Δευτέρα, 25η Ιανουαρίου 2021  1:36 μμ

 

SITE DESCRIPTION

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 19:40

Έρευνα: Μεγάλη αποδοχή των ΑΠΕ από τους πολίτες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γνώστες για τις περισσότερες μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εμφανίζονται οι περισσότεροι πολίτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, εννιά στους 10, είναι πεπεισμένη πως βοηθούν στην απεξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη φετινή έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επόπτευσε ο καθηγητής Δρ. Πάνος Κοσμόπουλος και καταγράφει τις στάσεις του κοινού απέναντι στις ΑΠΕ.

  • Μέσα από 1.124 ερωτηματολόγια σε όλη την Ελλάδα αποτυπώνεται η καθολική αποδοχή των πολιτών. Μάλιστα έξι στους 10 θα ήθελαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά αλλά διστάζουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, ενώ θα ήθελαν και κρατικές διαβεβαιώσεις ως προς τις τιμές.

Σε μία περίοδο κατά την οποία εκδηλώνονται αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες στην εγκατάσταση ιδίως ανεμογεννητριών σε ορεινούς όγκους ή νησιά το σημαντικότερο ίσως εύρημα της έρευνας είναι πως το 56,79% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών δεν καταστρέφει ούτε αλλοιώνει την αισθητική ή την ομορφιά στο φυσικό περιβάλλον ή τα κτίρια. Επιπλέον το 65,10% πιστεύει ότι η στροφή στις ΑΠΕ και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ξύλα θα περιορίσουν τα ακραία και έκτακτα φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Σε παρόμοιο ποσοστό, 65,29%, ανέρχεται και το μέγεθος των πολιτών που γνωρίζουν καλά και πολύ καλά τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα όταν καλούνται ανά μορφή ΑΠΕ να απαντήσουν αν τη γνωρίζουν απαντούν θετικά σε ποσοστά από 49,49% (αιολικά πάρκα) έως και άνω του 60% (ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά στα κτίρια και τα χωράφια αλλά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα). Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των πολιτών που έχουν δει ή γνωρίζουν ανεμογεννήτριες σε κτίρια, γεωθερμία στα κτίρια αλλά και την τηλεθέρμανση οικισμών.

Το 36,84% θα ήθελε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στην οικία του, αν και έξι στους 10 δεν ασχολήθηκαν θεωρώντας το ασύμφορο.

Αναφορικά με τους λόγους που θα επιθυμούσαν την εφαρμογή των ΑΠΕ το 32,59% απαντά για την ανεξαρτητοποίηση από άλλες χώρες ή και ξένες εταιρίες, το 31,05% για καθαρότερο περιβάλλον, το 20,03% για όφελος της οικογένειας και το 16,33% για όφελος της εθνικής οικονομίας.

Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Διαβάστηκε 261 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα