Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:21 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 18:20

Με άσφαλτο στον Νεροσύρτη; Κι όμως, είναι αλήθεια…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Aνάρτηση του Νίκου  Κωστακόπουλου, εκπαιδευτικού-προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θέρμου 

Οδήγηση πρόσφατα από τον Δρυμώνα ως τον Νεροσύρτη σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο;

Σαν ψέμα ακούγεται….
Κι όμως, δεν είναι!
Είναι αλήθεια!

Ποιος να το πίστευε, καθώς χρειάστηκε να συμπληρωθούν σχεδόν εφτά ολόκληρες δεκαετίες από τότε που διανοίχθηκε ο δρόμος που ένωσε το Θέρμο με τον Προυσό, μέρος του οποίου αποτελεί και το τμήμα Δρυμώνας – Νεροσύρτης, (ο δρόμος που αποτέλεσε για δεκαετίες τη μοναδική πρόσβαση από την Αιτωλία προς τον Προυσό και το εκεί ιστορικό μοναστήρι που ανέκαθεν συγκέντρωνε και συνεχίζει να συγκεντρώνει πλήθη προσκυνητών από ολόκληρη την Αιτωλία), για να ασφαλτοστρωθεί έστω και το πρώτο τμήμα του εν λόγω δρόμου μετά τον Δρυμώνα. Ο δρόμος από τον Δρυμώνα ως τον Νεροσύρτη.

Και γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; θα αναρωτηθεί δικαίως καθένας. Γιατί να είναι όνειρο το δικαίωμα στην πρόσβαση; Ένα αυτονόητο δικαίωμα κάθε περιοχής στο τέλος σχεδόν του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα!!!

Χωράει πολλή συζήτηση γι’ αυτό και δεν είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ. Όμως αρκεί ως απάντηση ένα στοιχείο που είναι και το πιο καθοριστικό. Αυτό που αναφέρεται στην έλλειψη της απαιτούμενης πολιτικής βούλησης εκ μέρους των αρμόδιων φορέων όλα αυτά τα χρόνια.
Έτσι, για χρονικό διάστημα ολόκληρων δεκαετιών, από τότε που διανοίχθηκαν οι δρόμοι σύνδεσης των χωριών της ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου, (από τη δεκαετία του ΄60 ως τις αρχές της δεκαετίας του ΄80), η πρόοδος στο ζήτημα του αναγκαίου εκσυγχρονισμού των δρόμων αυτών, που συνίσταται στην ουσιαστική βελτίωση – ασφαλτόστρωσή τους, υπήρξε δραματικά αργή και ανεπαρκής.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν, (και ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες που ασφαλτοστρώθηκε το σύνολο σχεδόν των δρόμων που συνδέουν τις ορεινές περιοχές της χώρας μας), η ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου ξεχάστηκε κι έτσι ακόμη και σήμερα τα περισσότερα χωριά της περιοχής αυτής επικοινωνούν αποκλειστικά με υποτυπώδεις χωματόδρομους.
Μια κατάσταση που συνιστά όνειδος για το πολιτικό σύστημα της χώρας και για τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης.
Κι όμως, κάτι αλλάζει τελευταία, όπως εξηγείται στη συνέχεια.

