Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  7:58 μμ
 
wm small
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 14:16

Η Καλυβιώτισσα Ελένη Γαλανοπούλου με τον ΕΕΣ Ιωαννίνων για βοήθεια σε πρόσφυγες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ελένη Ν. Γαλανοπούλου: Προσφορά βοήθειας με τον ΕΕΣ Ιωαννίνων σε πρόσφυγες

H συμπατριώτισσά μας Ελένη Γαλανοπούλου εργάζεται στο Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ως Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια και με αυτή την ιδιότητα πήρε μέρος πρόσφατα σε αποστολή του ΕΕΣ στη δομή προσφύγων και μεταναστών στο Καρά-Τεπέ Λέσβου για δεκαπέντε ημέρες.

Ο Ερυθρός Σταυρός με ζήλο και ενθουσιασμό δραστηριοποιείται και στην συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας, προσφέροντας σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Σε ερώτησή μας για το ποιος ήταν ο σκοπός και ποιο ήταν το αντικείμενο της αποστολής στην Λέσβο, η Ελένη Γαλανοπούλου μας είπε:

O EEΣ, με την πολύτιμη εμπειρία του και την τεχνογνωσία που διαθέτει, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της δομής στο Καρά-Τεπέ και συνδράμει ως αρωγός στην Ελληνική Πολιτεία.

Συμμετείχα στην Κινητή Ομάδα Υγείας η οποία στελεχώνεται από τέσσερις νοσηλεύτριες- εκπαιδεύτριες του τομέα υγείας του ΕΕΣ.

Η κινητή ομάδα υγείας με πλήρη εξοπλισμό σε φάρμακα και υγειονομικά αναλώσιμο υλικό παρέχει σε καθημερινή βάση Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εντός του πεδίου ανάπτυξης των σκηνών, συμβάλλοντας στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας του ευάλωτου πληθυσμού. Σκοπός της, μέσω των νοσηλευτικών υπηρεσιών, η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας, ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο.

Τα περιστατικά που προσέρχονται συνήθως, στην πλειοψηφία τους αφορούν θλαστικά τραύματα, εγκαύματα, δερματικές μολύνσεις, μυοσκελετικές κακώσεις, διαταραχές του πεπτικού συστήματος κ.ά.

Επίσης, ο Τομέας Υγείας του ΕΕΣ είχε αναπτύξει την  προσπάθεια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του πληθυσμού σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη της διασποράς του ιού Sars Cov-2

Είχες ανάλογη εμπειρία σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς;

Είχα δραστηριοποιηθεί το 2016 με την έντονη προσφυγική κρίση στον καταυλισμό του Κατσικά Ιωαννίνων, όπου η Νοσηλευτική Υπηρεσία του  Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων είχε το συντονισμό, την οργάνωση και τη στελέχωση του παιδιατρικού ιατρείου εκεί.

Αναμένεις το επόμενο διάστημα να συμμετάσχεις ξανά στην ίδια προσφυγική δομή;

Προφανώς και θα υπάρξει μελλοντική συμμετοχή μου στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Εξάλλου, οι νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας του ΕΕΣ και το εθελοντικό δυναμικό του είναι πάντα σε ετοιμότητα για κάθε κάλεσμα στην έκτακτη ανάγκη και σε κάθε ανθρωπιστική κρίση.

Εκτός από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου προστρέχει ο ΕΕΣ, με ποια άλλα αντικείμενα ασχολείσαι;

Στα πλαίσια της εργασίας μου περιλαμβάνεται:

  • Η εκπαίδευση εθελοντών του Τομέα Υγείας, οι οποίοι αποτελούν  σημαντική δύναμη στο έργο του Ερυθρού Σταυρού και η κινητοποίησή τους σε τομείς εθελοντικής εργασίας, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, ιδρύματα, υγειονομικές καλύψεις, δεματοποίηση και διανομή τροφίμων  κ.ά
  • Η εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του ΕΕΣ είναι η εκπαίδευση πολιτών στις Πρώτες Βοήθειες και η προετοιμασία τους στη διαχείριση καταστάσεων κρίσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος Διεθνής Οργανισμός στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών.

Το σεμινάριο Πρώτων Βοηθείων διδάσκεται σε μαθητές-τριες Α βάθμιας και β΄βαθ μιας εκπαίδευσης, ομάδες πολιτών, ομάδες φοιτητών, φορείς κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών έχει ενταχθεί ως μάθημα επιλογής στους πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και διδάσκεται από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων.

Να αναφέρουμε τέλος ότι, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα. Η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς πολιτισμική ή εθνική διάκριση ήταν το πρωταρχικό κίνητρο και το ιδεολογικό υπόβαθρο της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού. Στη διάρκεια των 143 χρόνων δράσης και προσφοράς του Κινήματος, τα ιδανικά αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα της προσπάθειας και της δραστηριότητας του για την ανακούφιση του ανθρωπινού πόνου.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

Από την Δομή Φιλοξενίας στο ΚαράΤεπέ Λέσβου

Από το έργο του ΕΕΣ στον Κατσικά Ιωαννίνων

Πηγή:kalyvia.gr
Διαβάστηκε 894 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.