Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:46 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 14:22

Οι εικαστικές δημιουργίες της Καλυβιώτισσας Χρυσούλας Φούκα-Ζαπαντιώτη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η συμπατριώτισσά μας Χρυσούλα Απ. Φούκα-Ζαπαντιώτη ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ζωγραφική και παρά το γεγονός ότι είναι αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, τα εικαστικά της έργα είναι όμορφα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που απολαμβάνουν το οπτικό αποτέλεσμα.

Ζει μόνιμα στα Καλύβια και εκτός από σύζυγος και μητέρα δυο παιδιών, όταν βρίσκει το χρόνο από τις δουλειές και τις υποχρεώσεις του σπιτιού, δημιουργεί με το πινέλο, την παλέτα και τον καμβά, ξεχωριστά έργα, συνδυάζοντας με ιδιαίτερη τεχνοτροπία τα χρώματα, αποτύπωνοντας έτσι τη δική της πραγματικότητα και αντίληψη για τα πράγματα που μας περιβάλλουν.

Η Χρυσούλα Φούκα μας λέει χαρακτηριστικά: «Η ζωγραφική για μένα είναι έκφραση, είναι δημιουργία. Από μικρή ηλικία μου άρεσε να συνδυάζω τα χρώματα και θυμάμαι μάλιστα ότι, παίρνοντας ξύσμα από χρώμα το οποίο στην συνέχεια το έκανα πούδρα, είχα ζωγραφίσει ένα σπίτι στο βουνό. Είμαι εντελώς αυτοδίδακτη και τονίζω το ¨εντελώς¨, γιατί η αίσθηση της δημιουργίας πηγάζει από μέσα σου».

Είναι θα λέγαμε γεγονός ότι, μέσα από τη ζωγραφική, ο κάθε καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ακριβώς ό,τι τον απασχολεί. Μάλιστα, η αναπαράσταση της πραγματικότητας γίνεται με τόσο εύγλωττο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα συγκλονίζει και ταξιδεύει το κοινό σε άλλους κόσμους. Η φαντασία απογειώνεται και ξετυλίγεται σαν κουβάρι, προσφέροντας εξαιρετική διέξοδο τόσο στον καλλιτέχνη που δημιουργεί, όσο και στους γύρω του.

«Τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι ακρυλικά και τώρα θα ξεκινήσω να πειραματίζομαι με χρώματα λαδιού», μας εξηγεί η Χρυσούλα Φούκα και συνεχίζει: «Επιρροές δεν έχω απο κάπου συγκεκριμένα, απλά αν δω κάτι που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, το μεταφέρω στον καμβά… Μερικές απο τις ζωγραφιές μου δείχνουν επιρροές από ξένους καλλιτέχνες, αλλά και Έλληνες ζωγράφους…».

Αξίζει να τονιστεί ότι, μέσα από τη ζωγραφική, το άτομο οδηγείται στην αναζήτηση της ομορφιάς και της αρμονίας. Το μάτι εκπαιδεύεται και προσέχει την κάθε λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα την οπτική τέρψη, την ικανοποίηση των αισθήσεων. Είναι πολύ σημαντικό να προωθείται η αναζήτηση του ωραίου και του καλαίσθητου.

Η Χρυσούλα Φούκα –Ζαπαντιώτη, κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα, μας λέει: «Η ζωγραφική και γενικά οι τέχνες εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας σε κάποιον βαθμό. Σε αντίθεση με την πραγματικότητα, οι διάφορες μορφές τέχνης συγκεντρώνονται στην έκφραση των πιο μύχιων σκέψεων κι ονείρων μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια διέξοδος σε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις, καθώς διαφορετικά θα παρέμεναν αποκλεισμένα από την κοινή θέα… Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κάνω κάποια στιγμή μια εικαστική έκθεση στο χωριό μου…».

Της ευχόμαστε να παραμείνει πάντα εκφραστική και δημιουργική μέσω της ζωγραφικής και των έργων της.

Δείτε τις εικαστικές δημιουργίες της Χρυσούλας Φούκα –Ζαπαντιώτη

Πηγή:kalyvia.gr
Διαβάστηκε 1281 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.