Κατ’ αρχάς, αναφορικά με τον εν λόγω δρόμο, (και ως καθήκον που απορρέει από την υποχρέωση ν’ αναφερθεί εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης, μιας και γίνεται αναφορά σ’ αυτή εκ μέρους μου, δεδομένης της σχετικής εμπλοκής μου στην εξελικτική φάση του έργου και ειδικά στα αρχικά στάδια), μια πολύχρονη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του δρόμου αυτού φτάνει στο τέλος του στόχου της. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή επί δημαρχίας Θεόδωρου Πορφύρη, που προέβη στην ωρίμανση του εν λόγω οδικού έργου, (εκπόνηση μελετών και εξασφάλιση αδειοδοτήσεων) και συνεχίστηκε με τη χρηματοδότηση με δύο πιστώσεις συνολικού ύψους 500.000 € από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή με επικεφαλής τον Απόστολο Κατσιφάρα, φτάνει στο τέλος της με τη διάθεση και της μεγαλύτερης αναγκαίας σχετικής πίστωσης του 1.200.000 €, που εξασφαλίστηκε από την τωρινή δημοτική αρχή επί δημαρχίας Σπύρου Κωνσταντάρα και με την οποία ολοκληρώνεται το έργο, ενώ πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως το έργο υλοποιήθηκε στο σύνολό του από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα ακόμη τμήμα δρόμου σ’ αυτήν την περιοχή ασφαλτοστρώνεται, έστω κι αν μένει ακόμη μεγάλο μέρος του δρόμου αυτού ως το Χαλίκι, για να συναντήσει εκεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει το Χαλίκι με τον κεντρικό δρόμο Αγρίνιο – Παραβόλα – Προυσός, και έστω κι αν υπάρχουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα και άλλων χωματόδρομων σύνδεσης χωριών της περιοχής αυτής που περιμένουν τη σειρά τους να ασφαλτοστρωθούν. Αυτό το γεγονός δεν παύει να συνιστά αναπτέρωση της ελπίδας για επίλυση του προβλήματος αυτού στο σύνολό του. Για ασφαλτόστρωση δηλαδή όλων των δρόμων που συνδέουν όλα τα χωριά της περιοχής αυτής με το κέντρο της περιοχής, το Θέρμο.
Επιπλέον, η συμπερίληψη της ασφαλτόστρωσης των δρόμων σύνδεσης των Κοινοτήτων της ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου στις πρώτιστες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής επί δημαρχίας Σπύρου Κωνσταντάρα, όπως αποδεικνύεται εμπράκτως σε πολλές περιπτώσεις, και η πρόσφατη ανακοίνωση από τη νέα περιφερειακή αρχή με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη αναφορικά με την πρόταση από την Περιφέρεια για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων νέων οδικών έργων στην εν λόγω ορεινή περιοχή προς ολοκλήρωση ημιτελών οδικών έργων και με συνολικό προϋπολογισμό μάλιστα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με κάθε προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια, (πράγμα που δημιουργεί νέα δεδομένα και αποτελεί μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια στον βαθμό που θα υλοποιηθεί αναφορικά τόσο με την εξασφάλιση τελικά των πιστώσεων που ανακοινώθηκαν όσο και με την εξασφάλιση νέων αναγκαίων για τον ίδιο σκοπό), συνιστούν αμφότερα τα στοιχεία εκείνα που αποτυπώνουν μια νέα ελπιδοφόρα κατάσταση για την ουσιαστική προώθηση του ζητήματος αυτού. Πρέπει εδώ βέβαια να σημειωθεί ότι βασικό ρόλο σ’ αυτό το αποτέλεσμα διαδραματίζει και ένα ακόμη στοιχείο. Η ωριμότητα για τα απαιτούμενα οδικά έργα, που εξασφαλίστηκε χάρη στις αναγκαίες μελέτες που εκπονήθηκαν για το σύνολο του οδικού δικτύου στην ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή επί δημαρχίας Θεόδωρου Πορφύρη.

Έτσι επιβεβαιώνεται η πεποίθηση ότι όταν υπάρχει αναπτυξιακό όραμα, μακροπρόθεσμη στόχευση, συντονισμένες προσπάθειες, επιμονή και υπομονή, συνεργασία και συνέχεια στις ενέργειες της διοίκησης, τότε το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο, όσα εμπόδια και καθυστερήσεις κι αν υπάρξουν.
Κι έτσι, κάθε πρόοδος που αναφέρεται στις φάσεις υλοποίησης κάθε οδικού έργου σ’ αυτή την περιοχή, από την εκπόνηση της μελέτης και την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων ως τη χρηματοδότηση, (κυρίως αυτό), και το ξεκίνημα και την ολοκλήρωσή του, ανάγεται σε εκ νέου αναπτέρωση της ελπίδας για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα: Να ασφαλτοστρωθούν οι βασικοί δρόμοι αυτής της περιοχής.

Με δεδομένη λοιπόν την ολοκλήρωση του εν λόγω οδικού έργου (της βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης του δρόμου Δρυμώνας – Νεροσύρτης), μια ευχή έρχεται αυτονόητα στα χείλη: Να είναι καλορίζικος και καλοτάξιδος ο νεοασφαλτοστρωμένος δρόμος κι επιπλέον καλό αποτέλεσμα να έχουμε τόσο στην προσπάθεια για την ασφαλτόστρωση του εν λόγω δρόμου στη συνέχειά του όσο αντίστοιχα και των άλλων χωματόδρομων σύνδεσης όλων των Κοινοτήτων της εν λόγω περιοχής!
Έτσι, ώστε όλα τα αντίστοιχα όνειρα αυτής της περιοχής να πάψουν να είναι όνειρα!!

Να γίνουν αλήθεια!!!

Εδώ, στην είσοδο του Νεροσύρτη σταματά και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και απαιτείται φυσικά να δοθεί και η αντίστοιχη συνέχεια ως το Χαλίκι.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 685 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.