Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:57 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 11:36

Ιωάννης Τσαλάκος: Έφυγε ένας από τους τελευταίους ευεργέτες του τόπου μας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Toυ Λίνου Υφαντή,

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ένας  από τους τελευταίους ευεργέτες του τόπου μας.  Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σήμερα 3 Δεκεμβρίου 2020 στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών. Πρόκειται για τον δικηγόρο Ιωάννη Τσαλάκο από τον Άγιο Βλάση Αγρινίου, ο οποίος σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Η ευεργεσία ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο που είχε δώσει πολλές λύσεις κατά το παρελθόν στην πόλη του Αγρινίου και την ευρύτερη περιοχή. Ευπατρίδες πετυχημένοι και οικονομικά ευκατάστατοι συμπολίτες μας πρόσφεραν μεγάλα ποσά για έργα κοινής ωφελείας. Υπήρξαν τα γνωστά παραδείγματα των Αφών Παπαστράτου, του Ηλιού, του Παναγόπουλου και πολλών άλλων ευεργετών. Τελευταίο μεγάλο παράδειγμα εκείνο της Ελένης Τσικνιά που δώρισε στη μνήμη του συζύγου της επίσης ευεργέτη Σπύρου μεταξύ άλλων το νέο οικόπεδο του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Το έργο του

Ο Ιωάννης Τσαλάκος συνείσφερε και αυτός, όχι βέβαια εντός της πόλης του Αγρινίου αλλά σε ένα χωριό που κοσμεί την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου και ήταν για πολλές δεκαετίες ο θερινός προορισμός των Αγρινιωτών τους καλοκαιρινούς μήνες, του Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων.

Ο Ιωάννης Τσαλάκος συνέβαλε με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην αγορά και τη δωρεά  του οικοπέδου, όπου υπάρχει η σημερινή  πλατεία του χωριού. Αυτή  ολοκληρώθηκε επί Δημαρχείας Παύλου Μοσχολιού το 2013. Η πλατεία φέρει το όνομα του αδελφού του «Ευέλπιδος Ηλία Τσαλάκου», ο οποίος έπεσε σε μάχη κατά των Γερμανών Κατακτητών στη Βούλιστα Παναγία Πρεβέζης, την 5.9.1944.

Επίσης αναστήλωσε τη μνήμη του πρώτου Σχολάρχη και ιδρυτή του Σχολαρχείου Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας, Ιωάννη Κούρου, που λειτούργησε από το 1904-1910. Συγκεκριμένα ανέλαβε την κατασκευή της προτομής του Ιωάννου Κούρου και στη λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων (Ιούνιο 2009).

Η συνεισφορά του σε επιστημονικά συγγράμματα.

Ακόμα με την ευγενή χορηγία του εκδόθηκαν:

-Τα Πρακτικά του Συνεδρίου «Παρακαμπύλια, χθες-σήμερα-αύριο», που πραγματοποιήθηκε το 2010 επί δημαρχίας Λάμπρου Παπαθανασίου.

-Τα Πρακτικά της Ημερίδας την οποία εμπνεύστηκε ο ίδιος: «Ο Θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία – Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά». Στην συνέχεια φρόντισε να παρουσιαστούν τα πρακτικά στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, 3 Φεβρουαρίου 2013.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν διακεκριμένοι ομιλητές όπως η Διευθύντρια της κεντρικής υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. Μαριέττα Μινωτού, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Αθανάσιος Παλιούρας και Γεώργιος Παπαδόπουλος οι διευθύντριες των ΓΑΚ Μεσολογγίου και Καρπενησίου Μαρία Μπακαδήμα και Μαρία Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη, ο Θεολόγος – Φιλόλογος Φωτης Μάλαινος και άλλοι.

