Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:37 μμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 18:38

Copernicus: H Λευκάδα και το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου από το διάστημα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

H εικόνα της φωτογραφίας, η οποία έχει ληφθεί από έναν από τους δύο δορυφόρους Copernicus Sentinel-2  δείχνει το νησί της Λευκάδας, ένα από τα επτά μεγάλα νησιά του Ιονίου και μια συστάδα μικρότερων νησιών του Ιονίου Πελάγους μαζί με τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας (Πάλαιρος, Μύτικας, Αστακός).

Στην περιοχή αυτή, έχουν οριστεί δύο διαφορετικές τοποθεσίες Natura2000. Η μια αποτελείται από το κεντρικό και ορεινό τμήμα της Λευκάδας με μεγάλη σημασία λόγω της παρουσία ορισμένων σημαντικών στοιχείων της πανίδας και βιογεωγραφικών χαρακτηριστικών. Στη δεύτερη τοποθεσία Νatura2000, γνωστή ως Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου (Μεγανήσι, Αρκούδι, Άτοκος, Βρώμονας), προστατεύεται το τοπικό θαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ακτών μικρότερων νησιών και νησίδων, σχεδόν όλα ορατά στην εικόνα. Η γεωμορφολογία των ακτών αυτών των νησιών δημιουργεί διάφορους σημαντικούς οικότοπους για τη θαλάσσια και χερσαία χλωρίδα και πανίδα.

Τα ανέγγιχτα νερά του αρχιπελάγους παρέχουν καταφύγιο σε σημαντικά θαλάσσια αρπακτικά είδη, που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα τον βιολογικό πλούτο της περιοχής.
Το δίκτυο προστατευμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Natura 2000, είναι ένα δίκτυο βασικών χώρων αναπαραγωγής και ανάπαυσης για σπάνια και απειλούμενα είδη, καθώς και για ορισμένους σπάνιους προστατευμένους τύπους φυσικών οικοτόπων. Απλώνεται και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Ο στόχος του δικτύου είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. Αποτελείται από Ειδικές Περιοχές Διατήρησης SPC (Special Areas of Conservation) και Περιοχές Ειδικής Προστασίας SPA (Special Protection Areas), που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους και την οδηγία για τα πτηνά, τις δύο κοινοτικές οδηγίες της ΕΕ που σχετίζονται με την προστασία της άγριας ζωής και της φύσης.

Η προσέγγιση για τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση των περιοχών Natura 2000 δεν αποκλείει τις ανθρώπινες δραστηριότητες από τις προστατευόμενες τοποθεσίες, επειδή επικεντρώνεται σε ανθρώπους που εργάζονται μαζί με τη φύση και όχι εναντίον της.

Η αποστολή Copernicus Sentinel-2, που αποτελείται από δύο δίδυμους δορυφόρους (Sentinel-2A και Sentinel-2B), παρέχει πολυφασματικά δεδομένα σε 13 διαφορετικές φασματικές ζώνες με μέγιστη χωρική ανάλυση 10 μέτρων. Η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί θεμελιώδη δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Σαμαριάς, στην Ελλάδα.

Η χρήση δεδομένων από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2, σε συνδυασμό με μεταβλητές γεωποικιλότητας, είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση των προστατευόμενων περιοχών και τη διασφάλιση της διατήρησης της βιοποικιλότητας τους.

Πηγή: www.copernicus.eu – μετάφραση: meteo.gr

Διαβάστηκε 759 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.