Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:10 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 23:46

Το «αποτύπωμα» της πανδημίας: Κοινωνικό «πισωγύρισμα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προστρέχουν στην Εκκλησία για παροχή βοήθειας

·        Έκκληση για βοήθεια από τον εφημέριο του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πατέρα Κωνσταντίνο Καντάνη, ώστε να συνεχιστεί η βοήθεια σε οικογένειες της περιοχής που έχουν ανάγκη

·        Μεγάλο το προνοιακό έργο της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι πλέον ξεκάθαρες, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι να προστρέχουν για βοήθεια στις δομές της Εκκλησίας.

Η πανδημία ως φαίνεται δημιουργεί σταδιακά ένα κοινωνικό «πισωγύρισμα», αφού τα αιτήματα για βοήθεια στις ενορίες και τις δομές της Εκκλησίας αυξάνονται, θυμίζοντας σε κάποιο βαθμό τα όσα ζήσαμε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με την χρηματοπιστωτική κρίση.

Αγώνα δρόμου κάνουν οι άνθρωποι των εκκλησιών στο Αγρίνιο για να καλύψουν τις ανάγκες από τις συνέπειες του δεύτερου lockdown που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία και προκύπτουν από την έλευση συμπολιτών μας στις εκκλησίες για να ζητήσουν παντός τύπου βοήθεια!

Σημαντικό έργο στον τομέα αυτό πραγματοποιούν και οι άνθρωποι της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι πράττουν πιο «δομημένα», δεδομένου πως έχουν δημιουργήσει συσσίτια, κοινωνικό φροντιστήριο κλπ.

Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αντιστραφεί πλήρως, καθώς χτυπούν την πόρτα του Αγίου Δημητρίου για να ζητήσουν βοήθεια ακόμη και άτομα τα οποία στο παρελθόν προσέφεραν βοήθεια! Σύμφωνα μάλιστα με τον εφημέριο του Αγίου Δημητρίου πατέρα Κωνσταντίνο Καντάνη ο αριθμός των συμπολιτών μας που προσέφυγε μόνο στον Άγιο Δημήτριο για να ζητήσει βοήθεια είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά!

Ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσήρθαν στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου πέντε πολύτεκνες οικογένειες. Οι μερίδες φαγητού που προστέθηκαν από την ημέρα προσέλευσης των οικογενειών αυτών ανέρχονται στις 22, συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που είναι ενταγμένοι στα συσσίτια ανέρχεται στους 244.

Ωστόσο είναι πάρα πολλές οικογένειες οι οποίες έρχονται στον Άγιο Δημήτριο και ζητούν ως βοήθεια χρήματα για να μεταβούν σε νοσοκομεία, για να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος, για να κάνουν εξετάσεις, αλλά και επειδή βλέπουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των εορτών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντός του lockdown, ήρθαν 40 οικογένειες οι οποίες έρχονται για πρώτη φορά να ζητήσουν βοήθεια. Μέλη των οικογενειών αυτών εργάζονταν σεζόν σε νησιά και πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά με το κλείσιμο των εκκλησιών τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ και γι αυτό κάνω έκκληση σε όποιον έχει την δυνατότητα να βοηθήσει. Ένα ευχάριστο γεγονός έρχεται να μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε. Εκπρόσωπος της Ένωσης Εφοπλιστών μας επισκέφτηκε για να μας ενημερώσει πως το πρόγραμμα για τα κιβώτια – πακέτα αγάπης θα συνεχιστεί για ακόμη έξι μήνες, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια από την Ένωση Εφοπλιστών για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος για ένα έτος ακόμη.

Τα πακέτα – κιβώτια αγάπης περιλαμβάνουν παντός τύπου προϊόντα για το σπίτι και τρόφιμα τα οποία παραλαμβάνουν 60 οικογένειες στο Αγρίνιο. Αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση για εμάς, όπως επίσης ανακούφιση ήταν η προσφορά τριών laptop από μια κυρία, η οποία με την πράξη αυτή έλυσε το πρόβλημα στην τηλεκπαίδευση των παιδιών από τρείς οικογένειες» τόνισε ο πατέρας Καντάνης.

Ωστόσο η προφορά και η συνεισφορά στην χαρά των παιδιών δεν σταματάει εκεί! Οι πρόσκοποι του Αγρινίου ήρθαν σε επαφή με τον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου με σκοπό να προσφέρουν χαρά σε 10 παιδιά τις γιορτινές ημέρες που έρχονται. Συγκεκριμένα τα παιδιά των οικογενειών που είναι ενταγμένες στα συσσίτια της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου θα γράψουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη και οι πρόσκοποι θα επιχειρήσουν να υλοποιήσουν την ευχή 10 παιδιών!

Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου   

200 οικογένειες στην μέριμνα των συνδέσμων αγάπης

Μεγάλο προνοιακό έργο, παρά τα μειωμένα έσοδα των Ναών

Σύμφωνα με τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Καλλίνικο Γεωργάτο: «το προνοιακό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου εξασκείται κυρίως από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και από το Ταμείο Ευποιΐας του Μητροπολίτου.

