Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:15 πμ
 
wm small
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 14:00

Οι Βρετανοί στην Ορεινή Τριχωνίδα κατά την Αντίσταση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Κατά τη Γερμανική κατοχή  στην Αιτωλοακαρνανία και Ορεινή Τριχωνίδα έντονη ήταν η παρουσία αντιστασιακών ομάδων όπως του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ το 1943. Άμεσο λόγο στην Αντίσταση είχαν οι Βρετανοί και  το αρχηγείο των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή. Για να κατευθύνει τις αντιστασιακές ομάδες χρησιμοποιούσε συνδέσμους. Κάποιες  φορές ήταν Έλληνες όπως ο Θέμης Μαρίνος και ο Αγρινιώτης Βασίλειος Κρίντας. Στο  Αρχηγείο του ΕΔΕΣ  με επικεφαλής τον Γ. Παπαϊωάννου στην Ορεινή Τριχωνίδα ήταν ο εικονιζόμενος Βρετανός Ταγματάρχης Mcadam ( Tarmac). Οι Βρετανοί βοηθούσαν την Εθνική Αντίσταση με ομάδες σαμποτέρ. Στην περίπτωση όμως της Ορεινής Τριχωνίδας και Αιτωλοακαρνανίας είχαν επιτελικό ρόλο όπως ο Βρετανός  Mcadam.

O Mcadam είχε πέσει με αλεξίπτωτο στην περιοχή και ανέλαβε να μεταφέρει εντολές απευθείας από το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής των Συμμάχων. Συνεργάζονταν με τον έτερο σύνδεσμο, τον Θέμη Μαρίνο. Τον Ιούνιο του 1943 βρίσκονταν ήδη στην Ορεινή Τριχωνίδα και κινούνταν μεταξύ Θέρμου και Αγίου Βλασίου.  Μια από τις βασικές του ενέργειες ήταν ο συντονισμός για τη ρίψη όπλων από συμμαχικά αεροπλάνα σε συγκεκριμένα σημεία για λογαριασμό των ανταρτών. Ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει οι απευθείας εχθροπραξίες μεταξύ ΕΔΕΣ και ΕΑΜ, οπότε οι αντιστασιακές ομάδες βρίσκονταν ακόμα στο επίπεδο διαφωνίας για το ποιος θα πάρει τα όπλα.

Ο Βρετανός μεσολαβητής

Ο Mcadam ανέλαβε το ρόλο του μεσολαβητή. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή άλλωστε οι Σύμμαχοι δεν επιθυμούσαν την αντιπαράθεση μεταξύ των αντιστασιακών ομάδων, κάτι που συνέβη λίγο αργότερα.

Συγκεκριμένα ο Mcadam τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου διαπραγματεύονταν με τον Ιταλό Στρατηγό Μαντζάνι για την παράδοση των όπλων των Ιταλών στον ΕΔΕΣ, κάτι όμως που δεν κατάφερε. Είχαν προηγηθεί απόπειρες επιθέσεως του ΕΔΕΣ στο αεροδρόμιο του Αγρινίου χωρίς όμως αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 1943.  Περισσότερα για αυτή την διαπραγμάτευση και για την τύχη των Ιταλικών όπλων δείτε εδώ.

Με πληροφορίες από:

Β.Λαμνάτου, Ανέκδοτα Ιστορικά Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης του Γ. Παπαϊωάννου. Εκδόσεις Δωδώνη.

agrinionews.gr

 

 
 
Διαβάστηκε 746 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 14:04
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.