Ο δικηγόρος Ιωάννης Τσαλάκος έμεινε παράδειγμα ανιδιοτέλειας, ευγενείας και καλοσύνης. Δραστήριο μέλος και του συλλόγου Αγιοβλασιτών της Αθήνας με έγνοια για την προκοπή της γενέτειράς του.  Ήταν λοιπόν ένας από τους τελευταίους ευεργέτες, φαινόμενο που πλέον δεν είναι συχνό στις μέρες μας.

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του Ιωάννου Τσαλάκου

Ο Ιωάννης Τσαλάκος, γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίας, το έτος 1924. Τελείωσε το 6τάξιο Γυμνάσιο Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το Γενάρη του 1946, έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις, και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Ως πτυχιούχος της Νομικής διορίσθηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο. Τον Φ/βριο του 1965, διορίσθηκε ως έμμισθος Δικηγόρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο.  Το 1974 κατέλαβε τη θέση του Νομικού Συμβούλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από όπου απεχώρησε το 1965 με ειδικό νόμο.  Παράλληλα ασκούσε ελεύθερη δικηγορία και συνταξιοδοτήθηκε το τέλος του 1985.

Η προσφορά του.

Επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανέλιξη και την πρόοδο του χωριού του Άγιος Βλάσιος, το οποίο εκόσμησε με το στήσιμο της προτομής του πάππου του, του Σχολάρχου ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΥΡΟΥ, ανδρός επιφανούς, ιδρυτού του Σχολαρχείου Αγίου Βλασίου. Επίσης συνέδραμε στο ο στήσιμο της προτομής του Ευέλπιδος Ηλία Γ. Τσαλάκου, αδελφού του, ο οποίος ως Διοικητής λόχου των εθνικών Ομάδων ΕΔΕΣ, έπεσε σε μάχη κατά των Γερμανών Κατακτητών στη Βούλιστα Παναγία Πρεβέζης, την 5.9.1944.
Ακόμη κατέβαλε στο Δήμο Παρακαμπυλίων το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό δια την αγοράν οικοπέδου δημιουργίας Πλατείας στο Κέντρον του χωριού Αγιος Βλάσιος. Με το ίδιο σκεπτικό συνέδραμε με  σημαντικό ποσό στην πρώτην φάσιν της ανάπλασης του οικοπέδου σε πλατεία.

Ο Δήμος Παρακαμπυλίων για τις παραπάνω Δωρεές του, ετίμησε τον κ. Ιωάννη Γ. Τσαλάκο: του απένειμε Περγαμηνή Ευαρεσκείας και Τιμητικής Πλακέτας. Ομοίως   ο Δήμος Αγρινίου τον ετίμησε με Τιμητική Πλακέτα.
Στοχαστής και διανοούμενος όντας ο Γιάννης Τσαλάκος εξεδήλωσε τα ενδιαφέροντά του για τα γράμματα και τα μορφωτικά και πολιτιστικά δρώμενα, με το να επωμισθεί την δαπάνην για τη δημοσίευση των εξής συγγραφικών έργων του γνωστού Ιστορικού Μάρκου Γκιόλια. Τα έργα αυτά ήταν  α) Η «Αρχαία Ιστορία της Αιτωλικής ΑΓΡΑΙΑΣ», β) Δοκίμιο Ιστορίας περί Συγκρητισμού και γ) Ο Συγγραφέας Σταύρος Βουτυράς και η αδελφότης Ευρυτάνων της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιωάννης Τσαλάκος εμπνεύστηκε την διοργάνωση επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Ο θεσμός των Σχολαρχείων και ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος, 100 χρόνια μετά το θάνατό του» και ανέλαβε την δαπάνη για τη δημοσίευση των Πρακτικών. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να τιμήσει τα 100 χρόνια από τον θάνατο του  παππού του Σχολάρχη Ιωάννη Κούρου. Ο ίδιος τον αποκαλούσε  «άνδρα επιφανή, οραματιστή, πρωτοπόρο, διδάχο της κοινωνίας των Παρακαμπυλίων και αλτρουϊστού».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1072 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.