Σε πρωτογενές επίπεδο το προνοιακό έργο ασκείται από τούς συνδέσμους αγάπης 7 ενοριών (η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου έχει λίγες και πολύ μικρές ενορίες), δηλαδή από τις ενορίτισσες, που δραστηριοποιούνται στον προνοιακό έργο των ενοριών.

Τα έσοδα του προνοιακού έργου και οι δυσκολίες λόγω των συνθηκών

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο έχει έσοδα από τον έρανο πού γινόταν δύο φορές τον χρόνο (Δεκαπενταύγουστο και παραμονές Χριστουγέννων), πού λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2010 μετατράπηκε σε δισκοφορία στους Ναούς δύο φορές τον χρόνο και τώρα με την πανδημία πού είναι κλειστοί οι Ιεροί Ναοί και δεν μπορεί να περιαχθεί ούτε δίσκος, έγινε από την Ιερά Μητρόπολη έκκληση για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και διαδικτυακώς.

Το Ταμείο Ευποιΐας έχει έσοδα από τούς μισθούς του Μητροπολίτου και από δωρεές φίλων και γνωστών του.

Οι σύνδεσμοι αγάπης έχουν έσοδα από τα φιλόπτωχα κυτία των Ναών, πού επίσης δεν έχουν έσοδα για εφέτος.

Λόγω του κλεισίματος των Ιερών Ναών για ένα χρόνο, έχουν ελαχιστοποιηθεί τα έσοδα και υπέρ του Φιλοπτώχου. Οι Ναοί δυσκολεύονται ή και αδυνατούν σε μερικές περιπτώσεις να ανταποκριθούν και σε αυτά τα λειτουργικά τους έξοδα (λογαριασμοί, ψάλτες κλπ.)

Στην μικρή μας πόλη δεν παρατηρείται «κύμα» απόρων λόγω του κορωνοϊού και μάλιστα σε ποσοστά καταγράψιμα, αλλά οπωσδήποτε για αύξηση των αναγκών.

Το προνοιακό έργο της Μητρόπολης σε αριθμούς

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται περισσότερο από το έτος 2019, γιατί δεν έχουν καταγραφεί ακόμη οι απολογισμοί του έτους 2020.

Η Ιερά Μητρόπολη έχει καταλογογραμμένες 70 οικογένειες, πέραν των εκτάκτων προσφορών, τις οποίες βοηθά όποτε έχει προσφορές αγαθών κλπ.

Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως και το Ταμείο Ευποιΐας του Μητροπολίτου προσέφεραν για το 2019 το ποσόν των 33.650 ευρώ.

Οι σύνδεσμοι αγάπης προσέφεραν για το 2019 συνολικά το ποσόν των 32.580 ευρώ

Οι σύνδεσμοι αγάπης έχουν στην μέριμνά τους 200 οικογένειες, δηλαδή 620 άτομα.

Υπάρχουν και έκτακτα περιστατικά ανθρώπων πού για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους, πού βοηθούνται από την Ιερά Μητρόπολη και τις Ενορίες.

Έκτακτες επιχορηγήσεις κατά το έτος 2020

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μας προσέφερε 2.000 ευρώ πού έγιναν δωροεπιταγές για αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης από τούς ίδιους τούς απόρους

Η βιομηχανία «Πλαστικά Κοτρώνης» μας βοηθούν ποικιλοτρόπως και πρόσφατα μας προσέφεραν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για τούς οικονομικά αδυνάτους (220 άτομα) για τα Χριστούγεννα.

Οι Ιχθυοκαλλιέργειες Γαλαξειδίου μας προσέφεραν για εφέτος 4 φορές από 1 τόνο ψάρια (συνολικά 4 τόνους), πού μοιράσθηκαν αυθημερόν στις οικογένειες για τις οποίες μεριμνά ἡ Ιερά Μητρόπολη.

Από το πρόγραμμα «Όλοι μαζί μπορούμε» του ΣΚΑΪ, λαμβάνουμε προϊόντα (τρόφιμα, είδη καθαριότητας) από τα Σούπερ Μάρκετ Lidl, Σκλαβενίτης My Market.

Το Σούπερ Μάρκετ Market-in προσέφερε σε συνδέσμους αγάπης δωροεπιταγές.

Υπάρχουν επίσης και άλλες προσφορές, όπως από την επιχείρηση «Κοτόπουλα Κοντοχρήστος», και άλλες επιχειρήσεις της Ναυπάκτου.

Ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος Καλλίνικος

«Είναι δύσκολα τα πράγματα και συνεχώς προσπαθούμε και προσευχόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε  με τον καλύτερο τρόπο τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Υπάρχουν πολλοί που δεν τους γνωρίζουμε εμείς και χρίζουν βοηθείας, αλλά τους ξέρουν οι εφημέριοι των ενοριών μας και αυτό είναι αρκετό γιατί αυτό που πρέπει να γίνει γίνεται. Ακόμη και σε ημερήσια βάση, όπως προαναφέραμε, σπεύδουν να μας ζητήσουν την ενίσχυση, κυρίως για να προμηθευτούν φάρμακα και να εξοφλήσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ ακόμη και συνάνθρωποί μας οι οποίοι διαθέτουν και κάποια «επιφάνεια» στην κοινωνία» τόνισε ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος Καλλίνικος.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 722 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.