Σάββατο, 16η Ιανουαρίου 2021  12:00 μμ

 

SITE DESCRIPTION

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 09:59

Τα ιστορικά σχολεία του Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Μεσολόγγι δεν είναι μόνο η πόλη της Ιστορίας και του Πολιτισμού αλλά και η πόλη που άνθισαν τα Γράμματα – Τα ιστορικά σχολεία του

Από τις αρχές του 18ου αιώνα λειτουργούσε κοινοσυντήρητη Σχολή την οποία το 1760 ο Σχολάρχης Παναγιώτης Παλαμάς τιτλοφόρησε Παλαμαία Ακαδημία ή Παλαμαϊκή Σχολή.

Δύο χρόνια μετά το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ίδρυσε την Σχολή Ελληνικών Μαθημάτων.

Παράλληλα με τα σχολεία αυτά, από το 1829 που το Μεσολόγγι «αναστήθηκε» λειτούργησε Σχολή Αλληλοδιδασκαλίας και η Αγγλική Σχολή Royal Gymnasius.

Το 1835 ξεκίνησε να λειτουργεί το Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο, το 1859 ιδρύθηκε το Βασιλικόν Γυμνάσιον, το 1885 θεμελιώθηκε το Ξενοκράτειο Διδακτήριο, από το 1906 λειτούργησε Επαγγελματική Σχολή, το 1924 Ιερατική Σχολή και το 1935 η Γαλλική Σχολή Μονσάν.

Μέσα σε αυτό το πνευματικό υπόβαθρο του Μεσολογγίου γεννήθηκαν ή δημιούργησαν πάμπολλοι ποιητές ( Κωστής Παλαμάς, Μίλτος Μαλακάσης, Γεώργιος Δροσίνης, Ιωάννης Γρυπάρης , Γεώργιος Ζαλοκώστας, Ρήγας Γκόλφης, Σπυρίδων Τρικούπης, Μίμης Λυμπεράκης, Τάσος Γιανναράς, Γεράσιμος Κασόλας, Θωμάς Γκόρπας κ.α) ενώ στο περιθώριο της ποιητικής αυτής ανθοφορίας υπήρξαν και τεχνίτες του πεζού λόγου, ιστορικοί και δημοσιογράφοι (Αντώνης Τραυλαντώνης, Κωνσταντίνος Στασινόπουλος, Χρήστος Ευαγγελάτος, Στάμος Μπρανιάς, Στέφανος Τσίντζος, Κωστάκης Πετρόπουλος, Ακακία Κορδόση, Βασίλης Λαμπρόπουλος κ.α).

Η ανάρτηση από τη σελίδα Διέξοδος Πολιτιστική Βιβλιοθήκη στο Facebook

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 54 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα