Σάββατο, 26η Νοεμβρίου 2022  10:53 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 18:53

Δέντρα υψηλής τεχνολογίας για καθαρό αέρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φίλτρα από βρύα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι πάνω από το 90 % των ατόμων ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού αυτού.

Με τη στήριξη της ΕΕ, η γερμανική νεοφυής επιχείρηση Green City Solutions δημιούργησε το City Tree — ένα έξυπνο φίλτρο αέρα από βρύα, το οποίο εξασφαλίζει καθαρότερο και δροσερότερο αέρα σε μέρη χωρίς πράσινο.

Ζωτικό στοιχείο του αυριανού πολεοδομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 7 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως. 5 χρόνια μετά τη δημιουργία της Green City Solutions, περισσότερα από 50 City Trees δροσίζουν τον αέρα στις πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Τα φίλτρα αέρα από βρύα των City Trees καθαρίζουν τον αέρα, ενώ τα μεγάλα φύλλα του βρύου τον δροσίζουν προκαλώντας την εξάτμιση της υγρασίας. Οι ανεμιστήρες κατευθύνουν τον αέρα προς τις καλλιέργειες βρύων για τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων.

Επί του παρόντος, προβλέπεται η εγκατάσταση των City Trees στις προσόψεις κτιρίων και σε χώρους όπως οι είσοδοι των σηράγγων. Η χρηματοδότηση της ΕΕ, μαζί με την υποστήριξη από τα προγράμματα επιτάχυνσης, θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη αυτών των εξελίξεων.

Δεδομένου ότι το 60 % περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα ζει σε αστικές περιοχές έως το 2030, η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στο να καταστεί υγιέστερη η ζωή στην πόλη.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα βιοτεχνολογικά φίλτρα αέρα θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο των μελλοντικών πλαισίων πολεοδομικού σχεδιασμού. Η χρηματοδότηση της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση αυτού του οράματος», υποστηρίζει ο κ. Peter Sänger, συνιδρυτής της Green City Solutions.

Έξυπνα, φυσικά φίλτρα αέρα για τις πόλεις

Ο αέρας σε πολλές πόλεις είναι μολυσμένος, ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χώροι για τα δέντρα και τα φυτά που μπορούν να τον καθαρίσουν με φυσικό τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, τα βρύα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Μπορούν να δεσμεύουν τα σωματίδια και, με τον μεταβολισμό τους, να μετατρέπουν τα επιβλαβή αέρια σε καθαρό αέρα.

Το 2014, οι ιδρυτές της εταιρείας Green City Solutions άρχισαν τις εργασίες για τη δημιουργία του CityTree — ένα φίλτρο αέρα από βρύα που μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν παντού. Από την αρχή, οι επενδύσεις της ΕΕ βοήθησαν την ομάδα να δημιουργήσει το φίλτρο.

Τα βρύα χρειάζονται τακτική συντήρηση, μεγάλες ποσότητες νερού και σκίασης, αυτά τα παρέχει το σύστημα χάρη σε μια έξυπνη τεχνολογία. Οι αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στη δομή των φίλτρων παρακολουθούν τις καλλιέργειες βρύων και οι δεξαμενές τους προμηθεύουν τις καλλιέργειες με νερό και θρεπτικές ουσίες, όταν χρειάζεται.

Γενικές πληροφορίες

  • η επιχείρηση Green City Solutions δημιουργήθηκε στη Δρέσδη το 2014 από εμπειρογνώμονες στη δενδροκηπευτική, τη βιολογία, την πληροφορική, την αρχιτεκτονική και τη μηχανολογία
  • πάνω από 50 από τα City Trees της πρώτης γενιάς έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλη την Ευρώπη
  • η Green City Solutions έχει την έδρα της στο EURES-Campus στο Βερολίνο από το 2016 και έχει περισσότερους από 10 υπαλλήλους
  • έως το 2030, περίπου το 60 % του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα ζει σε αστικές περιοχές
  • κάθε ενότητα βρύων που περιέχεται στο City Tree παράγει αρκετό καθαρό αέρα για να καλύψει την καθημερινή κατανάλωση 500 ατόμων
Διαβάστηκε 370 φορές

BLACK FRIDAY 

Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News