές φορτίου κυκλοφορίας. Γνώμονας της τοποθέτησης των μετρητών, είναι η ασφαλής κίνηση πεζών και οχημάτων εντός του κέντρου του Αγρινίου, αλλά και η γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Οι διαδικασίες ήδη έχουν «τρέξει» από το δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σκοπός είναι τα φανάρια να μπουν σε λειτουργία μέχρι την Άνοιξη. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο από τον δήμο και την Περιφέρεια, το Υπουργείο έχει τον τελευταίο λόγο και απ’ αυτό εξαρτάται ο χρόνος της τοποθέτησής τους, καθώς πρέπει πρώτα να εγκρίνει την παρέμβαση αυτή.

Το γενικότερο πλαίσιο, εκτός από την αναβάθμιση του κέντρου και την αναγωγή του σε προορισμό για πεζούς και ποδηλάτες, είναι η ανάπλαση της Χαριλάου Τρικούπη, έργο το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί από την δημοτική αρχή. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 3.300.000€ ευρώ που προβλέπει την ανάπλαση της Χαριλάου Τρικούπη σε όλο το μήκος της, από την πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι) έως την είσοδο της πόλης, με σκοπό την σύνδεση του κέντρου της πόλης με το επιχειρηματικό κέντρο στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης, έργο που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος αναπτύσσοντας τη λογική της τοποθέτησης των φωτεινών σηματοδοτών ανέφερε: «προκειμένου να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μακρή, για να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης και να αποσυμφορηθεί το κέντρο, ο δήμος Αγρινίου και ειδικότερα η τεχνική υπηρεσία και η αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν μετρήσεις, έτσι ώστε να τοποθετηθούν τα φανάρια. Μετά το πέρας των μετρήσεων αναμένεται άμεσα η έγκριση από το Υπουργείο. Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η διευκόλυνση των πολιτών και η αποσυμφόρηση της κίνησης. Στο μέλλον θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών και σε άλλα σημεία, ώστε να εξομαλυνθεί η κίνηση όπου παρουσιαστούν προβλήματα. Στόχος μας είναι τα φανάρια να τοποθετηθούν μέχρι την Άνοιξη και γι’ αυτό όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την πλευρά του δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των αρμόδιων υπηρεσιών τους ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο, ώστε το συντομότερο να εγκριθεί το έργο από το Υπουργείο».

Για την συνολική ανάπλαση της Χαριλάου Τρικούπη σύμφωνα με τη μελέτη θα ανακατασκευαστεί το οδόστρωμα, αλλά και τα πεζοδρόμια, θα αντικατασταθούν τα παλαιά δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και θα τοποθετηθούν δίκτυα ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED,  ενώ στην αρχή της οδού θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων!

Να υπενθυμίσουμε πως κατά το παρελθόν, το 2018, είχαν γίνει αντίστοιχες μετρήσεις στη συμβολή των οδών Μακρή και Πάνου Σούλου, όπως επίσης και σε άλλα σημεία της πόλης, με την προοπτική να εξεταστεί  αν χρειάζεται να τοποθετηθούν φανάρια σε κάποια σημεία. Αυτό τότε δεν σήμαινε πως σε όποια σημεία της πόλης είχαν τοποθετηθεί μετρητές θα έμπαιναν και φανάρι, καθώς τότε οι μετρήσεις είχαν γίνει από την Περιφέρεια στο πλαίσιο προγράμματος για την ανανέωση των φωτεινών σηματοδοτών. Η διαδικασία τότε είχε ως εξής: είχαν τοποθετηθεί μετρητές στους δρόμους με την περισσότερη κίνηση και έπειτα το υπουργείο έκρινε βάσει αλγόριθμου τι πρέπει να γίνει. Δηλαδή αν για παράδειγμα είχαν τοποθετηθεί μετρητές σε 50 σημεία δεν σημαίνει πως και στα 50 αυτά σημεία θα τοποθετούνταν φανάρια, ωστόσο η σημερινή προσέγγιση διαφέρει κατά πολύ και γι’ αυτό σύμφωνα με τον κ. Σκορδόπουλο εκκρεμεί μόνο η έγκριση από το υπουργείο.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 440 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.